Την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του Eurobasket 2025 κέρδισε το βράδυ της Παρασκευής (12/9) η Εθνική Τουρκίας, επικρατώντας κατά κράτος έναντι της Ελλάδας με σκορ 94-68. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν, σε μία βραδιά που τίποτα δεν κύλησε σωστά για τη “γαλανόλευκη”, κατάφεραν να πάρουν τη νίκη έπειτα από 24 χρόνια, αποδεικνύοντας την ανωτερότητά της καθ’ όλη τη διάρκεια του ματς.
Το κλίμα ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων ήταν φορτισμένο ήδη πριν από το τζάμπολ και, αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, οι Τούρκοι ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς για την ιστορική τους πρόκριση, τόσο στο στάδιο της Ρίγας όσο και στα social media.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, αρκετές αναρτήσεις οπαδών είχαν έντονο εθνικιστικό περιεχόμενο, με κάποιους μάλιστα από αυτούς να μη διστάζουν να μπουν ακόμη και στην επίσημη σελίδα της ελληνικής ομοσπονδίας μπάσκετ και να αφήσουν αιχμηρά σχόλια για την ήττα της χώρας μας.
Αρνητική αίσθηση προκάλεσε και η ανάρτηση της τουρκικής ομοσπονδίας, η οποία χρησιμοποίησε τη φράση “χωρίς οίκτο”, συνοδεύοντας της με μια φωτογραφία του Όσμαν να καρφώνει εντυπωσιακά, την ώρα που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προσεύχεται πριν την έναρξη της αναμέτρησης.
Η ΕΟΚ έκανε επίσημη διαμαρτυρία, η οποία κοινοποιήθηκε και στην FIBA, με τους Τούρκους να απολογούνται και στη συνέχεια να κατεβάζουν την ανάρτηση. Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι η δημοσίευση έγινε χωρίς την δική τους γνώση και έγκριση.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Αλπερέν Σενγκούν. Αρχικά, ο άσος των Χιούστον Ρόκετς ανάρτησε μια AI φωτογραφία που δείχνει τον Κεμάλ σε μια καρέκλα και πίσω του όλους τους παίκτες της εθνικής ομάδας μπάσκετ της Τουρκίας. Λίγο αργότερα ανάρτησε μια σειρά φωτογραφιών από τον αγώνα με την Ελλάδα και έγραψε: «Δεν θα ήταν ωραίος καιρός για θάλασσα», που πολλοί ερμήνευσαν ως αναφορά στη Μικρασιατική καταστροφή, καθώς παραπέμπει στο ανθελληνικό τσιτάτο που λένε στην Τουρκία πως το 1922 έμαθαν στους Έλληνες κολύμπι.
Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε το έκανε με έναν πονηρό τρόπο, καθώς η συγκεκριμένη φράση ανήκει σε ένα τραγούδι. Πρόκειται για το «Kafa» της Sıla, το οποίο έχει κυκλοφορήσει εδώ και πολλά χρόνια και… ξαφνικά θυμήθηκε ο άσος της Τουρκίας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Φωτογραφία Εξωφύλλου: EUROKINISSI
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