Νόστιμη Γη: Πρεμιέρα από την Σκύρο

Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στις 20:00, στον ALPHA...

Η «Νόστιμη γη» μας προσκαλεί για δεύτερη χρονιά σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γεύσεων και εικόνων.
Ο Βασίλης Καλλίδης ταξιδεύει από τις Κυκλάδες ως τη Ροδόπη και από το Ανατολικό Αιγαίο ως τον Θεσσαλικό Κάμπο, για να μας γνωρίζει τόπους, γεύσεις αλλά και ιδιαίτερους ανθρώπους που με τον τρόπο ζωής τους κάνουν αυτή τη γη πιο νόστιμη. Και φέτος, ο Βασίλης θα συγκεντρώσει όλους μας γύρω από ένα τραπέζι και θα μετατρέψει την καθημερινή τελετουργία του φαγητού σε επικοινωνία.
Μαζί του, θα γευτούμε διαφορετικές κουζίνες και θα γλεντήσουμε σε αυθόρμητες, αυθεντικά γιορτινές συναντήσεις. Θα γνωρίσουμε επαγγέλματα που χάνονται αλλά και καινοτόμες προσπάθειες. Και βεβαίως, θα απολαύσουμε την μοναδική μαγειρική του. Μια μαγειρική που αποδεικνύει ότι με λίγα υλικά αλλά πολλή φαντασία μπορούμε όλοι να κάνουμε γαστρονομικά θαύματα.

Το φετινό μας ταξίδι ξεκινά το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στις 20:00, από την Σκύρο.
Οι γυναίκες της Σκύρου πάντα φημίζονταν για τον δυναμισμό τους. Εκτός από μάνες, σύζυγοι και νοικοκυρές, λόγω της συχνής απουσίας των αντρών αναλάμβαναν κάθε ρόλο. Από το σπίτι και το χωράφι, έως την οικονομική και κοινωνική ζωή.
Ο Βασίλης Καλλίδης επισκέπτεται την Σκύρο για να γνωρίσει μερικές από αυτές τις γυναίκες, μαθαίνει τις ιστορίες τους και φυσικά, γεύεται και μοιράζεται μαζί μας τις νοστιμιές της σκυριανής γης.
Το ταξίδι ξεκινά στην ταβέρνα Άγιος Πέτρος του Τάκου και της Πόπης Μαυρίκου. Αφορμή, η προετοιμασία για τα γενέθλια της γιαγιάς και κεφαλής της οικογένειας, Καλής Μαυρίκου. Ο Βασίλης δεν χάνει την ευκαιρία να ετοιμάσει ένα γλυκό-έκπληξη για μια τόσο συγκινητική στιγμή: Καρυδόπιτα με ψωμί του τοστ.
Επόμενος σταθμός, η αγροικία της Καλλιώς Παναγιώτου, μιας ακόμα κυρίας από την παλιά πάστα των Σκυριανών. Ο Βασίλης, μπαίνοντας στο πετσί του ρόλου του αγρότη, θα μαζέψει κολοκύθια από το μποστάνι της για να τα κάνει τηγανιτά συνοδεία δροσερού καλοκαιρινού τζατζικιού με γιαούρτι και κρέμα πορτοκαλιού.
Η Σκύρος, όμως, δεν είναι μόνο στεριά, περιβόλια και κτηνοτροφία. Είναι θαλασσινή, φημισμένη για το ψάρεμα αστακού και περήφανη «μητέρα» της αστακομακαρονάδας, το αλλοτινό πιάτο των φτωχών ψαράδων. Παρέα, λοιπόν, με τον Αποστόλη Ευσταθίου και τον Σταμάτη Μπαλωτή, ο Βασίλης μαθαίνει πως ψαρεύουμε αστακούς και παράλληλα ανακαλύπτει κι άλλες ομορφιές της Σκύρου. Στην επιστροφή, η φιλόξενη οικογένεια Πανέρη, του ανοίγει την κουζίνα της και μας δείχνει πώς να φτιάξουμε μια παραδοσιακή, σκυριανή αστακομακαρονάδα με λαζάνια.
Και φυσικά, ο Βασίλης περιηγείται στην Σκύρο, γνωρίζει έθιμα και γεύσεις και δοκιμάζει παραδοσιακούς λουκουμάδες.