Έφυγε ο «καλός μας άνθρωπος» – Δεν άντεξε ο Θανάσης Βέγγος

Διαβάστε: Αφιέρωμα για τη ζωή του αξέχαστου ηθοποιού

Ο μεγάλος μας ηθοποιός έδινε μάχη μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο τον περασμένο Δεκέμβριο. Κάποια στιγμή η κατάστασή του παρουσίασε βελτίωση ωστόσο όπως αποδείχθηκε, ήταν μόνο για λίγο…

Το τελευταίο διάστημα η υγεία του επιδεινώθηκε… Ο αγαπημένος ηθοποιός ήταν πια σε καταστολή και δεν είχε καμία επαφή με το περιβάλλον, μέχρι που σήμερα το πρωί κατέληξε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Η σύζυγός του Μίνα και οι δύο γιοι του ήταν κοντά του μέχρι την τελευταία στιγμή…

Ο αξέχαστος ηθοποιός και μοναχοπαίδι της οικογένειας Βέγγου, γεννήθηκε στον Πειραιά, στις 29 Μαΐου του 1927.
Βγήκε από νωρίς στο μεροκάματο απασχολούμενος κυρίως με την επεξεργασία δερμάτων ενώ παράλληλα έκανε διάφορα μικροθελήματα στη γειτονιά του.

Τα χρόνια 1948-1950 εξορίστηκε στη Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον μετέπειτα γνωστό σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Αυτή η γνωριμία οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1954 στην ταινία “Μαγική Πόλις” του Κούνδουρου.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε σε μικρούς ρόλους, εργαζόμενος παράλληλα και ως φροντιστής στα πλατό. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως “Ο δράκος”, “Διακοπές στην Αίγινα”, “Μανταλένα”, “Συννεφιασμένη Κυριακή”, “Ο Ηλίας του 16ου”, “Ποτέ την Κυριακή”.

Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος ήταν μαζί με το Νίκο Σταυρίδη στην ταινία “Οι δοσατζήδες” του 1960. Τον ίδιο καιρό, το 1959 πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού όχι από Σχολή αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Η πρώτη του θεατρική παράσταση ήταν στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς πλουτς», δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη, επίσης το 1959.

Τα επόμενα χρόνια, συνεργαζόμενος κυρίως με τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη, αναπτύσσει τον τύπο του νευρικού, αεικίνητου τύπου, που τον καθιέρωσε και αρχίζει να γίνεται δημοφιλής. Με ταινίες όπως “Μην είδατε τον Παναή”, “Ζήτω η τρέλα”, “Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης” καθιερώνεται στη συνείδηση του κοινού.
 

Το 1964, σε αναζήτηση καλλιτεχνικής ελευθερίας, ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής ΘΒ – Ταινίες Γέλιου. Την περίοδο 1965-1969, συνεργαζόμενος με τον Πάνο Γλυκοφρύδη και τον Ερρίκο Θαλασσινό, αλλά και σκηνοθετώντας ο ίδιος κάποιες φορές, γύρισε τις καλύτερες κατά γενική ομολογία ταινίες του, όπως τις Φανερός πράκτωρ 000, Τρελός, παλαβός και Βέγγος, Ποιος Θανάσης;, που τις χαρακτηρίζουν το σουρεαλιστικό χιούμορ, ο αυτοσχεδιασμός και η πηγαία ερμηνεία.

Παρά την εμπορική και καλλιτεχνική τους επιτυχία, οι ταινίες αυτές οδηγούν την εταιρία του Βέγγου σε κλείσιμο και τον ίδιο σε οικονομική καταστροφή, από την οποία θα συνέλθει μόνο μετά από πολλά χρόνια.

Η καριέρα του συνεχίζεται με τον σκηνοθέτη Ντίνο Κατσουρίδη, ενώ η δημοτικότητά του παραμένει σταθερή κι οδηγεί στην αποθέωσή του από τον κόσμο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1971, όπου η ταινία “Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση”; αποσπά τα βραβεία κριτικών και κοινού.

Στις αρχές της δεκαετίας του '80 συνεχίζει να κάνει εμπορικές κινηματογραφικές επιτυχίες με ταινίες όπως “Από πού πάνε για τη χαβούζα” ενώ παίζει στο θέατρο σε μεγάλες επιθεωρήσεις.

Τη δεκαετία του '80 παίζει στην τηλεοπτική σειρά Βεγγαλικά που, μετά από προσπάθειες πολλών ετών, προβλήθηκε τελικά στην τηλεόραση το 1988. Το 1990 εμφανίστηκε στη σειρά του ΑΝΤ1 Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης.

Η επιστροφή του στον κινηματογράφο γίνεται με την ταινία “Ήσυχες μέρες του Αυγούστου” του Παντελή Βούλγαρη. Η ερμηνεία του έχει πια διαφοροποιηθεί, είναι χαμηλών τόνων αλλά μεγάλης εκφραστικότητας, με κορυφαία στιγμή το ρόλο του στην ταινία “Όλα είναι δρόμος” του 1998. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε επίσης στην Επίδαυρο, το 1997 στο ρόλο του Δικαιόπολι στους “Αχαρνής” και το 2001 στην “Ειρήνη” του Αριστοφάνη με μεγάλη επιτυχία. Το 2002, σχεδόν πενήντα χρόνια μετά την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, ο Θανάσης Βέγγος κράτησε έναν από τους βασικούς ρόλους στην τηλεοπτική σειρά Περί ανέμων και υδάτων.

Η τελευταία του τηλεοπτική συμμετοχή ήταν στο ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας της ΕΤ3 “Θεσσαλονίκη η πόλη της καρδιάς μας” όπου συμπρωταγωνιστούσε με την Κάτια Δανδουλάκη αλλά και τα δύο του εγγονάκια (ΦΩΤΟ).

Δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδωσε στον Τέρενς Κουίκ, με αφορμή τη συγκεκριμένη δουλειά:

Ο Θανάσης Βέγγος ήταν μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Σωματείου Παραγωγών. Τον περασμένο Μάιο   

βραβεύτηκε για τη συνολική προσφορά του στο σινεμά, από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Δείτε σχετικό βίντεο:

Βραβεύτηκε όμως και για την προσφορά του στην τηλεόραση. Δείτε ένα απόσπασμα από τα τηλεοπτικά βραβεία «Πρόσωπα 2008»:

Συγκινητική είναι η περιγραφή του Αντώνη Πρέκα από την επαφή που είχε με τον αξέχαστο ηθοποιό για την βράβευσή του εκείνη τη χρονιά:

Ο Θανάσης Βέγγος ήταν μόνιμος κάτοικος της Αθήνας. Την εποχή που γυριζόταν “Ο δράκος” παντρεύτηκε την Ασημίνα Βέγγου, με την οποία απέκτησαν δύο γιους και ήταν μαζί μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.