Η Ντίνα Νικολάου προτείνει τρεις πανεύκολες τάρτες για ερωτευμένους και όχι μόνο…

Ντίνα Νικολάου

Τρεις συνταγές που θα σας εντυπωσιάσουν...

Η καταξιωμένη σεφ Ντίνα Νικολάου παραδίδει σεμινάρια μαγειρικής στο Yoleni’s flagship store, φέρνοντας μας σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο της κουζίνας.

Μέρες… έρωτα και η Ντίνα Νικολάου έχει τρεις γλυκές προτάσεις για ερωτευμένους και όχι μόνο! Τρεις πανεύκολες και πεντανόστιμες τάρτες που γίνονται γρήγορα και θα εντυπωσιάσουν το ταίρι σας!

Τάρτα με αχλάδια και κρέμα σοκολάτας με γιαούρτι

Προετοιμασία: 40΄

Ψήσιμο: 50΄

Υλικά για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκ.

1 έτοιμο φύλλο ζύμης μπριζέ ή κουρού

λίγο λιωμένο βούτυρο «Ρούμελη», για την ταρτιέρα

Για την κρέμα σοκολάτας

200 γρ. κουβερτούρα

3 αυγά

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

40 γρ. στραγγιστό γιαούρτι «Ρούμελη»

2/3 φλιτζ. τσαγιού Cookies με σοκολάτα χωρίς ζάχαρη «Wish», θρυμματισμένα

Για τα αχλάδια

1 λίτρο νερό

250 γρ. ζάχαρη

3 – 4 καρφάκια γαρίφαλο

χυμός από ½ λεμόνι

8 μέτρια αχλάδια, ώριμα αλλά σφικτά, κομμένα στη μέση, ξεφλουδισμένα και χωρίς κουκούτσια

[dfp_ads id=236982]

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα αχλάδια: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζω το νερό, τη ζάχαρη, τα γαρίφαλα και το χυμό λεμονιού. Προσθέτω τα κομμένα αχλάδια και ζεσταίνω τα υλικά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά και αφήνω τα αχλάδια μέσα στο σιρόπι για 15 λεπτά. Τα στραγγίζω πολύ καλά και τα αφήνω κατά μέρος (δεν πετάω το σιρόπι).

Για την κρέμα σοκολάτας: Λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στα χείλη μας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, χωρίς ο πυθμένας του μπολ να έρχεται σε επαφή με το νερό.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτω το γιαούρτι, τα μπισκότα και τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα. Η κρέμα πρέπει να είναι πλούσια και παχύρρευστη. Αν προκύψει πολύ σφικτή την αραιώνω με 100 ml από το σιρόπι των αχλαδιών και ανακατεύω.

Για την τάρτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνω ελαφρώς μια φόρμα για τάρτες (ή ένα στρογγυλό και ρηχό ταψάκι) με διάμετρο 26 εκ. Στρώνω με προσοχή το φύλλο ζύμης μπριζέ (ή κουρού) και το εφαρμόζω καλά και στα τοιχώματα. Κόβω τα περισσεύματα με ένα μαχαίρι. Αδειάζω στη ζύμη την κρέμα σοκολάτας και από πάνω τακτοποιώ με όμορφο τρόπο τα αχλάδια.
Ψήνω την τάρτα για 50 λεπτά και τη σερβίρω χλιαρή ή κρύα.

Τάρτα με σοκολατένια ζύμη και κρέμα μπουγάτσας αρωματισμένη με λικέρ μαστίχας

Προετοιμασία: 1 ώρα

Ψήσιμο: 50΄ – 55΄

ΥΛΙΚΑ για 1 φόρμα 24 εκ.

Για τη σοκολατένια ζύμη

100 γρ. βούτυρο «Ρούμελη», μαλακωμένο

80 γρ. ζάχαρη

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις «Μάννα»

40 γρ. σκόνη κακάο

1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο

Για τη γέμιση

1 λίτρο γάλα «Ρούμελη

80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις «Μάννα»

30 γρ. κορν φλάουρ

150 γρ. ζάχαρη

1 κουτ. σούπας βούτυρο «Ρούμελη» + λίγο ακόμη για τη φόρμα

2 αυγά + 1 ακόμη για το τελείωμα, ελαφρώς χτυπημένο

2 κουτ. σούπας λικέρ Μαστίχας Roots

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη: Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Προσθέτω το αλεύρι και το κακάο, κοσκινισμένα, χτυπάω μέχρι να ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά και τέλος ρίχνω το αυγό. Χτυπάω για λίγο ακόμη, μέχρι να φτιάξω μια εύπλαστη ζύμη, την οποία πλάθω σε μπάλα, τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο.

Για τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα, χωρίς να το αφήσω να πάρει βράση. Σε ένα μπολ ρίχνω 2 φλιτζάνια (400 ml) από το ζεστό γάλα της κατσαρόλας (χωρίς να την απομακρύνω από τη φωτιά) και προσθέτω το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Ανακατεύω καλά με το σύρμα και αδειάζω το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, όσο το σκεύος είναι στη φωτιά. Ανακατεύω διαρκώς με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να πήξει και αποσύρω από τη φωτιά. Προσθέτω τη ζάχαρη, το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και τα 2 χτυπημένα αυγά και ανακατεύω καλά με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Προσθέτω το λικέρ και ανακατεύω.

Για την πίτα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ελαφρώς μια ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκ. ή ένα στρογγυλό και ρηχό ταψάκι, ίδιας διαμέτρου.

Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και με τον πλάστη την ανοίγω επάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου περίπου 26 εκ. και πάχους 1/2 εκ. Το στρώνω προσεκτικά στη βουτυρωμένη φόρμα (ή στο ταψάκι). Αδειάζω τη γέμιση στη ζύμη και ισιώνω την επιφάνεια. Περιχύνω το επιπλέον χτυπημένο αυγό στην επιφάνεια της τάρτας και την ψήνω για 50 – 55 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει όμορφα η επιφάνεια. Τη σερβίρω ζεστή (όχι καυτή) ή χλιαρή.

Τάρτα με μήλα και χαλβά αμυγδάλου

Προετοιμασία: 1 ώρα

Ψήσιμο: 50΄ – 55΄

Υλικά για 1 ταρτιέρα 28 εκ.

1 έτοιμο φύλλο για τάρτες ή φύλλο σφολιάτα

Για τη γέμιση

7 μήλα κόκκινα

4 κουτ. σούπας βούτυρο «Ρούμελη»

1 σφηνάκι κονιάκ (ή ρούμι σκούρο)

2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη + 1 κουτ. σούπας επιπλέον, για το πασπάλισμα

1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

250 γρ. χειροποίητος χαλβάς Δραπετσώνας με αμύγδαλο «Κοσμίδης», θρυμματισμένος με το πιρούνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεφλουδίζω 4 από τα μήλα, τα κόβω στη μέση, αφαιρώ κουκούτσια και πυρήνες και στη συνέχεια τα κόβω σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνω 2 κουταλιές από το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρω τα κομμάτια μήλου μέχρι να ροδίσουν απαλά, ανακατεύοντας προσεκτικά. Σβήνω με το κονιάκ (ή το ρούμι) και ρίχνω τις 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Συνεχίζω το σοτάρισμα χωρίς να ανακατεύω, μέχρι τα μήλα να καραμελώσουν και να σωθούν τα υγρά τους. Αποσύρω από τη φωτιά και αφήνω τα μήλα να κρυώσουν ελαφρώς. Στη συνέχεια τα ανακατεύω σε ένα μπολ με τον θρυμματισμένο χαλβά.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Λιώνω τις άλλες 2 κουταλιές βούτυρο και με ένα πινελάκι αλείφω τον πυθμένα και τα τοιχώματα της ταρτιέρας (κρατάω το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο) και στρώνω προσεκτικά το φύλλο ζύμης, φροντίζοντας να εφαρμόσει καλά και στα τοιχώματα. Κόβω τα περισσεύματα ζύμης με ένα κοφτερό μαχαιράκι. Απλώνω στη ζύμη το μείγμα χαλβά-μήλων.
Κόβω τα υπόλοιπα μήλα σε λεπτές φέτες (από τις οποίες βγάζω τα κουκούτσια και τους πυρήνες) και τα στρώνω με ωραίο τρόπο πάνω στο μείγμα της γέμισης. Πασπαλίζω τις φέτες με την επιπλέον καστανή ζάχαρη και ραντίζω με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο. Ψήνω στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 45 – 50 λεπτά. Σερβίρω την τάρτα μόλις κρυώσει.