Eurovision: Πόσο αξίζει τελικά να εμπιστευόμαστε τα στοιχήματα;

Eurovision

Ιστορίες κραυγαλέας «παράνοιας» με τα προγνωστικά του μουσικού διαγωνισμού τα τελευταία 20 χρόνια.

Δεν χωράει αμφιβολία πως ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι – ή τουλάχιστον συνήθιζε να είναι – κάτι σαν μουσική παράδοση για την Ελλάδα. Αυτό έχει να κάνει με την αδιάλειπτη παρουσία της χωράς μας στη διοργάνωση τα τελευταία 25 χρόνια, τις επιτυχημένες ως επί το πλείστο συμμετοχές μας, καθώς και το ενδιαφέρον για τον θεσμό, τόσο από την πλευρά του κοινού, όσο και από εκείνη των καλλιτεχνών.

Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο ολοκληρώνεται η διαδικασία των εθνικών τελικών και των απευθείας αναθέσεων για τις χώρες που συμμετέχουν στη Eurovision, με τα γραφεία στοιχημάτων να δίνουν μία πρώτη εικόνα για τη δημοτικότητα των τραγουδιών που διαγωνίζονται. Εκεί βλέπουμε να ξεχωρίζουν τα πρώτα φαβορί, τα outsiders αλλά και τα λεγόμενα «dark horses».

Έτσι λοιπόν και φέτος η Σουηδία πλασάρεται αρκετές εβδομάδες τώρα ως το απόλυτο φαβορί, επιδιώκοντας την 8η νίκη της στη διοργάνωση που θα τη στέψει αυτόματα ως τη «νέα βασίλισσα», κλέβοντας το στέμμα από την Ιρλανδία, που κρατά το ρεκόρ των 7 νικών από το 1996.

Την πρώτη πεντάδα των στοιχημάτων συμπληρώνουν η Αυστρία, το Ισραήλ, η Γαλλία και η Ολλανδία, με την Κύπρο να βρίσκεται στη 10η θέση, ενώ η Ελλάδα με την Klavdia και την «Αστερομάτα» κατατάσσεται στη 15η θέση. Ωστόσο, έχουν όλα αυτά πραγματικά σημασία δύο μήνες πριν τις πρώτες πρόβες και τα live shows της Eurovision; Η ιστορία έχει αποδείξει πως όχι.

Τα παραδείγματα που μπορεί κανείς να δώσει από το παρελθόν σχετικά με την αστοχία των γραφείων στοιχημάτων να αποδώσουν με ακρίβεια την τύχη που θα έχουν τα διαγωνιζόμενα κομμάτια είναι άπειρα. Πόσω μάλλον όταν βρισκόμαστε 60 ημέρες πριν τη διοργάνωση και με αρκετά από τα τραγούδια να μην έχουν καν παρουσιαστεί πάνω σε μία σκηνή, αφού αρκετές είναι οι χώρες που επιλέγουν απλώς να τα κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο με τη μορφή single.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως τα γραφεία στοιχημάτων τοποθετούν κανονικά στους πίνακες των προγνωστικών χώρες που δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη το τραγούδι που θα τις εκπροσωπήσει και πολλές φορές ούτε και τον καλλιτέχνη που θα το κάνει. Αντιθέτως, βασίζονται στην πορεία της εκάστοτε χώρας τα τελευταία χρόνια στη Eurovision, τη φημολογία πίσω από την εκπροσώπησή της ή τη δυναμική του καλλιτέχνη (εάν αυτός τουλάχιστον έχει γνωστοποιηθεί).

Και επειδή προφανώς τα προγνωστικά δεν είναι αλάθητες προφητείες, πάμε να δούμε μερικά από τα πλέον κραυγαλέα παραδείγματα συμμετοχών, κατά τα οποία τα γραφεία στοιχημάτων απέτυχαν να προβλέψουν την τύχη που θα είχαν στη Eurovision, ακόμα και μία ώρα πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.

