Ζουγανέλης-Δραγούμη σε μεγάλη φινλανδική παραγωγή ταινίας!

"Περιπέτεια στην Ελλάδα"

Σκηνοθέτης με μακρά πορεία στον χώρο του σινεμά, του θεάτρου και της τηλεόρασης, αλλά και συγγραφέας, ο Φινλανδός Ταάβι Βάρτια, όταν ήρθε για πρώτη φορά διακοπές με την γυναίκα του στα ελληνικά νησιά, εντυπωσιάστηκε από το ελληνικό τοπίο και φως και έβαλε στόχο να γυρίσει μία ταινία στη χώρα μας.

«Ήταν το όνειρο μου. Το κλίμα εδώ είναι πολύ διαφορετικό από αυτό της Φινλανδίας. Ήθελα να ζήσω μία περιπέτεια στην Ελλάδα»
, δηλώνει ο Βάρτια, ο οποίος 5 χρόνια αργότερα κατάφερε να βρει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη νέα του ταινία που απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και ενήλικες και τιτλοφορείται διόλου τυχαία « Adventure in Greece» («Περιπέτεια στην Ελλάδα»).

Πρόκειται για μία υψηλού προϋπολογισμού μεγάλου μήκους ταινία (το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 1.280.000 ευρώ), συμπαραγωγής Φινλανδίας – Ελλάδας, η οποία θα γυριστεί εξ ολοκλήρου στη χώρα μας και διαθέτει στο μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικό καστ και συνεργείο.

Το σενάριο της ταινίας επιμελείται ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, συναντάμε μεταξύ άλλων, τον Ορφέα Αυγουστίδη, την Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, τη Ναταλία Δραγούμη και τον Γιάννη Ζουγανέλη. Την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση πραγματοποιεί η 16χρονη Αναστασία Σκάπουλα – Δραγούμη, (ανιψιά της ηθοποιού Ν. Δραγούμη) στο ρόλο της Ανδριάνας.

Από το φινλανδικό καστ, ξεχωρίζουν οι διάσημοι ηθοποιοί Λάουρα Μαλμιβάαρα και Βίλε Μιλιρίνε.

Στην Κω και στις γαλαζοπράσινες θάλασσές της θα πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα της ταινίας που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2014 και να διαρκέσουν τρεις μήνες, ενώ ορισμένες σκηνές θα γυριστούν και στη Νίσυρο. Αν και δέχτηκε προτάσεις και από άλλες χώρες -όπως την Τουρκία και την Κύπρο- για τη συμπαραγωγή της ταινίας ο Βάρτια επέμεινε στην πρώτη του επιλογή που ήταν η Ελλάδα.

«Είχα γράψει αρχικά το σενάριο για την Αίγινα, αλλά υπήρχαν κάποιοι λόγοι που δεν μας επέτρεψαν να προχωρήσουμε σε γυρίσματα εκεί. Η Κως είναι το ιδανικό μέρος, έχει πανέμορφα τοπία, ταίριαξε απόλυτα με το σενάριο και με αυτό που είχα στο μυαλό μου», υποστήριξε ο σκηνοθέτης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Φινλανδικό Ινστιτούτο, ο οποίος δηλώνει λάτρης της χώρας μας, ενώ είναι γνώστης και της ελληνικής κινηματογραφίας..

Η ταινία θα έχει παγκόσμια διανομή με την πρεμιέρα της να προγραμματίζεται για τον Δεκέμβρη του 2014 στη Φινλανδία. Όπως είπε ο Βάρτια σχετικά με την προβολή της στη χώρα μας, έχει εμπιστοσύνη στους Έλληνες. «Άλλωστε το ελληνικό κοινό αντιδρά πολύ πιο έντονα σε αυτό που βλέπει σε αντίθεση με το φινλανδικό», τόνισε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση, το έργο αφηγείται την ιστορία τριών αγοριών που ξεκινούν να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Κω μαζί με τους γονείς τους. Είναι το καλοκαίρι της απότομης ενηλικίωσης αλλά και της ωρίμανσης των σχέσεων τους. Ένα όμορφο κορίτσι, μια σπείρα λαθρέμπορων που τους «ταξιδεύει» πίσω στον 18ο αιώνα και η δίψα τους για δράση, οδηγούν τους τρεις ήρωές σε άγνωστα γι’ αυτούς μονοπάτια.

Την παραγωγή έχει αναλάβει η φινλανδική εταιρεία παραγωγής Yellow Group, σε συμπαραγωγή με την ελληνική εταιρεία παραγωγής Inkas Films. Η ταινία πραγματοποιείται μεταξύ άλλων με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.), του Φινλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου (F.F.F.) και του Ενιαίου Φορέα Κω – Νισύρου.

Το «Adventure in Greece» επισημοποιεί και τη συνεργασία του Φινλανδού σκηνοθέτη Ταάβι Βάρτια με την ελληνική εταιρεία παραγωγής Inkas Films και τη Λιλέτ Μπόταση, η οποία πρωτοξεκίνησε το 2006. Ήδη έχουν σχεδιαστεί και παίρνουν το δρόμο της υλοποίησης τους, κινηματογραφικά και τηλεοπτικά πρότζεκτ σε συμπαραγωγή Φινλανδίας – Ελλάδας.

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται το «The Missing Route», μία τηλεοπτική σειρά 12 επεισοδίων και η μεγάλου μήκους ταινία με προσωρινό τίτλο «Mama’s boy». Τα γυρίσματα θα πραγματοποιούνται και στις δυο χώρες, ενώ το καστ και τα συνεργεία θα στελεχώνονται με επαγγελματίες κι από τις δυο εθνικές κινηματογραφίες.