ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Όλη η αλήθεια για την εκπομπή του Μαμαλάκη

Σήμερα, φαίνεται ότι είναι η μέρα… της μαγειρικής, αφού από το πρωί ασχολούμαι με διάφορα… μαγειρέματα. Και να σας εξηγήσω τι εννοώ.

 Το πρωί λοιπόν, σε κείμενο στο Newsit με τίτλο «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι όμως, ο Μαμαλάκης, συνεχίζει στην ΕΡΤ», αναφέρθηκα στη συνεργασία του γνωστού σεφ με την ΕΡΤ και ότι παρά την αποχώρησή του από την εκπομπή «Μεσογείων 136», ο Ηλίας Μαμαλάκης θα κάνει εκπομπή στην ΕΡΤ.

Πριν από λίγη ώρα, ο Ηλίας Μαμαλάκης, σε κείμενο που ανέβασε στην προσωπική του σελίδα με τίτλο «Ας τελειώνουμε», έγραψε ότι:

«.. Έχοντας ξεκινήσει η πιο δύσκολη χρονιά της κρίσης για την πατρίδα μας και όντας όλοι μας κάτω από προσπάθειες επιβίωσης, πολλά μέσα Μαζικής ενημέρωσης, εφημερίδες, τηλεοπτικές εκπομπές, ασχολούνται μετ’ επιμονής έως σημείο ενοχλήσεως με τη διακοπή συνεργασίας μου με την εκπομπή 136 και που χωρίς να έχουν καμία, από κανέναν, συγκεκριμένη πληροφορία ισχυρίζονται αναληθή πράγματα.
Ότι τσακώθηκα με την Ανθή Σαλαγκούδη και ότι λογοφέραμε, πράγμα το οποίο είναι εντελώς αναληθές. Και την Ανθή Σαλαγκούδη και τον Γιάννη Δάρρα τους συμπαθώ πολύ και κοιτάω με μεγάλη τρυφερότητα την αγωνία τους να μπουν στον χώρο της τηλεόρασης. Έχουμε γίνει φίλοι και οπωσδήποτε αν μπορώ σε κάτι να βοηθήσω στο μέλλον θα το κάνω ευχαρίστως και στους δύο.

Ο λόγος της αποχώρησής μου είναι καθαρά προσωπικός και βασίζεται σε προσωπικές μου εκτιμήσεις άλλων θεμάτων.

Όσον αφορά την πιθανότητα να κάνω δική μου εκπομπή είτε στην ΕΤ 3 είτε στην ΝΕΤ είναι μικρές. Σύμφωνα με τους κανονισμούς πρέπει να υποβληθεί αίτηση και να εγκριθεί από μια σειρά επιτροπών καταλήγοντας στην διαφάνεια και στη συνέχεια να υπογραφούν συμβόλαια με τους παραγωγούς για να ανατεθεί το έργο.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει συμβεί ούτε στην Αθήνα, ούτε στην Θεσσαλονίκη. Είμαι δε σίγουρος ότι κάποιος θα βρεθεί, εάν προχωρήσουν, να τα σταματήσει. Οι δικλίδες ασφαλείας που μπήκαν στην κρατική τηλεόραση η οποία είναι η μόνη που μπορεί να επιβιώσει θα της φέρουν πολλές δυσκολίες στο ποιοτικό πρόγραμμα.

Η τελευταία φορά που βγήκα στην τηλεόραση ήταν ο Ιανουάριος του 2011 όταν έκλεισε ο κύκλος της εκπομπής TOP CHEF απ’ όπου διατηρώ τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για τη συνεργασία, όσο και για την οργάνωση του ΑΝΤ1. Έκτοτε υπέβαλλα πολλές προτάσεις σε διάφορα κανάλια οι οποίες δεν έγιναν ποτέ δεκτές, μερικοί μάλιστα ζητούσαν να φέρω και σπόνσορες, πράγμα το οποίο δεν γνωρίζω να κάνω. Πριν λίγες εβδομάδες δέχτηκα την πρόταση για την εκπομπή 136 που όμως η συνεργασία δεν ευοδώθηκε. Δεν υπάρχουν ίντριγκες, δεν υπάρχουν πονηριές, δεν υπάρχει τίποτα κάτω από το τραπέζι.

