Βαγγέλης Λιάκος: «Ζήσαμε μια τραγωδία και οι πληγές είναι ακόμα, δυστυχώς, ανοιχτές»

Βαγγέλης Λιάκος

«Ολοι οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής και φυσικά οι συμπολίτες μας στη Μάνδρα ζήσαμε ένα πολύ μεγάλο σοκ, όταν ξυπνήσαμε από τις βροντές και τον μεγάλο όγκο νερού».

Είναι το νεότερο σε ηλικία μέλος της νέας Βουλής και με αυτή την ιδιότητα, σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό πρωτόκολλο, θα είναι αυτός που θα υποδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για την ορκωμοσία του νέου Κοινοβουλίου. Ο λόγος για τον 29χρονο πολιτικό μηχανικό Βαγγέλη Λιάκο, που στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής εξελέγη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Δυτική Αττική.

Ο Βαγγέλης Λιάκος μίλησε στα Παραπολιτικά και τη Σάσα Σταμάτη για τον πατέρα του, που για πολλά χρόνια ήταν επιτυχημένος δήμαρχος Ασπροπύργου, μας αποκάλυψε ποιον πολιτικό θαυμάζει, γιατί ασχολήθηκε με την πολιτική και τι θα πει στον Αλ. Τσίπρα αν τον συναντήσει στους διαδρόμους της Βουλής.

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Ηταν μια απόφαση που, ομολογώ, ήρθε ομαλά. Πάντα ένιωθα την ανάγκη να συμμετέχω, να μιλάω με τους συμπολίτες μου για όσα μας απασχολούν, για να βρούμε λύσεις και διεξόδους. Στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Δυτική Αττική μπορούν να γίνουν πολύ σπουδαία πράγματα. Πιστεύω πολύ στις δυνατότητες της περιοχής μου και έχουμε πολλά περιθώρια ανάπτυξης, οικονομικής, τουριστικής αλλά και πολιτιστικής. Ο εμπορευματικός σταθμός Θριασίου, η Ελευσίνα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα αλλά και το πλήθος των παραλιών μας είναι κάποιες από αυτές τις δυνατότητες. Συμμετέχοντας στην πολιτική μπορούμε να δημιουργήσουμε την Ελλάδα, τον τόπο που θέλουμε να ζούμε.

Ποιον πολιτικό θαυμάζετε;

Θαυμάζω τον Μπαράκ Ομπάμα, γιατί είναι ένας νέος πολιτικός που κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει όλος ο πλανήτης την πολιτική και τη συμμετοχή. Κατάφερε να φέρει την αλλαγή από τη βάση της κοινωνίας, αφού έκανε καμπάνιες που βασίστηκαν σε εθελοντές, σε απλούς -όπως συνηθίζεται να λέγεται- πολίτες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ασχολήθηκε σοβαρά με το μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με την εξάλειψη των διακρίσεων και την υπεράσπιση των αδυνάτων με συγκεκριμένες πολιτικές. Εφερε πραγματική ελπίδα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Θαυμάζω επίσης τον Τσώρτσιλ, φυσικά για τον εμβληματικό, καυστικό πολιτικό του λόγο και ιδεολογικά για τον πόλεμο έναντι του φασισμού. Δεν το έβαζε ποτέ κάτω.

Ποιο χαρακτηριστικό του νέου πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θαυμάζετε;

Θαυμάζω την οργανωτικότητα και την αποτελεσματικότητα στον τρόπο που εργάζεται και την ήρεμη δυναμική στον τρόπο που απευθύνει δημόσιο λόγο. Κατάφερε να συσπειρώσει τον ελληνικό λαό και να πετύχει μια μεγάλη νίκη, για όλους μας, που θα αλλάξει την πατρίδα μας.

Αν δείτε μπροστά σας στη Βουλή τον Αλέξη Τσίπρα, τι θα του πείτε;

Θα τον ρωτούσα πώς νιώθει, εάν νιώθει, γιατί πιστεύω ότι αυτό που λείπει από τον πρώην πρωθυπουργό είναι η συμπόνια για τον πολίτη, καθώς απογοήτευσε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλη μερίδα των Ελλήνων.

Ποιο θέμα πιστεύετε ότι πρέπει να έχει ως προτεραιότητα η κυβέρνηση της Ν.Δ.;

Την πραγματική οικονομία, μέσα από τη δημιουργία πολλών, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, με λιγότερους φόρους. Τη δημιουργία μιας κοινωνίας ευημερίας, όπου οι φίλοι μας δεν θα αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να βρουν καλύτερες δουλειές και συνθήκες εργασίας, όπου δεν θα σκέφτεται κανείς πώς θα κάνει οικογένεια, γιατί δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα οικονομικά. Πιο συγκεκριμένα, και όσον αφορά την περιοχή της Δυτικής Αττικής, θεωρώ ότι προτεραιότητα έχουν η κοινωνική πολιτική, η ασφάλεια, η Υγεία, τα έργα υποδομής, όπως ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα-Υλίκη, αλλά και ο πολιτισμός, που μπορεί να γίνει η πυξίδα για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στη Δυτική Αττική, ενόψει μάλιστα των δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Ελευσίνα 2021».

