Conchita Wurst

Conchita Wurst: «Από δω και στο εξής αποχωρώ από οτιδήποτε έχει σχέση με τη Eurovision» – Δεν θα εμφανιστεί τον Μάιο στη Βιέννη

Την απόφασή της να αποσυρθεί από οποιοδήποτε περιεχόμενο έχει σχέση με τον διαγωνισμό της Eurovision γνωστοποίησε στους διαδικτυακούς της φίλους η Conchita Wurst.

Η γνωστή drag queen από την Αυστρία -κατά κόσμον Thomas Neuwirth- έκανε μία αιχμηρή ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη διοργάνωση και την αποχώρηση 5 χωρών εξαιτίας της συμμετοχής του Ισραήλ, στη σκιά της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη.

Eurovision 2026: Ελλάδα και Κύπρος θα εμφανιστούν σε ξεχωριστούς ημιτελικούς – Τα αποτελέσματα της κλήρωσης

«Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision διαμόρφωσε τη ζωή μου. Ήταν η σκηνή μου, το σπίτι μου, το εφαλτήριό μου και ένα κεφάλαιο για το οποίο είμαι βαθιά ευγνώμων.

Ως καλλιτέχνης, η αλλαγή είναι η μεγαλύτερή μου σταθερά. Από εδώ και στο εξής αποσύρομαι από το πλαίσιο της Eurovision. Προχωρώ μπροστά για να επικεντρωθώ περισσότερο σε άλλα επαγγελματικά πρότζεκτ και να αφήσω νέα πράγματα να εξελιχθούν», γράφει η Conchita Wurst.

«Η σύνδεσή μου με τη Eurovision παραμένει – ως μέρος της ιστορίας μου, όχι ως ο χώρος για τα επόμενα βήματά μου. Η απόφασή μου είναι προσωπική και δεν θα την σχολιάσω περαιτέρω. Ευχαριστώ. Με αγάπη, Tom», καταλήγει στην ανάρτησή της η πρώην νικήτρια του διαγωνισμού.

Μετά από αυτή τη δημόσια τοποθέτηση, είναι πλέον σίγουρο πως η Conchita Wurst δεν θα εμφανιστεί στη σκηνή της Βιέννης τον ερχόμενο Μάιο ως πρώην νικήτρια του διαγωνισμού, που είχε φέρει το τρόπαιο στην Αυστρία το 2014 μετά από δεκαετίες.

Με αυτόν τον τρόπο, η λαμπερή drag queen συντάσσεται με το Nemo και τον Charlie McGettigan, δύο πρώην νικητές που αντέδρασαν με τη συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision, επιστρέφοντας το τρόπαιό τους στην EBU ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Πέρυσι κέρδισα τη Eurovision και με αυτή και ένα τρόπαιο. Και ακόμη και αν είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για την κοινότητα γύρω από αυτόν το διαγωνισμό και για ό,τι αυτή η εμπειρία με έχει μάθει ως άτομο κι ως καλλιτέχν@, σήμερα δεν νιώθω πλέον ότι αυτό τρόπαιο ανήκει σε εμένα. Η Eurovision υποστηρίζει ότι υποστηρίζει την ενότητα, την συμπερίληψη και την αξιοπρέπεια για όλα τα άτομα. Αυτές οι αξίες έκαναν τον διαγωνισμό να έχει τόσο νόημα για μένα.

Αλλά η συμμετοχή του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια αυτού που η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει ως γενοκτονία, δείχνει μια ξεκάθαρη αντίθεση ανάμεσα σε αυτές τις αξίες και στις αποφάσεις της EBU», είχε δηλώσει το Nemo σε βίντεο που ανάρτησε στα social media το προηγούμενο διάστημα.

«Μου φάνηκε ειλικρινές και πολύ έξυπνο άτομο και μου παρουσίασε τη σκέψη του πολύ καλά, και ως εκ τούτου, για να υποστηρίξω το Nemo, θα ήθελα να επιστρέψω κι εγώ το τρόπαιό μου στην EBU. Δυστυχώς, η νίκη μας ήταν το 1994 και δεν μπορώ να βρω το τρόπαιο που λάβαμε τότε, αλλά αν το βρω, θα το επιστρέψω κι εγώ», είχε αναφέρει από την πλευρά του ο Charlie McGettigan λίγες ημέρες αργότερα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ελβετού συναδέλφου του.

Υπενθυμίζεται πως από τη φετινή διοργάνωση στην Αυστρία έχουν αποχωρήσει 5 χώρες που αντιτάσσονται στην ισραηλινή συμμετοχή, μία εκ των οποίων είναι και η Big5 Ισπανία. Ιρλανδία, Ισλανδία, Ολλανδία και Σλοβενία ακολούθησαν την ίδια γραμμή, μειώνοντας τον αριθμό των συμμετοχών στο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ -από την εποχή των ημιτελικών- των 35.

Φωτογραφία Εξωφύλλου: GettyImages

Related news