Ξεκινώντας από τα νικητήρια κομμάτια, αξίζει να αναφέρουμε πως τουλάχιστον όσον αφορά αυτή την περίπτωση, τα στοιχήματα δείχνουν τις περισσότερες φορές να «πέφτουν μέσα». Αν και κάθε στοιχηματική εταιρεία δίνει τις δικές της προβλέψεις, τα τελευταία 10 χρόνια στη συνολική εικόνα η νικήτρια χώρα βρίσκεται πάντα μέσα στην πρώτη 3άδα των προγνωστικών. Αυτό όμως δεν ήταν συνεχώς ο κανόνας.

Το 2006 ο διαγωνισμός της Eurovision ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά τη νίκη της Έλενας Παπαρίζου την προηγούμενη χρονιά στο Κίεβο. Τα τότε στοιχήματα έκαναν την πρόβλεψη πως η Ελλάδα θα πετύχαινε το «διπλό» με την Άννα Βίσση να πλασάρεται ως το απόλυτο φαβορί για τη νίκη, ενώ πίσω της «έτρεχαν» η Ρωσία, η Σουηδία και η Ρουμανία. Εν τέλει και κυριολεκτικά από το πουθενά οι Φινλανδοί Lordi έκαναν τη διαφορά τη βραδιά του ημιτελικού και όχι μόνο προκρίθηκαν πανηγυρικά αλλά έδωσαν σαφή αέρα νικητή, όπως και έκαναν στον Μεγάλο Τελικό, αφήνοντας την Ελλάδα στην 9η θέση.

2007 και οι ετοιμασίες για την πρώτη διοργάνωση της Eurovision επί φινλανδικού εδάφους ξεκίνησαν στο παγωμένο Ελσίνκι με την Ελβετία και τον DJ Bobo να φιγουράρει στην πρώτη θέση των στοιχημάτων μήνες πριν την live εμφάνιση. Πίσω του η Σουηδία με το συγκρότημα The Ark, ενώ στη 10η θέση για τη νίκη βρισκόταν η Κύπρος με την Ευρυδίκη και το Comme Ci, Comme Ca. Το αποτέλεσμα; Ελβετία και Κύπρος έμειναν εκτός τελικού (μάλιστα τερμάτισαν στην 20η και 15η θέση αντίστοιχα), ενώ οι Σουηδοί αρκέστηκαν στην 18η θέση.

Το 2008 η επικράτηση του Dima Bilan, ο οποίος επέστρεψε στον διαγωνισμό μετά από δύο χρόνια, ήταν δεδομένη από την αρχή. Ωστόσο, μία… γαλοπούλα από την Ιρλανδία έδειχνε να τον απειλεί και να διεκδικεί τη 2η θέση. Μία από τις χαρακτηριστικότερες troll συμμετοχές στην ιστορία της Eurovision, ο Dustin the Turkey, όχι μόνο γιουχαρίστηκε έντονα από το κοινό της βραδιάς αλλά έμεινε και εκτός τελικού.

Την ίδια χρονιά, η Ελλάδα με την Καλομοίρα φαινόταν πως θα κατέληγε στην 8η θέση και αντ’ αυτού τερμάτισε 3η, ενώ χώρες που τα στοιχήματα τις έδιναν μέσα στην πρώτη 10άδα (Σουηδία, Γαλλία, Ισπανία) κατέληξαν εκτός 15άδας. Εκτός τελικού παρέμεινε η Βουλγαρία, που φαινόταν να έχει κι αυτή μία θέση στην τελική 10άδα.

Το αδιαφιλονίκητο φαβορί που έγραψε τη δική του ιστορία ήταν για το 2009 η Νορβηγία, αφού το Fairytale του Alexander Rybak παρέμεινε στην πρώτη θέση των στοιχημάτων από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του, πριν ακόμη επιλεγεί επίσημα στον εθνικό τελικό της χώρας. Η συνέχεια ανήκει στην ιστορία: ο Rybak «σάρωσε» τα 12άρια από όλη την Ευρώπη, σημειώνοντας βαθμολογία-ρεκόρ 387 βαθμών.

