Συγκίνηση και μνήμες ξύπνησε η ανάρτηση που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα ο Μιχάλης Χατζηγιάννης με αφορμή τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Ο γνωστός καλλιτέχνης, με καταγωγή από την κατεχόμενη Κερύνεια, μοιράστηκε με το κοινό προσωπικές οικογενειακές ιστορίες και συναισθήματα που συνδέονται με τη μαύρη επέτειο της 20ής Ιουλίου 1974, θυμίζοντας τον βίαιο ξεριζωμό, την απώλεια, αλλά και την ελπίδα της επιστροφής.
«Η σημερινή μέρα με βρίσκει στην Κύπρο, να ξεφυλλίζω και πάλι το άλμπουμ… Κάποιες φωτογραφίες στις σελίδες του, από τα ελάχιστα πράγματα που κατάφεραν οι δικοί μου να διασώσουν εκείνη την ημέρα, σαν σήμερα, 51 χρόνια πριν…
Ξεφυλλίζω και «ταξιδεύω» στα μονοπάτια μιας ζωής που ξεριζώθηκε τόσο βίαια. «Μπαίνω» στο σπίτι που έμεινε πίσω, με την πόρτα ανοιχτή και το τραπεζομάντηλο στρωμένο. «Μυρίζω» στην αυλή το γιασεμί που σ’ ένα πρωί ξεράθηκε. «Συνομιλώ» με γείτονες που δεν γνώρισα ποτέ…», έγραψε ο Μιχάλης Χατζηγιάννης.
Και πρόσθεσε: «Μεγάλωσα ξεφυλλίζοντας αυτό το άλμπουμ κι ακούγοντας από τη γιαγιά, τον παππού, τους γονείς, για την Κερύνεια μας και για εκείνο το πρωινό του Ιούλη, που όλα άλλαξαν.
Ψυχές που χάθηκαν μα ποτέ δεν ξεχάστηκαν. Ρίζες που ξεριζώθηκαν, μα κράτησαν μέσα τους κόκκους χώμα. Χώμα που άνθισε μέσα από τις αφηγήσεις, τις φωτογραφίες, τα τραγούδια, τις προσευχές, την ελπίδα.
Κάθε φορά που έρχομαι στην Κύπρο, πιάνω στα χέρια μου αυτό το άλμπουμ γιατί μέσα στις σελίδες του, το πριν συναντά το μετά. Το χθες ενώνεται με το σήμερα και μαζί ατενίζουν το αύριο που όλοι προσμένουμε», κατέληξε στην ανάρτησή του ο Μιχάλης Χατζηγιάννης.
Πηγή εικόνας: NDP