Eurovision 2025: Ύποπτες διαφορές στη βαθμολογία – «Εγκληματικό» το μηδέν από την επιτροπή της Αρμενίας στην Ελλάδα

Eurovision

Κραυγαλέες και χαοτικές διαφορές αλλά και το "μαύρο" στην Ελλάδα από χώρες-συμμάχους.

Ο 69ος μουσικός διαγωνισμός της Eurovision πέρασε το βράδυ του Σαββάτου (17/5) στην ιστορία. 37 χώρες συναντήθηκαν και αναμετρήθηκαν στη Βασιλεία της Ελβετίας, με την Αυστρία να ανεβαίνει στην κορυφή του βάθρου. Ο 24χρονος JJ κατάφερε με την εμφάνισή του στο τραγούδι «Wasted Love» να συγκεντρώσει συνολικά 436 πόντους από κριτικές επιτροπές και televoting και να φέρει στη χώρα του την 3η νίκη της στην ιστορία, 11 χρόνια μετά την Conchita Wurst.

Η Ελλάδα με την Klavdia και την «Αστερομάτα» έφτασε στην εντυπωσιακή 6η θέση, παρά τις προβλέψεις των γραφείων στοιχημάτων που την κρατούσαν πεισματικά έξω από τη 10άδα όλο αυτό το διάστημα. Η ελληνική συμμετοχή συγκέντρωσε 231 βαθμούς, εκ των οποίων 126 από το televoting και 105 από τις κριτικές επιτροπές. Η Ελλάδα αναδείχθηκε 8η και στο κοινό και στις κριτικές επιτροπές.

Ωστόσο, υπήρξαν κραυγαλέες περιπτώσεις αχανών διαφορών ανάμεσα στη βαθμολογία που έδωσαν οι κριτικές επιτροπές σε ορισμένες χώρες και σε εκείνη που έδωσε το κοινό αλλά και αντίστροφα. Περιπτώσεις που προκαλούν ερωτηματικά, τόσο ως προς την αμεροληψία/αξιοπιστία των κριτικών επιτροπών, όσο και ως την εγκυρότητα/αξιοπιστία του televoting.

Πάμε να εξετάσουμε πιο συγκεκριμένα τα επιμέρους βαθμολογικά «φιάσκα» της φετινής Eurovision, που προκαλούν εντύπωση όταν αναλυθούν λεπτομερώς.

Νικητής – Φαβορί

Ξεκινώντας με ένα γενικότερο σχόλιο ως προς την Αυστρία, αξίζει να σημειωθεί πως για μία ακόμη χρονιά ο νικητής της βραδιάς δεν ήταν αυτός που επέλεξε το κοινό. Ο κόσμος έδειξε να στηρίζει(;) τη συμμετοχή του Ισραήλ, δίνοντας στη Yuval Raphael 297 βαθμούς. Ακολούθησαν η Εσθονία με 258, η Σουηδία με 195, η Αυστρία με 178 και η Αλβανία με 173.

Επομένως, το κοινό της Eurovision δεν ανέδειξε τον νικητή που πραγματικά(;) ήθελε. Επιπλέον, το κατά τα άλλα αδιαφιλονίκητο φαβορί, η Σουηδία, που εδώ και μήνες παρέμενε ακλόνητη στην κορυφή, αποδείχθηκε πως τελικά δεν ήταν τόσο δημοφιλής όσο ήθελαν να την παρουσιάζουν, αφού στη γενική κατάταξη τερμάτισε 4η.

Κλείνοντας το θέμα των «φαβορί», συμμετοχές όπως η Φινλανδία, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, η Ολλανδία και η Γαλλία ήταν μάλλον υπερεκτιμημένες από δημοσιογράφους που καλύπτουν τη Eurovision στο εξωτερικό, καθώς και από Eurofans, οι οποίοι τις «κανάκευαν» περισσότερο απ’ ό,τι τελικά άξιζαν, εις βάρος χωρών που τελικά έκαναν τη διαφορά, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Ενοχλητικά overhhyped.