Ποιοι ήταν οι αντίπαλοι του Rybak σύμφωνα με τα στοιχήματα της εποχής; Μα φυσικά ο δικός μας, Σάκης Ρουβάς, που φιγούραρε στη 2η θέση αλλά τελικά κατετάγη 7ος. Τη 2η θέση πήρε τελικά η Ισλανδία, που τα στοιχήματα την ήθελαν 15η, ενώ εκτός 10άδας έμειναν Σουηδία και Μάλτα, τερματίζοντας στην 21η και 22η θέση αντίστοιχα. Εντυπωσιακό και το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο με την Andreea Demirovic φιγούραρε αρχικά στην 4η θέση των προγνωστικών, σε μία φαινομενικά κατάταξη-ρεκόρ για τη μικρή χώρα των Βαλκανίων, και τελικά δεν κατάφερε να προκριθεί στον Μεγάλο Τελικό (11η θέση στον Ημιτελικό).

Μία θέση στη 10άδα για το 2010 διεκδικούσαν, σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων, η Κροατία και η Σουηδία. Ωστόσο, έμειναν εκτός Τελικού. Αντιθέτως, η Τουρκία έφτασε μία ανάσα πριν τη νίκη (2η θέση) με τους Manga, την ώρα που τα προγνωστικά την ήθελαν να τερματίζει 12η. Στη 14η θέση κατρακύλησε το Ισραήλ, ενώ τα στοιχήματα το έδιναν 3ο.

Αν το 2011 για τη Eurovision έπρεπε να χαρακτηριστεί με μία λέξη, αυτή θα ήταν σίγουρα το «γκραν γκινιόλ», αφού τα στοιχήματα έδειξαν τη μεγαλύτερη ασυνέπεια από κάθε άλλη χρονιά όσον αφορά την τελική 5άδα. Το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, o Amaury Vassili από τη Γαλλία, δεν κατάφερε να σταθεί αντάξιος των προσδοκιών και των προγνωστικών και κατετάγη στην σοκαριστική 15η θέση, ενώ ακόμη χειρότερα η Εσθονή Geter Janni, που διεκδικούσε επίσης την πρωτιά κατρακύλησε στην 24η (προτελευταία) θέση τη βραδιά του Τελικού.

Ομοίως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έφτασε ποτέ τελικά την 3η θέση που του έδιναν τα γραφεία στοιχημάτων αλλά αρκέστηκε στην 11η, ενώ και η Ουγγαρία είδε την 4η θέση να απομακρύνεται, φτάνοντας μετά βίας στην 22η. Νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε το Αζερμπαϊτζάν, που «πέταξε» στην κορυφή από την 7η θέση των στοιχημάτων, ακολουθούμενο από την Ιταλία, που ήταν στη 13η θέση.

Η συμμετοχή της Loreen το 2012 δεν άφηνε περιθώρια σε καμία άλλη χώρα να κάνει λόγο για νίκη εκείνη τη χρονιά. Παρ’ όλα αυτά, η φαινομενικά 2η Ιταλία τερμάτισε στην 9η θέση, ενώ Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία που επρόκειτο να μπουν στη 10άδα, εν τέλει κατέληξαν στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα εκείνο το βράδυ.

Οι μεγάλες εκπλήξεις του 2013 ήταν η 2η θέση του Αζερμπαϊτζάν (από τη 10η των στοιχημάτων) αλλά και η 6η θέση που πήραν οι Koza Mostra με τον Αγάθωνα για την Ελλάδα, αφού τα προγνωστικά μας έδιναν μόλις στη 15η. Επιπλέον, η δυναμική του ονόματος των Cascada δεν έφτασε να επιβεβαιώσει την 7η θέση των στοιχημάτων. Αντ’ αυτού το διεθνώς γνωστό γερμανικό συγκρότημα κατετάγη 21ο.

