Η Έλλη Τρίγγου για το κίνημα metoo: «Νιώθω πιο ασφαλής και πιο ελεύθερη»

Έλλη Τρίγγου

«Η κατάχρηση εξουσίας, οι κακοποιητικές συμπεριφορές και η πατριαρχία ενυπάρχουν μέσα στα θεμέλια του κόσμου δυστυχώς», λέει η Έλλη Τρίγγου.

Στο «Κ» της Καθημερινής και τη Μαρία Αθανασίου έδωσε συνέντευξη η Έλλη Τρίγγου. Η ηθοποιός απάντησε, μεταξύ άλλων, και για το κίνημα metoo.

Αφότου ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για τις κακοποιητικές συμπεριφορές στο θέατρο, έχεις δει κάτι να αλλάζει; Νιώθεις εσύ προσωπικά πιο προστατευμένη;

Έχουν αλλάξει τα όρια. Οι άνθρωποι, πριν κάνουν μια πράξη ή πουν μια λέξη ή εκφράσουν δυνατά μια σκέψη, τη φιλτράρουν. Δεν είναι τόσο αυτονόητο ότι ο καθένας μπορεί να εκφραστεί με  οποιονδήποτε τρόπο, όποτε θέλει, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και κάτω από την ομπρέλα της δημιουργικότητας και της εξουσίας που μπορεί να έχει. Τα πράγματα περνάνε από φίλτρα. Αυτό είναι τρομερή κατάκτηση. Κάποιοι άνθρωποι έβαλαν το χέρι τους και έχω αιώνια ευγνωμοσύνη γι’ αυτούς. Νιώθω ότι πλέον δεν είναι αυτονόητο ότι μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε. Και αυτό, φυσικά, με κάνει να νιώθω πιο ασφαλής και πιο ελεύθερη να κάνω τη δουλειά μου χωρίς κίνδυνο.

Δεν είναι όμως κάτι που έχει να κάνει μόνο με το χώρο της τέχνης. Είναι κάτι που συμβαίνει πίσω από κάθε κλειστή πόρτα. Η κατάχρηση εξουσίας, οι κακοποιητικές συμπεριφορές και η πατριαρχία ενυπάρχουν μέσα στα θεμέλια του κόσμου δυστυχώς, οπότε πρέπει να τις ξετρυπώσουμε από παντού και να τις θεραπεύσουμε. Έχει γίνει μια αρχή, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Όσο περισσότερο οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να ζουν καλύτερα και το διεκδικούν αυτό παντού, όλο και περισσότερο θα θεραπευόμαστε.