Α’ Ημιτελικός

Πηγαίνοντας λίγες ημέρες πίσω και συγκεκριμένα στον Α’ Ημιτελικό, εκεί παρατηρούμε ότι νικήτρια αναδείχθηκε(;) η Ουκρανία με 137 βαθμούς. Δεύτερη προκρίθηκε η Αλβανία με 122 και ακολούθησαν τα μεγάλα φαβορί της βραδιάς, η Ολλανδία με 121, η Σουηδία με 118 και η Εσθονία με 113. Με άλλα λόγια, η Αλβανία τα πήγε πολύ καλύτερα από τα υποτιθέμενα φαβορί.

Η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν η πρόκριση της Ισλανδίας και μάλιστα στην 6η θέση με 97 βαθμούς. Η βόρεια Ευρώπη (Σκανδιναβία και Βαλτική) συσπειρώθηκε για να υποστηρίξει τις συμμετοχές της και το πέτυχε, αν και η Ισλανδία ήταν στα προγνωστικά εκτός 10άδας.

Αυτό, συνεπώς, είχε αντίκτυπο στις υπόλοιπες συμμετοχές, αφού εκτός Τελικού έμεινε η Κύπρος. Ο Theo Evan συγκέντρωσε στον Α’ Ημιτελικό μόλις 44 βαθμούς από 5 χώρες και για 3 πόντους δεν πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο. Σοκαριστική η 14η θέση (προτελευταία) για το κατά τα άλλα μεγάλο φαβορί, Βέλγιο, που τα στοιχήματα το ήθελαν στην 6η θέση του Τελικού.

Β’ Ημιτελικός

Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι εκπλήξεις που έκρυβαν τα αποτελέσματα του Β’ Ημιτελικού. Εκεί πρώτο πήρε το εισιτήριο για τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision το Ισραήλ, αφού φαίνεται πως συγκέντρωσε 203 βαθμούς από το televoting. Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς αποδείχθηκε η Λετονία, που ενώ τα προγνωστικά την ήθελαν μην περνάει (11η θέση), εν τέλει πήρε την πρόκριση δεύτερη με 130 βαθμούς!

Στην τρίτη θέση συναντάμε τη Φινλανδία και στην τέταρτη την Ελλάδα, που τα γραφεία στοιχημάτων την τοποθετούσαν 8η στον ημιτελικό. Το εντυπωσιακό σε αυτή τη βραδιά ήταν ότι η μεγάλη νικήτρια της χρονιάς, η Αυστρία, πέρασε 5η από τον ημιτελικό και τελικά κέρδισε τη διοργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι στην 5η θέση είχε περάσει και η Μαρίνα Σάττι πέρσι, άρα για ακόμη μια φορά βλέπουμε ότι η σειρά πρόκρισης δεν παίζει ρόλο με τη νίκη στον Τελικό. Για όσους θυμούνται, το 2008 η Καλομοίρα είχε επίσης κερδίσει τον Ημιτελικό της εναντίον του Dima Bilan αλλά και το 2011 ο Λούκας Γιώρκας με τον Stereo Mike είχαν περάσει πρώτοι από τον ημιτελικό.

Κριτικές επιτροπές VS Televoting

Περνάμε στις χαοτικές διαφορές που εντοπίσαμε ανάμεσα στη βαθμολογία που έδωσαν οι κριτικές επιτροπές σε ορισμένες χώρες και στο televoting που αυτές πήραν στη συνέχεια.

Ίσως το πιο κραυγαλέο παράδειγμα, που αγγίζει τα όρια του ύποπτου, είναι αυτό της διοργανώτριας Ελβετίας. Τα 12άρια και τα 10άρια έπεσαν «βροχή» στη νεαρή Zoe, που τερμάτισε 2η στη βαθμολογία των επιτροπών με 214 πόντους. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έπαιρνε αρκετά μηδενικά.

