Μηχανή του Χρόνου: Το αφιέρωμα στον Αλέκο Αλεξανδράκη

Σήμερα στις 16:00 στην ΕΡΤ1.

Α’ ΜΕΡΟΣ: Ο ζεν πρεμιέ, ο τζέντλεμαν, ο ασυμβίβαστος ιδεολόγος, στη «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.Η εκπομπή, παρουσιάζει ιστορίες από τη ζωή του μεγάλου ηθοποιού στο θέατρο, τον κινηματογράφο, καθώς και άγνωστα ντοκουμέντα από την κοινωνική του δράση. Ο Αλέκος Αλεξανδράκης, αν και υπήρξε γόνος ελληνικής αριστοκρατικής οικογένειας της τσαρικής Ρωσίας, πήγε κόντρα στις καταβολές του και τη δεκαετία του ’60 ασπάστηκε τις ιδέες της Αριστεράς. Βρέθηκε στο στόχαστρο των Αρχών, συνελήφθη όταν επιχείρησε να συμμετάσχει στην πορεία ειρήνης του Γρηγόρη Λαμπράκη και λογοκρίθηκε για την ταινία του «Συνοικία τ’ όνειρο». Συνεργάτες του, όπως ο σκηνογράφος Τάσος Ζωγράφος, θυμούνται τη βίαιη διακοπή της ταινίας στη πρεμιέρα από την αστυνομία, αλλά και την προσπάθεια των Αρχών να προκαλέσουν οικονομική καταστροφή στη θεατρική παράσταση που ανέβασε με έργο του Ρώσου συγγραφέα Αρμπούζοφ.Το άγνωστο παρασκήνιο αυτής της παράστασης περιλαμβάνει τη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό του Αλεξανδράκη, ο οποίος ένα χρόνο νωρίτερα είχε πάει κόντρα στο ρεύμα της αντικομουνιστικής υστερίας, όταν ζήτησε με δημόσια δήλωση να περάσει την Πρωτοχρονιά του ’61 με τον Μανώλη Γλέζο στη φυλακή… Η Μάρω Κοντού περιγράφει την απίστευτη ιστορία όταν στα χρόνια της χούντας οι στρατονόμοι τον κατέβασαν από το αεροπλάνο για να μη ταξιδέψει στο εξωτερικό για τις ανάγκες της ταινίας «Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη». Ο Αλέκος Αλεξανδράκης υπήρξε ο απόλυτος ζεν πρεμιέ από την πρώτη του εμφάνιση το 1954 στην Επίδαυρο, μέχρι τα τελευταία του βήματα στο νέο ελληνικό κινηματογράφο.

Η «Μηχανή του χρόνου» ρίχνει φως στην πολυτάραχη ερωτική ζωή του Αλεξανδράκη και αποκαλύπτει την κρυφή σχέση του με κορυφαία Ελληνίδα πρωταγωνίστρια. Η προσωπική του ζωή ήταν έντονη, παντρεύτηκε τη γυναίκα που αγάπησε στα βάθη της Αφρικής, κατέκτησε με το πρώτο βλέμμα τη μις Γαλλία, γοήτευσε τη συμπρωταγωνίστριά του Αλίκη Γεωργούλη, η οποία τον αφύπνισε ιδεολογικά και απέκτησε μια όμορφη οικογένεια με την Ελβετίδα καλλονή Βερένα Γκάουερ.

Β’ ΜΕΡΟΣ: Οι έρωτες ,οι απογοητεύσεις, το κυνηγητό από τη χούντα και τη λογοκρισία σφράγισαν τη ζωή του Αλεξανδράκη, που συνεργάστηκε με όλους τους σημαντικούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Η εκπομπή παρουσιάζει άγνωστα παρασκήνια από τις ταινίες του .Ο Γιάννης Δαλιανίδης θυμάται ότι στην ταινία «Δάκρυα για την Ηλέκτρα» το 1966 με την Ζωή Λάσκαρη του ζήτησε να γδυθεί για τις ανάγκες του σεναρίου και ο ηθοποιός απάντησε :«αποκλείεται.Εγώ γεννήθηκα Τζέντλεμαν». Όταν ανέβασε τη θεατρική παράσταση «Ιρκουτσκ» του Ρώσου συγγραφέα Αρμπούζωφ, αντιμετώπισε ακόμη και μυστικούς αστυνομικούς που έκαναν τους ζητιάνους έξω από το ταμείο του θεάτρου για να εμποδίζουν τους θεατές να κόψουν εισιτήρια.Την περίοδο της επταετίας μπήκε σε μαύρη λίστα.Στην ταινία «Μια Ιταλίδα από τη Κυψέλη» ,το 1968, του απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα και δεν μπόρεσε να κάνει τα κινηματογραφικά γυρίσματα στη Ρώμη.Ο Αλεξανδράκης την εποχή εκείνη, έφθασε σε απελπιστική κατάσταση , καθώς δεν μπορούσε να εργαστεί και τα οικονομικά προβλήματα δεν του επέτρεπαν καν να έχει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Όπως χαρακτηριστικά θυμούνται οι πρώην συνεργάτες του έφθασε σε σημείο «να μην έχει χρήματα για ν αγοράσει γάλα στα παιδιά του». Η Φίνος Φιλμ και η ηθοποιός Κατερίνα Ανδρεάδη τόλμησαν να σπάσουν το εμπάργκο της χούντας και να του προσφέρουν ένα επαγγελματικό διέξοδο.Ο Αλεξανδράκης έκανε τέσσερις γάμους. Η Νόνικα Γαληνέα όμως, ήταν η μεγαλύτερη σχέση της ζωης του. Όλα ξεκίνησαν όταν μια συνάδελφός της ,την κλείδωσε στο καμαρίνι του θεάτρου και μετά από πολύ ώρα την απελευθέρωσε ο Αλέκος Αλεξανδρακης. Τότε κλείδωσε η τύχη και των δύο….Η γνωστή πρωταγωνίστρια περιγράφει την κοινή τους προσωπική κι επαγγελματική διαδρομή και φωτίζει το χαρακτήρα ενός ταλαντούχου καλλιτέχνη και γενναιόδωρου ανθρώπου.