«Η Οδύσσεια του Κινηματογράφου»: «Ο Αμερικανικός Κινηματογράφος της δεκαετίας του ’70» & «Ταινίες που προσπάθησαν ν’ αλλάξουν τον κόσμο»

Η Οδύσσεια του Κινηματογράφου

Η πολυβραβευμένη σειρά ντοκιμαντέρ 15 επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας 2011, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 στις 22:30 στην ΕΡΤ2.

«Η Οδύσσεια του Κινηματογράφου», είναι ένα μοναδικό κινηματογραφικό γεγονός, μία γιορτή για όλους όσους αγαπούν το σινεμά. «Ερωτική επιστολή στον κινηματογράφο» χαρακτήρισε αυτό το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ των 15 επεισοδίων, ο ίδιος ο δημιουργός του, ο Μαρκ Κάζινς. Ο Ιρλανδός σκηνοθέτης, συγγραφέας, ιστορικός του κινηματογράφου δημιούργησε αυτό το τολμηρό, γεμάτο πάθος χρονικό και μαγεύει το κοινό, εστιάζοντας στην ποίηση της μεγάλης οθόνης και στο μοναδικό επίτευγμα της έβδομης τέχνης να ενώσει όλους τους ανθρώπους, πέρα από τα σύνορα.
Η ιστορία αρχίζει με το βωβό κινηματογράφο και φτάνει έως την ψηφιακή εποχή. Οι θεατές ταξιδεύουν από τη γέννηση του Χόλιγουντ και των αστέρων στο Γαλλικό Νέο Κύμα και στην επανάσταση του ψηφιακού κινηματογράφου, από τις ταινίες της Σαγκάης της δεκαετίας του ’30, μέχρι το ινδικό μελόδραμα και το θρίαμβο των Αφρικανών κινηματογραφιστών της δεκαετίας του ’70. Θίγει ακόμα και κοινωνικά ζητήματα του 20ού αιώνα, όπως ο ρόλος των γυναικών στον κινηματογράφο και οι δυνάμεις πίσω από τη βιομηχανία του θεάματος.

[dfp_ads id=236982]

Τα γυρίσματα έγιναν σε όλες τις ηπείρους, από το εργαστήριο του Τόμας Έντισον στο Νιου Τζέρσι, μέχρι το Λονδίνο του Χίτσκοκ και από τη μεταπολεμική Ρώμη μέχρι τη σύγχρονη βιομηχανία του Μπόλιγουντ. Εκατόν είκοσι χρόνια ιστορία παγκόσμιου κινηματογράφου και πάνω από χίλια αποσπάσματα από τις σπουδαιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, παρελαύνουν στο 15ωρο ντοκουμέντο, μαζί και συνεντεύξεις μύθων, όπως ο Λαρς φον Τρίερ, ο Βιμ Βέντερς, ο Αμπάς Κιαροστάμι, ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, η Τζέιν Κάμπιον, ο Γκας Βαν Σαντ, ο Στάνλεϊ Ντόνεν, η Κλαούντια Καρντινάλε κ.ά.

«Η Οδύσσεια του Κινηματογράφου» είναι μία πολυβραβευμένη δημιουργία, ένας ύμνος γεμάτος αγάπη για το σινεμά και το πληρέστερο ιστορικό ντοκουμέντο που δημιουργήθηκε ποτέ.
Η σειρά έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2011 και συμμετείχε στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντουμπάι (2011), Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρίο (2011) και στην Μπερλινάλε 2012.
Η σειρά είχε παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο του 2012 και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Βραβεία:
– Βραβείο Πίμποντι 2013. Πρόκειται για παγκόσμιο βραβείο, που απονέμεται για την άριστη δουλειά στο Ραδιόφωνο και στην Τηλεόραση.
– Βραβείο Κιούμπρικ στο Traverse City Film Festival.

Σκηνοθεσία: Μαρκ Κάζινς.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, στις 22:30

Επεισόδιο 9ο: «Ο Αμερικανικός Κινηματογράφος της δεκαετίας του ’70» (American Cinema of the 70s)
1967-1979: Ο Νέος Αμερικανικός Κινηματογράφος.
Η αξιοσημείωτη ιστορία της ωρίμανσης του αμερικανικού κινηματογράφου στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και τη δεκαετία του ’70. Ο Μπακ Χένρι, που έγραψε το σενάριο για την ταινία «The Graduate» («Ο Πρωτάρης»), μιλάει αποκλειστικά για τις σατιρικές ταινίες της εποχής. Ο Πολ Σρέιντερ στη Νέα Υόρκη αποκαλύπτει τις σκέψεις του για το υπαρξιακό σενάριο που έγραψε για την ταινία «Taxi driver» («Ο Ταξιτζής»). Ο συγγραφέας Ρόμπερτ Τάουνι διερευνά τις σκοτεινές ιδέες στην ταινία «Chinatown» και ο σκηνοθέτης Τσαρλς Μπάρνετ μιλάει για τη γέννηση του μαύρου αμερικανικού κινηματογράφου.

chinatown1 chinatown2 chinatown3 chinatown4

Επεισόδιο 10ο: «Ταινίες που προσπάθησαν ν’ αλλάξουν τον κόσμο» (Movies to Change the World)
1969-1979: Ριζοσπάστες σκηνοθέτες στη δεκαετία του ’70.
Αυτή είναι η ιστορία των ταινιών που προσπάθησαν ν’ αλλάξουν τον κόσμο στη δεκαετία του ’70. Αρχίζει στη Γερμανία με τον Βιμ Βέντερς, συνεχίζει στη Βρετανία και μιλάει αποκλειστικά με τον Κεν Λόουτς, ταξιδεύει στην Ιταλία, παρακολουθεί τη γέννηση του νέου κινηματογράφου της Αυστραλίας και εν συνεχεία φτάνει στην Ιαπωνία, όπου γυρίστηκαν ταινίες με τις πιο θεαματικές σκηνές στον κόσμο.

Ken Loach

Ακόμη, τα μεγαλύτερα, τα πιο τολμηρά θέματα γύρω από ταινίες που έγιναν στην Αφρική και τη Νότια Αμερική. Η ιστορία τελειώνει με την αγαπημένη ταινία του Τζον Λένον, τη σουρεαλιστική ψυχεδελική ταινία «The Holy Mountain» («To Ιερό Βουνό»).