Zappit

Αφιέρωμα: Το MTV έγινε 30!

Βίντεο: οι καλύτερες τηλεοπτικές στιγμές του μουσικού καναλιού.

Σκοπός της λειουργίας του MTV ήταν να παίζει- τι άλλο; – τραγούδια τα οποία μάλιστα παρουσιάζαν οι Vj's!  Ωστόσο, η επιρροή του καναλίου στην μουσική βιομηχανία και την λαική κουλτούρα ξεπέρασε τον αρχικό του στόχο και σύντομα του MTV απέκτησε τα «αδελφάκια» του ανά την υφήλιο, τα δικά του βραβεία (μουσικά και κινηματογραφικά) όπως και εκπομπές όχι αμιγώς μουσικές… 

Ας θυμηθούμε όμως μερικές χαρακτηριστικές στιγμές στα 30 αυτά χρόνια του MTV: 

– Η έναρξη εκπομπής προγράμματος έγινε με την φράση »Ladies and gentlemen, rock and roll,» και ακολούθησε το βίντεο με το σήμα του MTV που ήταν εμπνευσμένο από την πρώτη αποστολή των αμερικανών στο φεγγάρι! 
Θυμηθείτε… 

– Το πρώτο βίντεο κλιπ που προβλήθηκε ήταν το τραγούδι των The Buggles' «Video Killed the Radio Star». 
Τραγουδήστε το ξανά… 

-Μια πληθώρα καλλιτεχνών και συγκροτημάτων έγιναν διάσημοι μέσα από την συχνότητα του MTV όπως: Eurythmics, Culture Club, Prince,  Duran Duran, Van Halen, Bon Jovi, Def Leppard,The Police κ.ά.

-Πολλά επίσης κλασσικά ροκ συγκροτήματα και καλλιτέχνες εμφανίστηκαν στο κανάλι: από τον David Bowie και τους Rolling Stones, τους The Who και τους ΖΖ Top μέχρι τους Dire Straits οι οποίοι το 1985 ηχογράφησαν το τραγούδι «Money for nothing» με αναφορές στο ΜTV και στίχο που περιλαμβάνει το slogan του καναλιού «I want my MTV». 

– Tα μέλη του συγκρότημα της μέταλ ροκ Kiss εμφανίζονται για πρώτη φορά χωρίς το χαρακτηριστικό μακιγιάζ τους σε εκπομπή του MTV. 
Δείτε τους Kiss αμακιγιάριστους:

-Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, διαμάχη ξέσπασε γύρω από την περιορισμένη προβολή έγχρωμων καλλιτεχνών. Ενώ στο πρόγραμμα του υπήρχαν καλλιτέχνες όπως η Tina Turner, Donna Summer και Eddy Grant, ωστόσο η ροή δεν περιελάμβανε άλλα ονόματα μαύρων καλλιτεχνών με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διασαρέσκειες από τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Το «φράγμα του χρώματος» ωστόσο έσπασε με την προβολή του «Billie Jean» του Michael Jackson. 
Θυμηθείτε την εμφάνιση του Michael Jackson στα βραβεία του MTV του 1995: 

– Η πρώτη εκπομπή αφιερωμένη φυσικά στο τραγούδι, βγήκε στο αέρα το 1986 και ονομαζόταν «120 Minutes». Πρόκειται για μία εκπομπή η οποία επί 14 χρόνια προωθούσε την εναλλακτική ροκ σκηνή και τα undergraound συγκροτήματα. 
Δείτε ένα απόσπασμα με καλεσμένο τον Johhny Rotten των Sex Pistols: 

– Από τις πιο δημοφιλείς σειρές του καναλιού οι «ακουστικές» συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών στο show MTV Unplugged. Από τις αξιομνημόνευτες εμφανίσεις αυτή των Nirvana… των οποίων το θρυλικό βίντεο του «Smells like Teen Spirit» υπήρξε ένα από τα πολυπαιγμένα και αυτό που σηματοδότησε την «αλλαγή'  του καναλιού σε  πιο alternative ροκ μονοπάτια. 
Ο Kurt Cobain σε μία unplugged ερμηνεία: 

-Από τις δημοφιλείς επίσης σειρές του MTV, το ανατρεπτικό animation «Beavis and Butt-Head» το οποία μετα από 14χρόνια επιστρέφει ξανά στις οθόνες μας το φθινόπωρο ! To 2003 στο αέρα βγήκε και η εκπομή «Punk'd» με τον ηθοποιό Ashton Kutcher να κάνει πλάκες σε celebrities, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα το ενδιαφέρον είχε μονοπωλήσει το ρεάλιτι με τη ζωή της οικογένειας του frontman των Black Sabbath Ozzy Osbourne, «The Osbournes». 

Δείτε την πλάκα του Kutcher στο CNN: 

Δείτε ένα απόσπασμα από το The Osbournes: 

-Στα βραβεία του 2003 η κοινή εμφάνιση της Madonna με την Britney Spears και την Christina Auguilera σημαδεύτηκε από το περίφημο φιλή της «βασίλισσας της ποπ» στις νεώτερες «διαδόχους» της.
Θυμηθείτε την εμφάνιση:

Το brand ΜΤV εξακολουθεί να παραμένει ισχυρό ανά την υφήλιο. Το κανάλι, με έδρα τη Νέα Υόρκη, μετράει αυτή τη στιγμή περίπου 50 «εθνικά» κανάλια, συν 16 μόνο στη Μεγάλη Βρετανία. Στην Ελλάδα η εκπομπή του MTV Greece ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2008 και η έναρξη του γιορτάστηκε με μία μεγάλη συναυλία των R.E.M. στο Καλλιμάρμαρο. 

Χρόνια πολλά, MTV!