Νόστιμη Γη… στις Μικρές Κυκλάδες

Γιατί το ταξίδι ανοίγει την όρεξη!

Απόψε στις 20:00, ταξιδεύουμε με τον… Σκοπελίτη! Δεν είναι ανάγκη να έχει πάει κανείς ως τις Μικρές Κυκλάδες για να ξέρει το όνομά του. Ωστόσο, ντόπιοι και παραθεριστές συμφωνούν: ο Σκοπελίτης είναι ένα πλοίο-θρύλος. Καθημερινά, όλον τον χρόνο και υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, συνδέει τα μικρά νησάκια ανατολικά της Νάξου, μεταφέροντας αγαθά, αλληλογραφία και ανθρώπους, όταν τα μεγάλα βαπόρια του καλοκαιριού σπάνια προσεγγίζουν τα λιμάνια των Μικρών Κυκλάδων. Το ταξίδι με τον Σκοπελίτη, ξεκινάει από τη Νάξο.

Τα βράδια ο Σκοπελίτης ξεκουράζεται στο λιμάνι του, τα Κατάπολα της Αμοργού. Ο Βασίλης φεύγει γραμμή για το ιστορικό καφενείο-πρακτορείο του Πρέκα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του Σκοπελίτη. Εκεί, θα ετοιμάσει μεζεδάκια με ντόπια υλικά αυγά και ψωμί του τοστ για τον Μιχάλη Θεολογίτη, ιδιοκτήτη του καφενείου και τον καπετάνιο Γιάννη Φωστιέρη και θα μάθει ιστορίες από τα παλιά.

Τα πρωινά, πρώτος σταθμός του Σκοπελίτη μετά την Αμοργό είναι η βορειότερη των Μικρών Κυκλάδων, η Δονούσα: σε αυτό το νησάκι της άγονης γραμμής, αγαπημένο των κατασκηνωτών αλλά και των αναχωρητών, ο Βασίλης αποβιβάζεται και μας μαγειρεύει στις πιο φιλόξενες κουζίνες συντροφιά με τις υπέροχες κυρίες της Δονούσας: λαχταριστό χταποδάκι με τριβελάκι στο περίφημο καφενείο του Τσίφτη, στο λιμάνι, κολοκυθόρυζο, σερβιρισμένο με γιαούρτι, στα σοκάκια του Σταυρού και φυσικά, δεν γίνεται να μην περάσει μια βόλτα από τον Κέδρο: εδώ, στη διασημότερη παραλία των Μικρών Κυκλάδων, σβήνει τη δίψα των κατασκηνωτών μετατρέποντας ένα γιαούρτι σε ένα δροσιστικό smoothie με φρούτα καλοκαιρινά.