«Πληρώνω 50.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια μου στη Μύκονο»

Τρύφωνας Σαμαράς

«Προσπαθώ να σώσω όλα αυτά τα σπίτια-διατηρητέα μνημεία με... νύχια και με δόντια».

Στον Αλκίνοο Μπουνιά και την εφημερίδα Espresso παραχώρησε συνέντευξη ο Γιάννης Γαλάτης, ο οποίος μίλησε και για τα σπίτια που έχει στη Μύκονο.

Γιάννης Γαλάτης

Γιατί απέκτησες τόσα σπίτια σε Μύκονο και Αθήνα;

Καταρχάς, θα πρέπει να σου πω ότι όλα τα σπίτια μου τα αγαπάω, είναι σαν παιδιά μου. Το ότι βρέθηκα με τόσα ακίνητα δεν το έκανα ούτε από ματαιοδοξία ούτε από επίδειξη. Ηθελα να σώσω τη μυκονιάτικη παράδοσή μας. Με το να παίρνω παλιά σπίτια στο νησί και να τα αναπαλαιώνω συνέβαλα στη διάσωση της αυθεντικής αρχιτεκτονικής του νησιού. Ολοι με έπαιρναν για τρελό, όταν με έβλεπαν να πρωτοχτίζω τα ασύμμετρα και κακοχτισμένα για το γούστο τους σπίτια. Τα έφτιαξα για να διατηρήσω την παράδοση των παππούδων μας και να πάω κόντρα στην ισοπεδωτική μοντερνοποίηση των νεόπλουτων, οι οποίοι έφτιαχναν βίλες «εκτρώματα». Επίσης, σε δύο πανέμορφες περιοχές της Μυκόνου, στο ακρωτήρι της Ψαρούς και σε εκείνο του Αγίου Στεφάνου, έχτισα τα ξωκλήσια της Αγίας Αικατερίνης και της Γαλάζιας Παναγιάς, αντίστοιχα, προκειμένου στις θέσεις τους να μη γίνουν ξενοδοχεία.

Πόσο ΕΝΦΙΑ πληρώνεις;

Γύρω στα 50.000 ευρώ και, όπως καταλαβαίνεις, προσπαθώ να σώσω όλα αυτά τα σπίτια-διατηρητέα μνημεία με… νύχια και με δόντια.

Γιατί δεν παραχωρείς ένα από αυτά ώστε να γίνει μουσείο με παραδοσιακά εκθέματα στη Μύκονο;

Μα, το έκανα και το μεγάλο μου παράπονο είναι ότι δεν βρήκα υποστήριξη από κανέναν αρμόδιο φορέα. Μιλάω για το καλύτερο σπίτι στην Ανω Μερά, το οποίο χάρισα και το έκανα μουσείο. Πρωτολειτούργησε το 1981 -μάλιστα το εγκαινίασε η Βάσω Παπανδρέου-, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια είναι κλειστό και ερειπωμένο, γιατί η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται να αναστηλωθεί και να ανοίξει ξανά. Μέσα είχα βάλει κοσμήματα, υφαντά και έπιπλα της Μυκόνου, όλα τους παλιά, καθώς και τα συλλεκτικά φορέματα τα οποία έχω κάνει για τις διάσημες σταρ. Δυστυχώς, ουδείς προφήτης στον τόπο του…