Θα ήθελα όσοι δημοσιογράφοι διαβάσουν αυτό το κείμενο να μην με ξαναενοχλήσουν ποτέ πια, εκτός εάν θέλουν να τους μιλήσω για άλλα πράγματα, για τα όνειρα, για τους αγγέλους, τα μακρινά ταξίδια, την αγριεμένη Κεντρική Αφρική, τη γλυκύτητα των ανθρώπων της Σοβιετικής Ένωσης και τα κύματα του Ωκεανού στον Καναδά.

Εύχομαι σε όλους καλή χρονιά με υγεία και ότι επιθυμείτε.

3.1.2013»

Οφείλω λοιπόν, να αναφέρω τα εξής:

Πολύ καλά κάνει ο Ηλίας Μαμαλάκης και διαψεύδει τα όσα λέγονται και γράφονται σχετικά με τη λήξη συνεργασίας τους. Άλλωστε κι εγώ, στο κείμενο που έγραψα, δεν ανέφερα τίποτα για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή του την απόφαση, αλλά στάθηκα μόνο στα όσα ο ίδιος έχει πει. Όσον αφορά όμως, στο αν έχει εγκριθεί η εκπομπή του από την ΕΡΤ, να αναφέρω στο γνωστό σεφ πως είμαι στην ευχάριστη θέση να του ανακοινώσω πως η εκπομπή του έχει ήδη εγκριθεί από τη διοικούσα αρχή της ΕΤ3. Ίσως ο ίδιος να μην έχει ενημερωθεί, για αυτό και του το αναφέρω. Αν και απ’ όσο γνωρίζω του το έχουν πει. Αλλά μπορεί μέσα στις υπόλοιπες επαγγελματικές υποχρεώσεις του, να το ξέχασε.

Όσον αφορά την εκπομπή στη ΝΕΤ, θα συμφωνήσω μαζί του ότι δεν έχει επίσημα εγκριθεί, αλλά γνωρίζω πολύ καλά, ότι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα συναντήθηκε με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΡΤ και συμφώνησαν πως, ανεξάρτητα από την εκπομπή «Μεσογείων 136», θα κάνει δική του εκπομπή στη ΝΕΤ. Η μόνη εκκρεμότητα που έμενα να αποσαφηνιστεί ήταν το κόστος της και γι’ αυτό ορίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μέσα στις αρχές Ιανουαρίου. Βέβαια, αν κρίνω από τα όσα γράφει ο Ηλίας Μαμαλάκης στο τελευταίο κείμενό του «όσον αφορά την πιθανότητα να κάνω δική μου εκπομπή είτε στην ΕΤ 3 είτε στην ΝΕΤ είναι μικρές», τότε μάλλον δεν θα συμφωνήσει με τα χρήματα που μπορεί να δώσει η διοίκηση της ΕΡΤ. Αλλά, σύμφωνα με τις έγκυρες πληροφορίες μου, οι συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί αποδεικνύουν ότι δεν ισχύει αυτό που λέει πως «είμαι δε σίγουρος ότι κάποιος θα βρεθεί, εάν προχωρήσουν, να τα σταματήσει. Οι δικλίδες ασφαλείας που μπήκαν στην κρατική τηλεόραση η οποία είναι η μόνη που μπορεί να επιβιώσει θα της φέρουν πολλές δυσκολίες στο ποιοτικό πρόγραμμα», αφού, όπως ανέφερα, ήδη του έχει γίνει πρόταση από την ΕΡΤ.

Συνεπώς, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η οριστική απάντηση του Ηλία Μαμαλάκη, αν θα δεχτεί δηλαδή να κάνει την εκπομπή στη ΝΕΤ, ή θα βρει τις «δικλείδες ασφαλείας» που αναφέρει, δηλαδή το κοστολόγιο χαμηλό και δεν θα… συνεισφέρει στο «ποιοτικό πρόγραμμα» που αναφέρει.

Τέλος, να αναφέρω ότι δεν τηλεφώνησα στον Ηλία Μαμαλάκη και γιατί οι πηγές μου και όσα αναφέρω είναι έγκυρα, αλλά και γιατί δεν θέλω να μάθω «για τα όνειρα, για τους αγγέλους, τα μακρινά ταξίδια…» και για όσα ακόμα δηλώνει πως θέλει να μιλήσει αυτές τις μέρες, οπότε δεν θέλω να τον ενοχλήσω!

Γρηγόρης Μελάς