Το γεγονός ότι ο πατέρας σας ήταν δήμαρχος Ασπροπύργου σάς επηρέασε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Φυσικά και με επηρέασε. Κυρίως γιατί μου έδειξε ότι αν δεν συμμετέχεις ενεργά, δεν αλλάζουν τα πράγματα. Μου έδειξε ότι πρέπει να αγωνίζεσαι καθημερινά, να είσαι μέσα στην κοινωνία και όχι κάπου «αφ’ υψηλού» για να δώσεις διεξόδους και να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα. Αυτό που λέμε «σηκώνουμε τα μανίκια» το έχω δει να το κάνει καθημερινά ο πατέρας μου, όταν εγώ ήμουν παιδί, για να βοηθήσει τους πολίτες του Ασπροπύργου. Ο πατέρας μου μού έδειξε ότι η πολιτική είναι ένας αγώνας που γίνεται κάθε μέρα, για το καλό όλων των συμπολιτών μου.

Πώς αντιμετωπίσατε τις μεγάλες καταστροφές στη Μάνδρα, που στοίχισαν τη ζωή σε 23 ανθρώπους;

Ολοι οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής και φυσικά οι συμπολίτες μας στη Μάνδρα ζήσαμε ένα πολύ μεγάλο σοκ, όταν ξυπνήσαμε από τις βροντές και τον μεγάλο όγκο νερού. Το πρώτο που έκανα ήταν να επικοινωνήσω με δικούς μου ανθρώπους που κατοικούν στα σημεία που επλήγησαν περισσότερο και να μάθω πώς μπορούσα να βοηθήσω εκεί, το συντομότερο δυνατόν, για να προλάβουμε τα χειρότερα που, δυστυχώς, συνέβησαν. Προσπάθησα να βοηθήσω τους εθελοντές που συμμετείχαν στον καθαρισμό των σπιτιών, των δρόμων, να φιλοξενήσουμε συνανθρώπους μας που είχαν χάσει τα σπίτια τους. Ζήσαμε μια τραγωδία και οι πληγές είναι ακόμα, δυστυχώς, ανοιχτές. Μπορεί μέσα από αυτά τα δραματικά γεγονότα να μάθαμε ότι μπορούμε, ως κοινωνία πολιτών, να αντιμετωπίσουμε τέτοια σοβαρά φαινόμενα, αλλά ταυτόχρονα διαπιστώσαμε πόσο προετοιμασμένοι πρέπει να είμαστε, ως κράτος, απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, σωστές μελέτες και συνολικός σχεδιασμός, για να προστατεύσουμε τον τόπο μας από ανάλογα φαινόμενα.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή μέχρι σήμερα στη ζωή σας;

Η περιπέτεια υγείας που είχε ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο, το οποίο χρειάστηκε να νοσηλευτεί για πολλές ημέρες, χωρίς να ξέρουμε εάν θα τα καταφέρει ή όχι. Ο φόβος αυτός, αλλά και η αγωνία μέχρι να πάνε όλα καλά ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής μου. Ευτυχώς, όλα είχαν αίσιο τέλος.

Εχετε τατουάζ; Αν όχι, θα κάνατε και τι;

Οχι, δεν έχω τατουάζ. Δεν ακυρώνω την ιδέα, απλώς δεν έχω σκεφτεί κάτι καλό μέχρι στιγμής.

Ποια είναι τα χόμπι σας;

Μου αρέσει πολύ το θέατρο – κάθε χρόνο πηγαίνω σε όλες τις παραστάσεις στο φεστιβάλ των Αισχυλείων στην Ελευσίνα, όπως και ο κινηματογράφος. Απολαμβάνω εξίσου, όμως, και την παρέα με καλούς φίλους.

Είναι αλήθεια ότι κατά την προεκλογική περίοδο χτυπήσατε χιλιάδες πόρτες πολιτών για να μπείτε σπίτι τους και να τους μιλήσετε;

Είμαι υπέρμαχος της αμεσότητας και πιστεύω ότι αυτό έχει ανάγκη και ο κόσμος. Στην εποχή των social media, που όλες οι σχέσεις περνάνε μέσα από μία οθόνη, εγώ προτιμώ να κοιτάω τους συμπολίτες μου στα μάτια. Αλίμονο αν δεν απευθυνθείς στους φίλους, στους γνωστούς, στους συμμαθητές σου, όταν συμμετέχεις ενεργά στην πολιτική. Και όχι μόνο για να ζητήσω την ψήφο τους. Το έκανα πάντα, συζητώ με όλους τους συμπολίτες μου, όσο περισσότερο μπορώ, επειδή με ενδιαφέρει να γνωρίζω από πρώτο χέρι τι τους απασχολεί, ποια είναι τα προβλήματα που θέλουμε να λυθούν και πώς θέλουν να φτιάξουμε μαζί τα πράγματα. Για μένα, η πολιτική δεν είναι μια μονόπλευρη διαδικασία. Αντίθετα, το βλέπω ως μια συμμετοχική διαδικασία, όπου πολίτες και πολιτικοί αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, για το κοινό καλό όλων μας.

Αγαπημένο μέρος για διακοπές;

Από νησιά, τα Κουφονήσια νομίζω με διαφορά. Είναι ο πρόσφατος αγαπημένος μου προορισμός. Παραδοσιακό προορισμό όμως αποτελεί το Πόρτο Γερμενό, όπου έχω περάσει όλα τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας. Είναι ένας από τους πολλούς «κοντινούς παραδείσους» της Δυτικής Αττικής, μια ανάσα από τις δουλειές μας. Φέτος, δεν ξέρω ακόμα αν θα πάω διακοπές κάπου μακριά. Μάλλον θα προτιμήσω πάλι τις παραλίες της Δυτικής Αττικής, Πόρτο Γερμενό, Αλεποχώρι και Κινέτα, γιατί έχω ήδη φορτωμένο πρόγραμμα ως νέος βουλευτής.

Κατερίνα Δαλάκα: Ποια είναι η σχέση της με τον Λάμπρο Χούτο;