«Αν δεν ήταν ο άνδρας μου, θα πείναγα! Όταν παντρεύτηκα, δούλευα επιλεκτικά…»

Γιάννης Τάσσιος

«Στο αρχιτεκτονικό γραφείο κέρδιζα τον μήνα 1.200 δραχμές, ενώ με το τραγούδι τα έβγαζα μέσα σε μία εβδομάδα».

Συνέντευξη στην εφημερίδα Espresso και τη Μαρία Ανδρέου παραχώρησε η Ελπίδα, η οποία μίλησε για το πώς ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι, αλλά και για τον γάμο της.

[dfp_ads id=236982]

Πώς ασχοληθήκατε επαγγελματικά με το τραγούδι;

Μέσω του αδερφού μου, του Κώστα, γνώρισα τον Γεράσιμο Λαβράνο, που είχε την καλύτερη ορχήστρα της Αθήνας και έπαιζε σε κέντρα, όπως η Αθηναία. Οι γονείς μου, αν και αυστηροί, με άφησαν να πάω σε μια πρόβα με τον Γεράσιμο. Εκείνος με άκουσε ύστερα από παραίνεση του αδερφού μου και μου είπε: «Ελπίδα, είσαι έτοιμη τραγουδίστρια». Ημουν 18 χρόνων. Αρχισα να εργάζομαι το 1970 με τον Νίκο Ιγνατιάδη στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης και έβγαζα τότε 200 δραχμές την ημέρα, κάνοντας αυτό που μου άρεσε. Στο αρχιτεκτονικό γραφείο κέρδιζα τον μήνα 1.200 δραχμές, ενώ με το τραγούδι τα έβγαζα μέσα σε μία εβδομάδα. Η δισκογραφία ήρθε την ίδια χρονιά. Ξεκίνησα να τραγουδάω τον Ιανουάριο του 1970 και τον Αύγουστο είχα κάνει τον πρώτο μου δίσκο. Προφανώς είχα ξεχωριστή φωνή και δεν το ήξερα (γέλια). Το πρώτο τραγούδι μου σε δίσκο ήταν τα «Λόγια αγάπης» και ακολούθησε το «Μη θυμώνεις, μη». Σταθμός, όμως, στη δισκογραφία μου ήταν η συνεργασία το 1977 με τον Κώστα Χατζή. Το τραγούδι «Αντίο» ήταν μια διαχρονική επιτυχία.

Εκείνη τη χρονιά δεν παντρευτήκατε;

Παντρεύτηκα τον μηχανολόγο Στάθη Κατσαντώνη, ο οποίος με έκανε σιγά σιγά να τον ερωτευτώ τρελά και να αποκτήσουμε το 1980 την κόρη μας Ηρα και το 1985 τον γιο μας, τον Στέφανο. Ο Στάθης ήταν ξάδερφος μιας κολλητής μου φίλης. Με περνούσε 10 χρόνια. Σπούδαζε στη Γερμανία και, όταν μεγάλωσα και ομόρφυνα, με έβαλε στόχο. Δεν με άφηνε να κάνω ρούπι με το που πληροφορήθηκε ότι χώρισα από μια άλλη σχέση. Στην αρχή τον σνόμπαρα, γιατί μου φαινόταν πολύ κοσμικός, αλλά μετά με το «πες πες» με έκανε να τον ερωτευτώ σφόδρα. Σήμερα ο έρωτας έχει γίνει φτηνός. Δεν σε διεκδικεί ο άνδρας, όλα γίνονται γρήγορα, ακόμη και η ερωτική επαφή.

Ελπίδα

Τι θυσίες κάνατε για το σπιτικό σας;

Οταν γέννησα την κόρη μου, άφησα ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά να με περιμένει στην Ολλανδία. Αλλά σου είπα, για μένα η οικογένεια ήταν αξία. Ηθελα να αφοσιωθώ, να παρακολουθήσω την ανατροφή των παιδιών μου, να τα δω να σπουδάζουν. Και τα καταφέραμε με τον σύζυγό μου. Η Ηρα έχει σπουδάσει μάρκετινγκ στο Λονδίνο και ο Στέφανος πληροφορική.

Εχετε εγγόνια;

Οχι ακόμη. Η κόρη μου χώρισε, αλλά διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρώην άνδρα της. Στενοχωρήθηκα πάρα πολύ τότε. Τον γαμπρό μου τον νιώθω παιδί μου. Εύχομαι και στους δύο να φτιάξουν σύντομα τις ζωές τους.

Για να πετύχει ένας γάμος τι χρειάζεται;

Ο γάμος θέλει δουλειά για να κρατήσει. Χρειάζεται σοβαρότητα, τεράστιο σεβασμό, θαυμασμό και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ο άνδρας μου ποτέ δεν με ζήλεψε. Χαιρόταν με τις επιτυχίες μου. Αλλά δεν έδινα και εγώ ποτέ δικαιώματα. Δεν ήθελα να χωρίσω. Εβλεπα τους περισσότερους καλλιτέχνες χωρισμένους, με δεύτερους γάμους, και δεν ήθελα τα παιδιά μου να περάσουν τέτοια προβλήματα. Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το «Καμιά φορά». Γράφτηκε σε μια περίοδο που είχα έρθει σε ρήξη με τον άνδρα μου. Τον θυμάμαι, λοιπόν, να μπαίνει μέσα στο στούντιο, να τραγουδάω αυτό το τραγούδι και να με παίρνει αγκαλιά.

Χρήματα αποκτήσατε;

Αν δεν ήταν ο άνδρας μου, θα πείναγα. Δούλεψα πολύ λίγο στη νύχτα ως ελεύθερη και, όταν παντρεύτηκα, δούλευα επιλεκτικά. Δεν εργαζόμουν νύχτα, μόνο τον χειμώνα. Το καλοκαίρι έκανα διακοπές με τα παιδιά μου. Μπορεί να τραγουδούσα ποπ για την εποχή, αλλά δεν ήμουν μοντέρνος άνθρωπος, ειδικά πάνω στον θεσμό της οικογένειας.