Η εξομολόγηση πασίγνωστης ηθοποιού για τη νευρική ανορεξία! «Έχω υπάρξει 38 κιλά!»

«Αν έβγαινα 2- 3 βράδια συνεχόμενα κι έπινα, το τέταρτο...»

Μπορεί να είναι 48 ετών και να μην το κρύβει αλλά για κάποιους η Μαριάννα Τουμασάτου θα μοιάζει πάντα με κοριτσάκι. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που μιλάει με τόσο ευκολία στην Τίνα Μεσσαροπούλου και στο περιοδικό YOU για τις ρυτίδες της, το χρόνο που περνά, αλλά και τα θέματα που έχει αντιμετωπίσει με τα κιλά…

Τα κιλά σας αγχώνουν;
Όταν ξεκίνησα μέσα σε δυο μήνες και ήμουν άλλη με άγχωσαν και με τρέλαναν. Μετά συνήθισα αλλά τελικά συνήλθα. Τώρα σαφώς προσέχω, αλλά έχω περάσει από διάφορες φάσεις. Για ένα διάστημα πήγαινα συχνά στο γυμναστήριο αλλά μετά βαρέθηκα. Τώρα πηγαίνω μια φορά στις 15 μέρες. Αλλά δεν θα αγχωθώ ούτε θα πάω στο γύρισμα με το ταπεράκι μου. Θα φάω τη μακαρονάδα μου και το φαγητό μου.

Χωρίς στερήσεις;
Ναι. Αν δω ότι το παρακάνω συμμαζεύομαι για 15 μέρες. Από τη στιγμή που συντονίστηκε ο μεταβολισμός μου και δεν κάνει ο οργανισμός μου κατακρατήσεις – γιατί αυτό ήταν το βασικό μου θέμα – όλα καλά.

Ο λόγος που πήρατε πολλά κιλά;
Είχε ξεκινήσει ο θυρεοειδής και δε το είχα καταλάβει.

Και το αντιμετωπίσατε με δίαιτα και διατροφή;
Στην αρχή δεν γινόταν τίποτα ό,τι και να έκανα. Μετά με βοήθησε ο μεταβολισμός. Έκανα βελονισμό και συνήλθα.

Πόσο κακό μπορεί να κάνει αυτό στη γυναικεία φιλαρέσκεια;
Εάν λάβεις υπόψη σου ότι εγώ έτρωγα μια τούρτα την ημέρα, έπινα 150 οκάδες καφέ, έτρωγα μόνο μακαρόνια – πίτες, παγωτά και δεν ήξερα τι θα πει κυτταρίτιδα, δεν ήξερα τι θα πει λίπος, μιλάμε για τον τέλειο μεταβολισμό… Όταν ξυπνάς ένα πρωί και λες: «Ωχ! Παναγίτσα μου!», γιατί δεν μπαίνει το ένα ρούχο, δεν μπαίνει το άλλο, κόβεις το φαγητό και βλέπεις ότι αυτό δεν αλλάζει, σαφώς σε πιάνει πανικός. Κι αν είσαι καλομαθημένη όπως ήμουν εγώ, όπου 37 χρόνια έτρωγα ό,τι ήθελα και όπως το ήθελα, ταράζεσαι.

Συμβουλευτήκατε κάποιον ψυχολόγο;
Όχι, ίσως θα έπρεπε. Οι ψυχολόγοι είναι καλό να υπάρχουν στις ζωές μας. Δεν το έχω κάνει μέχρι τώρα γιατί δεν έχω βρει τον χρόνο. Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα το κάνω. Θα ήθελα να με γνωρίσω καλύτερα, να γνωρίσω τις πλευρές που αποφεύγω συνειδητά ή υποσυνείδητα.

Είχατε φθάσει και στα όρια της ανορεξίας;
Ναι… Έχω υπάρξει 38 κιλά. «Από τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά», όπως μου έλεγε ένας φίλος μου.

Αυτό πως συνέβη;
Έτσι ήμουν. Αν δεν έτρωγα γλυκά γινόμουν σαν τη ρέγκα. Αν έβγαινα 2- 3 βράδια συνεχόμενα κι έπινα, το τέταρτο βράδυ έκανα πυρετό και έκαιγα τις τοξίνες. Δεν νομίζω ότι υπήρχε καλύτερος μεταβολισμός – παγκοσμίως – από τον δικό μου.

Ήταν μια δύσκολη περίοδος τότε για σας;
Ναι και μεταφραζόταν σε κακή διάθεση φαγητού. Δηλαδή αν δεν υπήρχαν γλυκά δεν έτρωγα. Ο μπαμπάς μου ήρθε μια μέρα στο σπίτι μου, ανοίγει το ψυγείο και βλέπει την τούρτα με το κουταλάκι μέσα και μου λέει «τα κουταλάκια δεν συντηρούνται εκτός ψυγείου;» Για να μη χάνω χρόνο άνοιγμα το ψυγείο και έτρωγα!

Πώς ξεπεράστηκε αυτό;
Δεν δίνεις σημασία. Πρέπει να κλείνεις το μάτι στη ζωή.