«Χειμωνιάτικο Παραμύθι» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από 4 Μαΐου στο Από Μηχανής Θέατρο

Χειμωνιάτικο παραμύθι

Μια ρομαντική κωμικοτραγωδία. Η ιστορία ενός παρανοϊκού βασιλιά που οδήγησε την οικογένεια του στην καταστροφή.

‘Ενα από τα λιγότερo γνωστά έργα του Σαίξπηρ, το »Χειμωνιάτικο Παραμύθι» παρουσιάζεται αυτήν την άνοιξη στο Από Μηχανής Θέατρο. Πρόκειται για ένα αλλόκοτο παραμύθι….Η ιστορία του ζηλόφθονου βασιλιά Λεόντιου που τα άρρωστα συναισθήματά του για την ωραία σύζυγό του (και πιστή εν τέλει) Ερμιόνη γίνονται η αιτία για 16 χρόνια δυστυχίας και μοναξιάς. Ο Λεόντιος τυφλωμένος από ζήλεια και διψώντας για εκδίκηση θα οδηγήσει την «άπιστη» στη φυλακή, το παιδί του και τους έμπιστους τους στην εξορία βυθίζοντας ταυτόχρονα τον ίδιο στην απόλυτη μοναξιά και απελπισία.

Όμως, όπως η ζωή δίνει και δεύτερες ίσως και τρίτες ευκαιρίες, έτσι και ο Σαίξπηρ δίνει στον άτεγκτο βασιλιά την ευκαιρία να μετανοιώσει, να τον συγχωρέσουν αυτοί που αδίκησε και να αγαπήσει και να αγαπηθεί ξανά.

[dfp_ads id=236982]

Όλο το έργο “Χειμωνιάτικο Παραμύθι” , από την αρχή έως και το τέλος του δεν σταματά να υμνεί τον έρωτα, την άδολη αγάπη, την συγχώρεση. Είναι στην πραγματικότητα μια ελεγεία σ΄ένα ρεαλιστικό σύμπαν όπου το Καλό κυριαρχεί και οι άνθρωποι κουρασμένοι από τα δεινά , αλλά σίγουρα σοφότεροι επιστρέφουν στην αθωότητα ξαναβρίσκοντας την αγάπη. Ρεαλιστικό ή μή στις μέρες μας ; Σήμερα το “Χειμωνιάτικο Παραμύθι” μοιάζει πιο επίκαιρο από κάθε άλλη εποχή….

Ο Σαίξπηρ έγραψε “Το χειμωνιάτικο παραμύθι” ένα από τα σπουδαιότερα του έργα, κατά την ίδια περίοδο με την “Τρικυμία”, ανατρέποντας όλους τους κανόνες που ακολουθεί η τελευταία. Η ενότητα του χρόνου, του τόπου και της δράσης χάνεται μέσα σε ένα ταξίδι που διαρκεί δεκαέξι ολόκληρα χρόνια ανά την Ευρώπη, από την αυλή στην εξοχή, από την τραγωδία στην κωμωδία. Σε μια εποχή γεμάτη σκληρότητα και κατάρρευση ιδεών ένα σπουδαίο έργο και ο μέγιστος δραματουργός Σαίξπηρ έρχονται να μας θυμίσουν ότι πάνω απ’ όλα σημασία έχουν η αγάπη και η συγχώρεση.  

Σκοτάδι στην αρχή (στο πρώτο μέρος) και έπειτα το φως της χαράς και της αλήθειας. Ο χρόνος -πανδαμάτωρ- οφείλει τα χρωστούμενα και ο Άγγλος δραματουργός αναζητά τη λύτρωση στο δεύτερο μέρος του έργου που μετατρέπεται σε κωμωδία. Μαζί με τον «Περικλή», τον «Κυμβελίνο», την «Τρικυμία» και τον «Ερρίκο Η'», το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» ανήκει στα έργα της τελευταίας συγγραφικής περιόδου του Σαίξπηρ, έργα που έχουν πολλές γλωσσικές, στιχουργικές, υφολογικές και θεματικές ομοιότητες με κοινό άξονα τις ερωτικές ιστορίες υψηλόβαθμων ανδρών, τόσο σε αυλικό όσο και σε βουκολικό περιβάλλον.

