360°: Αγαθονήσι, ένα νησί στο κέντρο των τουρκικών προκλήσεων

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου, στις 23:50 στον Alpha.

Πριν από έναν χρόνο, ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, δε δίστασε να δηλώσει ότι το Αγαθονήσι είναι τουρκικό. Πριν από μερικές μέρες, με αφορμή μαθητική παρέλαση, τουρκική εφημερίδα έγραψε: «είναι ντροπή να κυματίζουν ελληνικές σημαίες στο ‘τουρκικό νησί Εσέκ’ (Αγαθονήσι).

Το Αγαθονήσι είναι το νησί που, εδώ και δεκαετίες, πρωταγωνιστεί στις τουρκικές αμφισβητήσεις και βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων. Οι λιγοστοί κάτοικοί του βιώνουν την ένταση κάθε ελληνοτουρκικής κρίσης από πρώτο χέρι. Στην κάμερα της εκπομπής «360ο», δηλώνουν ότι είναι συνηθισμένοι να βλέπουν τουρκικά πολεμικά πλοία να φτάνουν μέχρι το λιμάνι τους, παιανίζοντας τον τουρκικό εθνικό ύμνο, και ότι οι αερομαχίες κάνουν τα τζάμια των σπιτιών τους να τρίζουν.

Το ακριτικό νησί, καθώς και πολλά ακόμη νησιά του Αιγαίου, αποτελεί μέρος της θεωρίας των υποτιθέμενων «γκρίζων ζωνών» που προβάλλουν οι Τούρκοι.

Στην εκπομπή, παρουσιάζεται μια σειρά από έγγραφα – ντοκουμέντα της εποχής της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα, που δίνουν τις απαντήσεις για την ελληνικότητα των νησιών.

 «360ο», με τη Σοφία Παπαϊωάννου: Πέμπτη 22 Μαρτίου, στις  23:50.