Θάνος Καλλίρης για Eurovision: «Θεωρώ ότι το μεγάλο λάθος είναι ότι …»

Θάνος Καλλίρης

Πώς σχολίασε ο Θάνος Καλλίρης τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου στη Eurovision 2018;

Το 1987 ο Θάνος Καλλίρης με το συγκρότημα «Bang» εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, τραγουδώντας το «Stop». Ο τραγουδιστής βρέθηκε Στη Φωλιά των Κου Κου το πρωί της Τετάρτης και μίλησε τόσο για την ελληνική συμμετοχή με τη Γιάννα Τερζή, όσο και την κυπριακή με την Ελένη Φουρέιρα.

«Είχα ακούσει το τραγούδι της Γιάννας, το τραγούδι της Φουρέιρα και το Ισραηλίτικο που μου το είχε προτείνει η κόρη μου σε φάση «τι κουφό πράγμα είναι αυτό;». Κατάλαβα βέβαια ότι η Ισραηλινή θα πάει πάρα πολύ, γιατί τέτοια ιδιόμορφα στυλ πάνε πολύ καλά στη Eurovision και το τραγούδι σου έμενε, ήταν πολύ εμπορικό, ούτως ή άλλως. Όταν άκουσα της Γιάννας Τερζή, το δικό μας, κατάλαβα ότι είναι ή του ύψους ή του βάθους και το δήλωσα και δημόσια. Είπα ότι δεν θα βγει καν από τον Ημιτελικό, αν βγει θα πάει και πολύ καλά. Ήταν ιδιαίτερα έθνικ το τραγούδι, δεν περνούσαμε μια φάση Eurovision τέτοια που θα μπορούσε πραγματικά να έχει ελπίδες, από το feedback που έχω βλέποντας τη Eurovision κάθε χρόνο και βλέποντας τι επικρατεί.

[dfp_ads id=236982]

Βλέποντας πια την εμφάνιση της Ελένης Φουρέιρα για λογαριασμό της Κύπρου εκείνη την Τρίτη, έπαθα πλάκα. Ήταν συγκλονιστική εμφάνιση. Όλα τέλεια. Θεώρησα αμέσως ότι είναι στις 3 πρώτες θέσεις και στεναχωρήθηκα πολύ που δεν το σήκωσε η Κύπρος φέτος.

Η Eurovision δεν είναι παζάρι ανταλλαγής κουλτούρας. Είναι μουσικός διαγωνισμός. άρα πρέπει να παίξεις μπάλα Γιατί διαγωνίζεσαι. Να σε καταλάβουν οι ξένοι. Δεν σημαίνει ότι της Γιάννας δεν ήταν ένα ωραίο τραγούδι. Ήταν όμως ένα τραγούδι που δεν άρεσε όπως τα υπόλοιπα 10 που ψηφίστηκαν από τον ημιτελικό. Εγώ θεωρώ ότι το μεγάλο λάθος είναι ότι πια δεν το παίρνει σοβαρά η ΕΡΤ, ενώ όλος ο υπόλοιπος κόσμος το παίρνει. Και οι καλλιτέχνες, ειδικά οι νεότεροι που θέλουν και να αναδειχθούν μέσα από αυτή την ιστορία. Εγώ έκανα καριέρα μέσα από αυτή την ιστορία και σε μια εποχή πολύ πιο δύσκολη.

Δεν είχαμε κρίση, ήταν όμως μια άλλη Ελλάδα και μια άλλη Eurovision, με επιβεβλημένα τα ελληνικά. Το πιο ωραία θα ήταν να κάνουμε ένα διαγωνισμό εδώ στην Ελλάδα που να αφήσουμε τον κόσμο να κάνει προτάσεις τραγουδιών. Να μην είναι κάτω από το τραπέζι… εγώ, η εταιρεία έφερε αυτό. Όχι με ανάθεση. Θεωρώ ότι οι χειρότερες μας συμμετοχές ήταν αυτές με την ανάθεση. Εγώ από επιλογή βγήκα. Είναι το καλύτερο να γίνεται επιλογή, γιατί μπορεί ένας πιτσιρικάς συνθέτης να έχει μια πολύ ωραία ιδέα και αυτός που θα βγει, ας τον αναλάβουν οι ιθύνοντες του χώρου να το ανθίσουν και να το απογειώσουν.

Διαβάστε εδώ όλα τα νέα για τη Eurovision!