Η Conchita Wurst, λίγες μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή της Eurovision το 2014, δεν βρισκόταν καν στις πρώτες 15 θέσεις των στοιχημάτων. Αντιθέτως, Αρμενία και Σουηδία έδιναν μάχη για τη νίκη, που τελικά κατέληξε στα χέρια της Αυστρίας με το θρυλικό πλέον Rise Like A Phoenix.

Λίγα χρόνια αργότερα, η Ελένη Φουρέιρα «πέταξε» από την 22η θέση που την έδιναν τα στοιχήματα στην 1η τη βραδιά του Μεγάλου Τελικού, αν και κατετάγη 2η πίσω από την Ισραηλινή Netta. Η Βουλγαρία με το πολυφωνικό συγκρότημα Equinox αρκέστηκε στη 14η θέση, αν και τα προγνωστικά της έδιναν τη 2η, ενώ στην 20η κατέληξε η Αυστραλία, που φιγούραρε 4η.

Φτάνοντας στα χρόνια μετά τον Covid, Ρωσία και Ελλάδα εξασφάλισαν μία θέση στην πρώτη 10άδα (9η και 10η θέση αντίστοιχα) το 2021, αν και τα στοιχήματα τις ήθελαν να φτάνουν μέχρι τη 17η και τη 16η . Μεγάλο flop για το Σαν Μαρίνο και την Senhit, που η σύμπραξή της με τον Αμερικανό ράπερ Flo-Rida δεν έδειξε να συγκινεί το κοινό της Ευρώπης, κατατάσσοντάς τους στην 22η θέση, παρά το γεγονός ότι τα στοιχήματα τους ήθελαν μέσα στην πρώτη 10άδα.

Το 2022 ήταν η σειρά της Πορτογαλίας να κάνει την έκπληξη «εισβάλλοντας» στη δεκάδα (9η θέση) από την 16η που της έδιναν τα στοιχήματα, ενώ και η Λιθουανία έκανε το δικό της εντυπωσιακό άλμα, διαψεύδοντας τα προγνωστικά που την ήθελαν τελευταία. Η μικρή χώρα της Βαλτικής έφτασε 11 θέσεις παραπάνω, τερματίζοντας 14η.

Αρκετές οι ανατροπές και το 2023, με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να καταλαμβάνουν την 16η και 25η θέση αντίστοιχα, την ώρα που για τα προγνωστικά είχαν μία σίγουρη θέση στη 10άδα του Μεγάλου Τελικού. Στον αντίποδα, Εσθονία και Λιθουανία φαίνεται πως «έκλεψαν» αρκετές θέσεις, αφού από την 20η και 22η αντίστοιχα θέση των προγνωστικών, έφτασαν στην 8η και στην 11η θέση.

Κλείνοντας με την περσινή διοργάνωση, η μεγάλη έκπληξη ήρθε πάλι από τη Βαλτική. Η Λετονία διαγωνίστηκε στον Β’ Ημιτελικό μαζί με την Ελλάδα και, σύμφωνα με τα στοιχήματα, θα κατέληγε στην τελευταία (16η) θέση του ημιτελικού, χωρίς καμία ελπίδα πρόκρισης. Αντιθέτως, η Λετονία προκρίθηκε στον Τελικό και μάλιστα 7η κατά σειρά, αν και εν τέλει δεν έφτασε στην αριστερή πλευρά του βαθμολογικού πίνακα.

Ανατροπή και για τη Φινλανδία, που από την 7η θέση των στοιχημάτων κατέληξε 19η. Ευχάριστη η έκβαση για την Πορτογαλία που «εισέβαλε» στη 10άδα, παρότι την ήθελαν 21η, και για το Λουξεμβούργο, που επανήλθε στον διαγωνισμό μετά από 31 χρόνια με μία 13η θέση, την ώρα που τα στοιχήματα το ήθελαν να τερματίζει 24ο.

Πόσο αξίζει τελικά να εμπιστευόμαστε τα στοιχήματα; Τα συμπεράσματα δικά σας.