Νόστιμη γη: Ένα συναρπαστικό ταξίδι γεύσεων και εικόνων στο Λεωνίδιο

Ο παραδοσιακός χορός ομορφαίνει την ημέρα και όπως λένε στην τσακώνικη διάλεκτο «Καούρ εκάνατε».

Την Κυριακή του Πάσχα 12 Απριλίου, στις 20:00, ο Βασίλης Καλλίδης και η «Νόστιμη γη» μας ταξιδεύουν σε έναν από τους πιο όμορφους ιστορικούς οικισμούς της Πελοποννήσου, στην πρωτεύουσα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, το Λεωνίδιο.

Ανάμεσα σε επιβλητικούς κοκκινόβραχους, στο βάθος μιας εύφορης μικρής κοιλάδας όπου καλλιεργούνται ελιές, οπωροφόρα και κηπευτικά, το Λεωνίδιο ξεπροβάλλει ως μια κωμόπολη γεμάτη ζωή. Στα πετρόκτιστα αρχοντόσπιτα με τα ξύλινα πατώματα και τα σκαλιστά ταβάνια, οι νοικοκυρές μας φιλοξενούν στις παραδοσιακές τσακώνικες κουζίνες τους και μας προσφέρουν μοσχαράκι κοκκινιστό με μελιτζάνα και αέρινες δίπλες. Στη ζεστασιά μιας τσακώνικης κουζίνας, ο Βασίλης ετοιμάζει ελαφριά πουτίγκα με ζουμερές φράουλες, ενώ στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του Ανδρέα μαγειρεύει ένα μυρωδάτο πασχαλινό γιουβέτσι με συκωταριά.

Στον κήπο του Δημαρχείου, τα αρνιά ψήνονται, οι μεζέδες, τα αυγά και τα λαμπριάτικα κουλούρια στολίζουν τους πάγκους και περιμένουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Ο Βασίλης φτιάχνει μια τηγανιά με πικάντικα λουκάνικα για να προσθέσει το δικό του μεζέ στο τραπέζι. Πολύχρωμα αερόστατα, φτιαγμένα από τα παιδιά, πλημμυρίζουν τον ουρανό του Λεωνιδίου. Ο παραδοσιακός χορός ομορφαίνει την ημέρα και όπως λένε στην τσακώνικη διάλεκτο «Καούρ εκάνατε» (καλώς ήλθατε) και ας ξεκινήσει η γιορτή.