Έντονη κινητικότητα και αντικρουόμενες ειδήσεις προκύπτουν στο στρατόπεδο της Eurovision, καθώς οι προετοιμασίες για την 71η διοργάνωση, που θα διεξαχθεί τον Μάιο του 2027 στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Ενώ ο χάρτης των συμμετεχουσών χωρών αρχίζει να διαμορφώνεται, δύο διαφορετικές τροχιές από την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια τραβούν τα βλέμματα των φίλων του διαγωνισμού.
«Σύννεφα» πάνω από την Πράγα: Σε κίνδυνο η τσεχική συμμετοχή
Ανησυχία και έντονη σεναριολογία επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Τσεχία, με τις πληροφορίες να θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη συμμετοχή της χώρας στην επόμενη Eurovision. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τσεχικού Τύπου, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Česká televize (ČT) βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ριζική οικονομική αναδιάρθρωση.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σταθμός σχεδιάζει εκτεταμένες περικοπές στον προϋπολογισμό του, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακυρώσεις τηλεοπτικών προγραμμάτων και απολύσεις προκειμένου να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά. Μέσα σε αυτό το κλίμα λιτότητας, το project της Eurovision φαίνεται να είναι ένα από τα πρώτα που μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» προς κατάργηση.
Αν και από την πλευρά της ČT δεν έχει εκδοθεί ακόμη κάποια επίσημη ανακοίνωση αποχώρησης, ανεξάρτητες δημοσιογραφικές πηγές στη χώρα θεωρούν εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο η Τσεχία να απέχει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα έχει προχωρήσει σε πολυετή αποχή και στο παρελθόν (μεταξύ 2010 και 2014) για παρόμοιους οικονομικούς λόγους.
Η Κροατία «ψηφίζει» Μπουργκάς και ανοίγει τα χαρτιά της
Στον αντίποδα, το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό στο Ζάγκρεμπ. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Κροατίας, HRT, έσπευσε να διαλύσει κάθε αμφιβολία, επιβεβαιώνοντας επίσημα τη συμμετοχή της χώρας στη Eurovision 2027.
Η Κροατία δήλωσε έγκαιρα «παρούσα» για το μεγάλο ραντεβού στην Arena Burgas της Βουλγαρίας, με τον HRT μάλιστα να ανακοινώνει ότι η επιλογή του εκπροσώπου θα γίνει για ακόμη μια φορά μέσω του παραδοσιακού και δημοφιλούς εθνικού τελικού «Dora».
Η περίοδος υποβολής τραγουδιών για το Dora 2027 έχει ήδη ξεκινήσει και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 29 Νοεμβρίου, με τους Κροάτες να στοχεύουν ψηλά, συνεχίζοντας το δυναμικό σερί των τελευταίων ετών.
