«Η Ζέτα Μακρυπούλια έχει το “άστρο” της Αλίκης Βουγιουκλάκη»

«Είχαμε τις καλές και τις κακές μας στιγμές. Η Αλίκη ερωτευόταν, αφηνόταν στην περιπέτεια. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήταν ο μόνος που τη λάτρευε έως το τέλος».

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Μεσσάλας έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Espresso και τη Δήμητρα Δάρδα και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη Μαρία Κάλλας, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Ζέτα Μακρυπούλια.

[dfp_ads id=236982]

Από τη Μαρία Κάλλας τι θυμάστε;

Σε μια παράστασή της στη Σκάλα του Μιλάνου, ο Αλέξανδρος Μινωτής συνεργαζόταν με τον εξαιρετικό ενδυματολόγο Αντώνη Φωκά, ο οποίος όργωνε τα ιταλικά παλιατζίδικα αναζητώντας ένα στιλέτο που απαιτούσε ο ρόλος της. Την πρώτη ημέρα τής έδειξε ένα και η Κάλλας αναφώνησε με άρνηση «Non posso» (σ.σ.: Δεν το μπορώ). Την επομένη άλλο, τη μεθεπομένη άλλο, εκείνη όμως απαντούσε το ίδιο: «Non posso». Παρόλο που ο Φωκάς ήταν ιδιαίτερα υπομονετικός χαρακτήρας, στο τέλος τής ούρλιαξε: «Μη σώσεις και possis!».

Δεκαεπτά χρόνια δίπλα στον Μινωτή. Ολοι σάς θεωρούσαν γιο του.

Με τίμησε και μου έδωσε το δικαίωμα να παίξω ρόλους που είχε ερμηνεύσει εκείνος, αλλά ήταν περίεργος άνθρωπος.

Σας άφησε κληρονομιά προσωπικά του αντικείμενα, μπαούλα με θεατρικά ρούχα και σκηνικά των παραστάσεών του. Τι έχουν απογίνει;

Είναι στην κατοχή μου. Δεν θα πωληθούν ποτέ, παρά μόνο θα χαριστούν σε έναν θίασο νέων παιδιών που θα τα έχει ανάγκη.

Είστε ο μοναδικός που επισκέπτεται τον τάφο του Μινωτή και της Παξινού…

Θλίβομαι, γιατί είναι σε κακή κατάσταση. Στο κληροδότημα του Μινωτή, ο ηθοποιός έγραφε στη διαθήκη του πως δεν επιθυμούσε μνημόσυνο στη δική του επέτειο θανάτου, αλλά στης αγαπημένης του, στις 22 Φεβρουαρίου. Δεν έγινε ποτέ, γιατί ο χώρος είναι παρατημένος. Καθαρίζω ό,τι μπορώ. Θυμάμαι, όταν «έφυγε» εκείνη, ο γέρος με έπαιρνε κάθε Κυριακή και πηγαίναμε να τη «δούμε», και ειδικά αν είχε και πρεμιέρα, χτυπούσε το μάρμαρο και της έλεγε ψιθυριστά: «Βοήθα». Οταν «έφυγε» εκείνος, πριν από κάθε πρεμιέρα μου πήγαινα σε αυτόν για την ίδια βοήθεια.

Στο σανίδι ερωτευτήκατε συμπρωταγωνίστριά σας;

Δεν μπορείς να ερωτευτείς στο θέατρο. Αλλο ο έρωτας, άλλο το συναίσθημα.

Το δεύτερο σας συνέβη;

Δεν θα σας πω! Δεν θα κάνω την προσωπική μου ζωή… «Espresso»! (γέλια)

Τι θυμάστε από τη φίλη σας Αλίκη Βουγιουκλάκη;

Είχαμε τις καλές και τις κακές μας στιγμές. Η Αλίκη ερωτευόταν, αφηνόταν στην περιπέτεια. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήταν ο μόνος που τη λάτρευε έως το τέλος.

Υπάρχει ηθοποιός με το «άστρο» της Αλίκης;

Η Ζέτα Μακρυπούλια. Λαμπερό κορίτσι και διαθέτει contact με το κοινό.