Ξέσπασε ο Λιάγκας για την παράσταση με τα κείμενα του Ξηρού: «Να πάρουμε τότε και το όπλο του Ξηρού…»!

«Αν ο Χρυσαυγίτης που σκότωσε το παιδί στη Νίκαια…».

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, η οποία είναι βασισμένη σε κείμενα του τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη, Σάββα Ξηρού. Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε έντονα στο Πρωινό και ο Γιώργος Λιάγκας ξέσπασε κατά των ανθρώπων που επέλεξαν να κάνουν ένα τέτοιο θεατρικό έργο.

«Αν ο Χρυσαυγίτης που σκότωσε το παιδί στη Νίκαια έγραφε ένα βιβλίο και το ανέβαζε το Εθνικό Θέατρο, τι θα γινόταν; Πανικός. Άρα γιατί να μην νομιμοποιούνται κάποιοι άνθρωποι να κάνουν τον ίδιο πανικό κι εδώ. Ο Σάββας Ξηρός είναι ένας στυγνός δολοφόνος. Το ότι στο μυαλό τους έχουν το άλλοθι ότι εμείς έχουμε μια ιδεολογία και άρα στο όνομα της ιδεολογίας εμείς μπορούμε να πάρουμε ένα όπλο και να αφαιρέσουμε τη ζωή του πλούσιου καπιταλιστή, είναι στο μυαλό τους μόνο. Εμείς ως κοινωνία τους αντιμετωπίζουμε ορθώς ως σκληρούς δολοφόνους που έχουν καταδικαστεί ισόβια.

Στο θεατρικό δεν χρησιμοποιούν μόνο τα κείμενα, αλλά και την φάτσα του Ξηρού γιατί ο ηθοποιός μοιάζει συγκλονιστικά. Εγώ δίνω το δικαίωμα στον καθένα να γράφει ότι θέλει. Εγώ είμαι υπέρ της ελευθερίας της τέχνης. Η τέχνη δεν έχει όρια. Ποιος είναι ο οποιοσδήποτε Ξηρός που θα αποφασίσει στο όνομα της ελευθερίας, της δημοκρατίας ότι αυτός ο πλούσιος έχει κλέψει την εφορία, άρα εγώ πρέπει να του αφαιρέσω τη ζωή. Όπως και ο φασίστας Χρυσαυγίτης που θα πάει να δείρει ένα παιδί και να του αφαιρέσει τη ζωή.

Για μένα το ίδιο πράγμα είναι η αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής. Δεν υπάρχει ιδεολογικό άλλοθι για μένα. Να πάρουμε και το όπλο του Ξηρού και να κάνουμε ότι πυροβολούμε ανθρώπους και στο τέλος να πούμε ότι όλο αυτό που κάναμε το κάναμε για να δείξουμε ότι δεν πρέπει να παίρνουμε το όπλο του Ξηρού και να πυροβολούμε. Αυτό το πράγμα για μένα δεν είναι τέχνη.

Η αριστερή ιδεολογία που φλερτάρει στα πολύ άκρα της με την αναρχία και την τρομοκρατία, μπορεί και να λένε κάποιοι ότι είναι τέχνη. Εάν γινόταν έργο με τη δολοφονία του αθώου ανθρώπου από τον Χρυσαυγίτη, δεν θα το έλεγαν τέχνη, θα έλεγαν ότι είναι ντροπή. Το θέμα είναι ότι χρησιμοποιούν στην παράσταση κείμενα του Ξηρού. Προφανώς και η παράσταση δεν είναι υπέρ της τρομοκρατίας, αυτό θα έλειπε».