Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος μίλησε στην Χριστίνα Βίδου και στην εκπομπή «Η ζωή σου όλη» για τον αφόρητο πόνο των 64 ωρών κολύμβησης, απορρίπτοντας τον χαρακτηρισμό «Superman» και τονίζοντας πως η φύση σε ταπεινώνει, ακόμη κι όταν τερματίζεις.
«Πολλές φορές μου έχουνε πει: “α, είναι Superman για να τα κάνει όλα αυτά”. Εγώ παιδιά τους λέω ότι δεν είμαι Superman. Και πονάω, και κρυώνω, και πεινάω, και νυστάζω, όλα. Ό,τι έχω καταφέρει είναι με τη σκληρή δουλειά, με την προπόνηση όλο αυτό και με τη δύναμη του μυαλού», είπε αρχικά ο κολυμβητής υπέρ-αποστάσεων και κάτοχος δύο ρεκόρ Γκίνες.
Και πρόσθεσε: «Όση προπόνηση και να κάνεις, ο πόνος θα έρθει. Δεν μπορείς να τον αποφύγεις. Όταν κολυμπάς 64 ώρες, ο πόνος είναι αφόρητος. Εκεί πάλι έρχεται ο λόγος που το κάνεις. Για ποιο λόγο έχεις διαλέξει αυτή τη διαδρομή, για ποιο λόγο έχεις αποφασίσει να κάνεις υπεραποστάσεις. Όταν έχεις πονέσει τόσο πολύ, μετά βγαίνεις καλύτερος άνθρωπος μετά από μία υπεραπόσταση.
Και νομίζω κιόλας ότι αυτό το σκεφτόμουνα χρόνια, τι σημαίνει να είσαι ταπεινός, μου λέγανε “είσαι ταπεινός”. Έλεγα ότι όταν κάνεις μία διαδρομή, είτε τρεξιματική είτε κολυμβητική, ακόμα και να τα καταφέρεις και να το πετύχεις, σε έχει εξαντλήσει τόσο πολύ που σε έχει ταπεινώσει. Η φύση σε έχει ταπεινώσει, αυτή η διαδρομή, οπότε παίρνεις μαθήματα μετά από αυτό και βγαίνεις καλύτερος άνθρωπος και πιο ταπεινός».
