Sully: Ο πιλότος που συγκλόνισε τον κόσμο, στις σκοτεινές αίθουσες

Sully

Ο Κλιντ Ίστγουντ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του 57χρονου πιλότου Sully Σάλενμπέργκερ, που συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη το 2009 με την προσυδάτωση αεροσκάφους στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης.

Ήταν Ιανουάριος του 2009 όταν οι εικόνες από τον ποταμό Χάντσον στης Νέας Υόρκης έκαναν τον γύρο του κόσμου… Αεροσκάφος των αμερικανικών αερογραμμών με κυβερνήτη τον Τσέσλι Σαλενμπέργκερ είχε καταφέρει να προσυδατωθεί επιτυχώς στα νερά του ποταμού, όταν οι δύο κινητήρες του σταμάτησαν να λειτουργούν.  Λίγη ώρα νωρίτερα, και ενώ η επικοινωνία με τον Πύργο Ελέγχου είχε χαθεί, ο πιλότος «αντίκρισε» στο μυαλό του τον ποταμό σαν έναν υδάτινο διάδρομο προσγείωσης! Παρά τις οδηγίες του Πύργου Ελέγχου, ο Sully είπε ότι θα πραγματοποιήσει προσυδάτωση στον Χάντσον και ζήτησε από τους επιβάτες να ετοιμαστούν για «απότομη πρόσκρουση».

Η επιδεξιότητα αλλά και η ψυχραιμία που επέδειξε ο Sully Σαλενμπέργκερ, ο οποίος εγκατέλειψε τελευταίος το αεροσκάφος, έσωσε τους συνολικά 155 επιβαίνοντες. Στις 15 Ιανουαρίου 2009 ο έμπειρος πιλότος Τσέσλι «Σάλι» Σαλενμπέργκερ έκανε αναγκαστική προσγείωση στο κέντρο της αμερικανικής μητρόπολης, σώζοντας όλους τους επιβάτες της πτήσης. Η είδηση ταξίδεψε άμεσα στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, και ο κυβερνήτης μετατράπηκε γρήγορα στον απόλυτο ήρωα της «διπλανής πόρτας». Πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας επί 29 έτη, ο Σάλι Σαλενμπέργκερ έχει στο ενεργητικό του 40 χρόνια πτητικής εμπειρίας και 20.000 ώρες πτήσης σε αεροπλάνα, ελικοφόρα, ακόμη και ανεμόπτερα.

Πέντε χρόνια μετά την προσυδάτωση του αεροσκάφους στα παγωμένα νερά του ποταμού ο Sully συναντήθηκε και πάλι με τους επιβάτες…

Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ. Σενάριο: Τοντ Κομαρνίκι, Τσέλσι Σουλενμπέργκερ, Τζέφρεϊ Ζάσλοου. Πρωταγωνιστούν: Τομ Χανκς, Λόρα Λίνεϊ, Άαρον Έκχαρτ, Άννα Γκαν.