Λίγα λεπτά αργότερα, το κοινό «πάγωσε», όταν άκουσε ότι το televoting έδωσε 0 στην Ελβετία, σβήνοντας κάθε ελπίδα της να κάνει το double εντός έδρας. Εν ολίγοις: 214 βαθμοί και 2η στις επιτροπές, 0 και τελευταία στο κοινό. Τα συμπεράσματα είναι προφανή.

Το δεύτερο παρόμοιο παράδειγμα είναι η Γαλλία, που πήρε 180 βαθμούς από τις επιτροπές και μόλις 50 από το κοινό (διαφορά -130). Επιπλέον, η Ολλανδία συγκέντρωσε 133 από τις επιτροπές και μόλις 42 από το televoting (διαφορά -91), το Ηνωμένο Βασίλειο 88 από τις επιτροπές και 0 από το κοινό, ενώ και η Λετονία ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα, αφού μάζεψε 116(!) βαθμούς από τις κριτικές επιτροπές και μόλις 42 από το televoting (διαφορά -84).

Σημαντική ήταν η διαφορά και για τη νικήτρια Αυστρία, αφού ο JJ πήρε 258 βαθμούς από τις επιτροπές και 178 από το κοινό (-80). Τέλος, σοκαριστικό ήταν το αποτέλεσμα για τη Μάλτα, που πήρε 83 βαθμούς από τις επιτροπές και ένα εκκωφαντικό 8άρι από το κοινό (διαφορά -75).

Εξετάζοντας το θέμα από την ανάποδη, το Ισραήλ συγκέντρωσε(;) 297 βαθμούς από το κοινό αλλά μόλις 60 από τις επιτροπές (διαφορά -237), η Εσθονία 258 από το televoting και 98 από τις επιτροπές (διαφορά -160), ενώ η Αλβανία αδικήθηκε από τις κριτικές επιτροπές με μόλις 45 βαθμούς έναντι 173 που πήρε από το κοινό (διαφορά -128). Στις αδικημένες των επιτροπών και η Πολωνία, αφού συγκέντρωσε μόλις 17 βαθμούς έναντι 139 που της έδωσε το κοινό (διαφορά -122). Σημαντική και η διαφορά για την Ουκρανία (επιτροπές: 60, televoting: 158).

Τα αποτελέσματα από τη βαθμολογία των κριτικών επιτροπών:

Τα αποτελέσματα από τη βαθμολογία του televoting:

Ελλάδα

Κλείνοντας, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη βαθμολογία που συγκέντρωσε η Ελλάδα. Αρχικά, με εξαίρεση το Μαυροβούνιο, που μας έδωσε το 12άρι της κριτικής επιτροπής, η Klavdia δεν στηρίχθηκε από τις βαλκανικές επιτροπές, από τις οποίες υποτίθεται ότι περιμέναμε υψηλές βαθμολογίες και λόγω της γειτνίασης αλλά και λόγω των κοινών μουσικών ακουσμάτων.

Οι επιτροπές από τη Σερβία και την Αλβανία έδωσαν στην «Αστερομάτα» 6 πόντους (το televoting τους ευτυχώς ήταν πιο γενναιόδωρο, αφού το αλβανικό κοινό μας έδωσε 12 και το σερβικό 8). Η Κροατία μας άφησε ένα 4άρι μόνο από την επιτροπή της, ενώ η Σλοβενία, που αν και πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία επιλέγει τα τελευταία αρκετά χρόνια να «απαρνιέται» τη βαλκανική της προέλευση προσεγγίζοντας περισσότερο τις κεντροευρωπαϊκές χώρες, μας έδωσε 0.

