60΄ Ελλάδα στην Σαντορίνη

Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, στις 23:50.

Με πυξίδα τον άνθρωπο και προορισμό την ελληνική περιφέρεια, η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα» συνεχίζει για τέταρτη χρονιά, το οδοιπορικό της. Στόχος η καταγραφή της καθημερινότητας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας, αλλά και του μηνύματος ότι η ζωή μακριά από τα αστικά κέντρα χτίζεται με τόλμη και έμπνευση.

Το 13ο οδοιπορικό του Νίκου Μάνεση μας οδηγεί στη Σαντορίνη. Ένα νησί όπου όλοι το γνωρίζουν για το ηφαίστειο και το ηλιοβασίλεμά του. Όμως, σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει τη Σαντορίνη του Φλεβάρη.

Οι ιστορίες ξετυλίγονται…

Εργασίες παντού. Μουλάρια με υλικά οικοδομών, εργάτες και λιλιπούτειες μπουλντόζες σε ημερήσια διάταξη. Υπόσκαφα ανακαινίζονται, σωληνώσεις αλλάζουν και όλοι περιμένουν την 1η Απριλίου, ημερομηνία που αρχίζει η τουριστική σεζόν.

Κι όμως, δεν ασχολούνται όλοι με τον τουρισμό. Στη Βλυχάδα, υπάρχει ο ψαράς καλλιτέχνης που δεν θέλει να γίνει όμηρος του τουρίστα. Ψαρεύει, τραγουδά και περνά καλά. Υπάρχει ο αγρότης εφευρέτης, ο οποίος οργώνει με υνί που καταλήγει σε ρόδα ποδηλάτου. Πατέντα που την έφτιαξε ο φίλος του σιδεράς, ο οποίος δεν μιλά αλλά σφυρίζει μιμούμενος το κελάιδισμα των πουλιών. Υπάρχει, ακόμη, ο κτηνοτρόφος που κάνει βόλτες με το σκυλάκι του να κάθεται πάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, αλλά και ο γεωργός που μιλά στα μουλάρια του σε μια γλώσσα που μόνο αυτά καταλαβαίνουν.

Και ενώ οι Κινέζοι φωτογραφίζουν, όπως συμβαίνει άλλωστε εδώ και χρόνια, το ηλιοβασίλεμα, εμείς σαλπάρουμε για τη Θηρασιά. Ένα νησάκι που κάποτε ήταν ενωμένο με τη Σαντορίνη. Οι λιγοστοί κάτοικοι δηλώνουν αποκλεισμένοι και πολίτες β’ κατηγορίας. Παρ’ όλα αυτά αντέχουν…

Επισκεπτόμαστε το ηφαίστειο, τη Νέα και την Παλαιά Καμένη και γνωρίζουμε τον μοναδικό κάτοικο ηφαιστείου! Ο Σώστης είναι ερημίτης εδώ και 30 χρόνια. Απομονώθηκε για να ηρεμήσει από τους εφιάλτες του και να προσευχηθεί.

Τέλος, συναντάμε τον βιολιστή που έπαιξε στην ταινία «Λάρα Κροφτ», με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί.