Μαριάννα Παγώνη: «Έχω κλείσει μαγαζιά. Συρρικνωθήκαμε. Ο πρωθυπουργός οφείλει να βάλει γραβάτα»!

Μαριάννα Παγώνη

«Εγώ με την εμπειρία μου θα του πρότεινα να φορέσει μια μονόχρωμη γραβάτα ή με μια...»

Αναμφισβήτητα, μετά την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ζούμε την εποχή των ανοιχτών πουκάμισων. Τι λέει όμως γι’ αυτό η «βασίλισσα» της γραβάτας στο στρατηγείο της στην οδό Βουκουρεστίου. Ο λόγος για τη γνωστή επιχειρηματία Μαριάννα Παγώνη του φημισμένου οίκου με γραβάτες «Παγώνης», η οποία μιλάει στην εφημερίδα Freddo και τη Σάσα Σταμάτη.

Υπάρχει κρίση στη γραβάτα; 

Κρίση στη γραβάτα και γενικώς στη μόδα σε όλον τον κόσμο δεν υπάρχει. Στη χώρα μας ωστόσο δημιουργήθηκε. Και ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά τους λόγους. Πέρα από την ύφεση και την οικονομική ανέχεια που ταλαιπωρεί τον κόσμο, καθοριστικό ρόλο έχει παίξει και η στιλιστική επιλογή των μελών της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού να μη φοράνε καθόλου γραβάτες. Σίγουρα επηρέασε αρκετό κόσμο, στον οποίο έχουν περάσει μια εικόνα του ατημέλητου. Για μένα αυτό δεν επιτρέπεται. Διότι ο ατημέλητος όπως δεν φροντίζει τον εαυτό του δεν φροντίζει και τον άλλον. Δεν είπαμε να κάνουν υπερβολικά επίσημες εμφανίσεις, αλλά τουλάχιστον τα βασικά θα έπρεπε να τα τηρούν και έτσι να δείχνουν έναν σεβασμό προς τον απέναντι και προς τον εαυτό τους. Για να μας σέβεται ο άλλος, πρέπει να είμαστε ευπρεπείς.

[dfp_ads id=236982]

Τι συμβουλή θα έδινες στον πρωθυπουργό σχετικά με τη γραβάτα; Και τι σχέδιο του προτείνεις;

Ο κ. πρωθυπουργός οφείλει να βάλει γραβάτα. Στην προσωπική του ζωή βεβαίως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, να φοράει και σορτσάκι, όμως όταν παρουσιάζεται στον κόσμο, όταν παίρνει τέτοιες αποφάσεις, πρέπει να έχει και την ανάλογη εικόνα. Δεν επιτρέπεται. Πρέπει να δείχνουμε την εικόνα του σεβασμού προς τους άλλους για να μας σέβονται και οι άλλοι. Εγώ με την εμπειρία μου θα του πρότεινα να φορέσει μια μονόχρωμη γραβάτα ή με μια ελαφρά ρίγα. Να μην είναι ιδιαίτερα «χτυπητή». Του ταιριάζει στο στιλ του, θα του πήγαινε πάρα πολύ και πρέπει επιτέλους να το πάρει απόφαση για να βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό την εικόνα του.

Ποιος πολιτικός φοράει τις πιο ωραίες γραβάτες; 

Είναι πολλοί. Ενας από τους πιο κομψούς είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν καλοντυμένος και φορούσε πάντοτε γραβάτες μας. Και όταν είχε φύγει και ήταν στο Παρίσι, έστελνε τον αδελφό του και έπαιρνε από εδώ τις γραβάτες του. Από εμάς έχουν περάσει σχεδόν όλοι. Εχουν περάσει και πολιτικοί διεθνούς φήμης. Οταν έρχεται η οικογένεια Κένεντι στην Ελλάδα, έρχονται και παίρνουν κάτι από το κατάστημά μας. Αυτό σημαίνει κάτι για εμάς και επιβεβαιώνει τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα χρόνια τη δουλειά μας, αλλά και τους πελάτες μας.

Με την κρίση σκεφτήκατε να κλείσετε κάποια καταστήματά σας; 

Έχω κλείσει μαγαζιά. Συρρικνωθήκαμε. Εκεί που ήμασταν 15, έχουμε μείνει πέντε. Χωρίς να το θέλεις, οι συνθήκες σε αναγκάζουν και μαζεύεσαι. Κάναμε ένα λάθος… Είχαμε την εταιρεία μας στη Γερμανία, επιστρέψαμε στην Ελλάδα, κλείσαμε την εταιρεία στη Γερμανία για να βοηθήσουμε και εμείς στην ανάπτυξη, αλλά και για οικογενειακούς λόγους. Αλλωστε είμαστε οικογενειακή επιχείρηση και έχουμε μια κόρη, την Ελενα. Δεν μπορούσε να είναι και εδώ και στη Γερμανία. Επρεπε και εκείνη να κάνει την οικογένειά της. Πάνω απ’ όλα είναι η οικογένεια και μετά οι δουλειές. Οι δουλειές πάνε σωστά όταν οι βάσεις της οικογένειας είναι σωστές. Το πρώτο πράγμα είναι η οικογένεια. Ο άνδρας, η σύζυγος, το ζευγάρι και μετά βγαίνουν και τα παιδιά ανάλογα. Δεν κοιτάμε μόνο τις επιχειρήσεις.