Εγκληματικό θα χαρακτήριζε κανείς το μηδενικό που πήρε η Ελλάδα από την κριτική επιτροπή της Αρμενίας, μίας χώρας που έχει ζήσει στο πετσί της τη γενοκτονία και υποτίθεται πως μοιράζεται μαζί μας κοινά μουσικά ακούσματα. Οι Αρμένιοι ειδήμονες της μουσικής, που τοποθετήθηκαν στην επιτροπή, θεώρησαν προτεραιότητά τους να στηρίξουν με 10 βαθμούς την Φινλανδία και με 12 τη Γαλλία και να χαρίσουν στην «Αστερομάτα» το απόλυτο τίποτα. Την κατάσταση έσωσε το αρμενικό κοινό, που τίμησε την Ελλάδα με 8.

Την ίδια ώρα, η αυστραλιανή επιτροπή από την άλλη άκρη του πλανήτη, αντάμειψε με 12 την Ελλάδα, η Πολωνία μας έδωσε έστω ένα 4άρι, ενώ Φινλανδία-Ιρλανδία μας χάρισαν από 3 βαθμούς, αν και δεν έχουμε καμία απολύτως κοινή μουσική παράδοση. Πολύ λογικό, δεν συμφωνείτε;

Απογοητευτικό ήταν και το 5άρι από την επιτροπή της Γεωργίας για παρόμοιους λόγους με εκείνους της Αρμενίας αλλά και το 0 από το γεωργιανό κοινό. Καμία στήριξη δεν έλαβε η Ελλάδα από τις βόρειες χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Δανία) – ίσως το σήμα από τη Γερμανία και πάνω δεν περνάει όταν διαγωνίζεται η Ελλάδα, κόβεται – αλλά ούτε και από την Ουκρανία, που πριν 9 χρόνια είχε στείλει ένα τραγούδι με παρόμοιο ήχο και ίδιο περιεχόμενο, αυτό της γενοκτονίας. Μάλλον συγκινούμαστε μόνο όταν κάτι αφορά τη δική μας ιστορία και όχι την ιστορία των άλλων, ακόμη κι αν την έχουμε ζήσει κι εμείς οι ίδιοι.

Στα πολύ θετικά συμπεριλαμβάνουμε το 7άρι από τον Υπόλοιπο Κόσμο (Rest of the World). Με άλλα λόγια, η Klavdia και η «Αστερομάτα» ήταν η 4η αγαπημένη εμφάνιση της βραδιάς για όλο τον υπόλοιπο πλανήτη (Αμερική, Καναδάς, Ιαπωνία, Κίνα, Αφρική, Βραζιλία κοκ). Πάνω από την Ελλάδα βρέθηκαν το Ισραήλ (12άρι), η Αλβανία (10άρι) και η Ουκρανία (8άρι). Καμία Αυστρία, καμία Σουηδία, καμία Γαλλία. Αυτό δείχνει πόσο πολύ συσπειρώθηκε η διασπορά. Υπενθυμίζεται πως και πέρσι η Μαρίνα Σάττι είχε πάρει 3 βαθμούς από τον Υπόλοιπο Κόσμο.

Τέλος, αναλύοντας τις βαθμολογίες που πήρε η Ελλάδα στον Β’ Ημιτελικό της Eurovision σε σύγκριση με τον Τελικό, παρατηρούμε ότι η Μάλτα μας έδωσε – όσον αφορά το televoting – 8 στον ημιτελικό και 0 στον τελικό (μάλλον βρήκε άλλα 7 κομμάτια που ήταν ανώτερα από το δικό μας). Η Αυστρία 7 στον ημιτελικό και 0 στον τελικό, η Γεωργία 5 στον ημιτελικό και 0 στον τελικό, ενώ το Μαυροβούνιο 10 στον ημιτελικό και 4 στον τελικό (στο televoting ξαναλέω).

Εντυπωσιακό και το 10άρι από το Λουξεμβούργο και στις δύο βραδιές (αν και η επιτροπή του Λουξεμβούργου στον τελικό μας έδωσε μηδέν).

Ανάλυση – σχόλιο: Γιάννης Καρακασίδης