60΄ Ελλάδα… στα μοναδικά Καλάβρυτα

Το 11ο οδοιπορικό του Νίκου Μάνεση μας οδηγεί στα Καλάβρυτα. Στα άγνωστα Καλάβρυτα… Όχι μόνο εκεί που πάει ο τουρίστας αλλά και εκεί που, συνήθως, πηγαίνει μόνο η εκπομπή.

Ο οδοντωτός φέρνει τουρίστες στην περιοχή. Η κάμερα της εκπομπής ακολουθεί μια μαθητική εκδρομή και καταγράφει, εκτός από το μαγευτικό τοπίο, και τα απρόοπτα, όπως τα κατσίκια που κλείνουν τη σιδηροδρομική γραμμή…
Οι μηχανόβιοι κάνουν θεαματικά άλματα στο δάσος, ενώ στην Κλειτορία, οι χωριανοί οργανώνουν ιππικούς αγώνες σε αυτοσχέδιο ιπποδρόμιο με έπαθλο… τυριά!

Στο Πλανητέρο, οι νέοι στήνουν τους πάγκους τους και πουλάνε βιολογικά προϊόντα. Η Αθήνα δεν δίνει δουλειά, αλλά η φύση προσφέρει μεροκάματο.

Στα Καλάβρυτα, η μπάντα παιανίζει με φόντο το μνημείο του Ολοκαυτώματος, ενώ στο χιονοδρομικό προσεύχονται να χιονίσει για να έρθουν οι σκιέρ. Παρ’ όλα αυτά το « 60’ Ελλάδα» κατάφερε το ακατόρθωτο. Στην πορεία προς την κορυφή του Χελμού, κατόρθωσε να κολλήσει στα χιόνια…
Η ιστορία που μας άγγιξε; Ο πατέρας σιδεράς που λόγω κρίσης δεν έβρισκε δουλειά. Η σύζυγος νεότερη με τρία παιδιά. Η οικογένεια μετανάστευσε σε μια φάρμα στη μέση του πουθενά. Χωρίς φως και νερό, ανακάλυψαν τον δικό τους παράδεισο.

Στην Πλατανιώτισσα, η εκκλησία που βρίσκεται στην κουφάλα ενός πλάτανου συγκεντρώνει τα βλέμματα, όμως την προσοχή προσελκύει και ο κτηνοτρόφος που άφησε τον αθλητισμό και τρέχει στα χωράφια.

Τέλος, στο χωριό Μάνεσι, καμιά σχέση με τον παρουσιαστή, συναντάμε ένα πρώην υφυπουργό που έγινε αγρότης. Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας ηρεμεί, μετά την παρουσία του στο Κοινοβούλιο, καλλιεργώντας τριαντάφυλλα.