Στην παράσταση όλοι οι ηθοποιοί επωμίζονται διπλό ή και τριπλό ρόλο  αφού το έργο του Σαίξπηρ εκτυλίσσεται κατά το ήμισυ στη σκοτεινή, «πολιτισμένη»  Σικελία και για το υπόλοιπο μισό στη φωτεινή και άγρια επαρχιώτικη Βοημία, που είναι «γεμάτη ανθρώπους αθώους και χαρούμενους». Οι ηθοποιοί εναλλάσσονται συνεχώς ανάμεσα στις δύο συναισθηματικές περιοχές του έργου. Πολλά είδη θεάτρου συνυπάρχουν όπως το τσίρκο, το μιούζικαλ, η σάτιρα αλλά και η ελληνική επιθεώρηση με τους ήχους από μια ιδιόμορφη εκδοχή της ροκ και τζαζ μουσικής αλλά με απόηχους ελληνικής μουσικής.

Έχουν τρομερό ενδιαφέρον για τον θεατή οι διαφορετικοί και καταιγιστικοί ρυθμοί που κατακλύζουν το «αλλόκοτο» αυτό έργο του μεγάλου δραματουργού αφού οι ήρωες του έργου κινούνται ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία ή και αντίστροφα. Η αποθέωση δηλαδή του θεατρικού παιχνιδιού για τους ερμηνευτές.

Το trailer της παράστασης:

 

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Ορέστης Τζιόβας  (Πολύξενος, Αυτόλυκος)

Θανάσης Σαράντος  (Λεόντιος)

Βάσια Χρήστου  (Ερμιόνη, Μόψα)

Τζερόμ Καλούτα  (Κάμμιλος, Δικαστής, Ναυτικός)

Πηνελόπη Μαρκοπούλου  (Παυλίνα, Δορκάς)

Βασιλίνα Κατερίνη  (Περντίτα, Αιμιλία)

Κωνσταντίνος Τσονόπουλος  (Φλοριζέλ, Υπασπιστής Β’)

Νίκος Χριστοφυλάκης  (Κωμικός, Δεσμοφύλακας, Υπασπιστής Α’)

ο μικρός Στέλιος Πανταγιάς  (Μαμίλλιος)

Φιλική συμμετοχή: ο Γιάννης Δεγαΐτης   (Αντίγονος, Γέρο-βοσκός)

Συντελεστές

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος

Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Θανάσης Σαράντος

Σκηνικό: DI.TA.S

 

Κοστούμια: Μπιάνκα Νικολαρεΐζη

Μουσική : Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης

Επιμέλεια Κίνησης: Όλγα Σπυράκη

Φωτισμοί : Μελίνα Μάσχα

Video: Mιχάλης Κλουκίνας

Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Θεοφάνης Μιλλεούνης

Β´ βοηθός σκηνοθέτη: Στέλιος Βάσιλας

Βοηθός ενδυματολόγου: Χαρά Μπαγουράκη
Φωτογραφίες: Ρίτα Τσέλα – Θωμάς Αγρoγιάννης

Επιμέλεια κειμένων προγράμματος : Μάρκος Τσούμας

Διεύθυνση Παραγωγής: Πάνος Σβολάκης

Παραγωγή: Αστική Μη Κερδοσκοπική Eταιρεία Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον»

Επικοινωνία της παράστασης: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

 

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Παρασκευή :9.00μμ

Σάββατο :6.00 μμ

Κυριακή :9.00 μμ

Διάρκεια

2 ώρες με 10 λεπτά διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων

Παρασκευή & Κυριακή:

16 ευρώ κανονικό

12 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, άνω των 65, καθηγητών, ομαδικό)

10 ευρώ (πολυτέκνων, μαθητικό)

8 ευρώ (ανέργων, ατέλειες)

Σάββατο  λαϊκή απογευματινή:

14 ευρώ κανονικό

10 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, άνω των 65, καθηγητών, ομαδικό)

5 ευρώ (ανέργων, ατέλειες, πολυτέκνων, μαθητικό)

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ: 

Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο, ΤΚ 10436, Αθήνα, Τηλέφωνο: 210 523 2097

Ώρες ταμείου : 9.00 -22.00
EΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ»

Τηλέφωνο:  210 6046952, 6946-585921

 

 

Πρώτη παράσταση: 4 Μαΐου 2018

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ

Για 12 μόνο παραστάσεις

Η παράσταση θα ανέβει  τον Ιούνιο του 2018 (1, 2 και 3 Ιουνίου) στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ως μετάκληση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος