Πρόστιμο 26.000€ στο ΡΙΚ για τα ρατσιστικά σχόλια Σφακιανάκη για τους πρόσφυγες

Νότης Σφακιανάκης ΡΙΚ

Η συνέντευξη του Νότη Σφακιανάκη στην εκπομπή "Τετ α Τετ" με τον Τάσο Τρύφωνος είχε δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις με τις δηλώσεις του.

Βαριά «καμπάνα» στο κρατικό κανάλι ΡΙΚ από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου. Στον σταθμό επιβλήθηκε πρόστιμο 26.000€, για τη συνέντευξη του Νότη Σφακιανάκη στην εκπομπή «Τετ α Τετ», η οποία μεταδόθηκε στις 13 Μαρτίου. Στη συγκεκριμένη εκπομπή ο τραγουδιστής είχε καταφερθεί εναντίον των προσφύγων με προκλητικό και ρατσιστικό τρόπο.

«Το κόλπο είναι στημένο και έρχονται ορδές ανθρώπων οι οποίοι »βιάζουν» την πατρίδα μας» είχε δηλώσει ο Νότης Σφακιανάκης. «Ναι άλλα είναι πρόσφυγες», επισήμανε ο δημοσιογράφος. «Δεν είναι πρόσφυγες! Είναι ριψάσπιδες. Δεν τους επιτέθηκε καμία άλλη χώρα, έφυγαν από την πατρίδα τους που έχει εμφύλιο πόλεμο. Και μην ξεχνάς, αυτοί οι άνθρωποι, γιατί εγώ τους έζησα όλο το καλοκαίρι στην Κω, έρχονται με πορτοφόλια γεμάτα με χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Είναι απίστευτο αυτό που είδα» είχε αναφέρει ο τραγουδιστής.

Σε απόφαση που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου έκρινε ότι υπάρχουν παραβιάσεις του περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Νόμου (Κεφάλαιο 300 Α) σχετικά με τη μετάδοση προγράμματος, που περιείχε πρόκληση μίσους βάση φυλής, φύλου, θρησκεία η εθνικότητας.

Η Αρχή επέβαλε για τα πιο πάνω το συνολικό διοικητικό πρόστιμο των €21.000 ως εξής:

• Για την παράβαση που σημειώθηκε στις 13.3.2016 – €8.000.
• Για την παράβαση που σημειώθηκε στις 14.3.2016 – €5.000.
• Για την παράβαση που σημειώθηκε στις 20.3.2016 – €8.000.

Επιπρόσθετα, η Αρχή επέβαλε και διοικητικό πρόστιμο των πέντε χιλιάδων ευρώ στο ΡΙΚ, για την προβολή επανάληψης της εκπομπής στο ΡΙΚ2, στις 19 Μαρτίου.