Μία: Οι εκδηλώσεις θαυμασμού και τα επικριτικά σχόλια για τον Ρουβά

Ποιοι τάχθηκαν «υπέρ» του καλλιτέχνη και ποιοι έκριναν αρνητικά την προσπάθεια του;

15.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τον Σάκη Ρουβά στην συναυλία αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη να ερμηνεύει το Άξιον Εστί. Ποια ήταν η άποψη τους για τον τρόπο που απέδωσε τελικά το έργο;

Γιώργος Κυρίτσης

Από αυτό που είδα, είδα μια προσπάθεια που έκανε ο Ρουβάς για να το τραγουδήσει. Μην είμαστε συνεχώς των άκρων «αυτός μόνο μπορεί», έκανε μια τεράστια προσπάθεια να μεταφέρει και τη φωνή του στο βάρος που πρέπει και τραγούδησε καλά.

Άννα Μπιθικώτση
Εγώ θα παραμείνω σταθερή στην θέση μου σαν Άννα Μπιθικώτση, για εμένα ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης είναι αναντικατάστατος ο καθένας μπορει να τραγουδήσει το Άξιον Εστί, από εκεί και πέρα αφήνει το στίγμα του στην ελληνική πραγματικότητα που λέγεται πολιτισμός.

Σταμάτης Κραουνάκης
«Την Ρουβοσύνη μην την κλαις»

Δημήτρης Σταρόβας
Δεν βρίσκω το λόγο να το κάνει. Εντάξει δικαίωμα του καθενός να κάνει ό,τι θέλει δεν υποστηρίζω ότι το Άξιον Εστί είναι κάτι που δεν το αγγίζουμε αλλά με αυτή τη λογική που σταματάει είναι η απορία μου αυτό το πράγμα βρε παιδί μου αν ζητήσει να πει ο οποιοσδήποτς ένα τέτοιο καταξιωμένο πράγμα έχει το δικαίωμα; Δεν το λέω υποτιμητικά, μπορεί να είναι και άριστος, γενικώς έχω διαφωνία με αυτά όπως και με τον τρόπο πιο πολύ, δεν ξέρω. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι έχει τέτοιες ανησυχίες, αλλά εντάξει είσαι ποπ τραγουδιστής, παίζεις θέατρο παίρνεις βραβείο Κάρολος Κουν θα πάρει και το υπουργείο πολιτισμού; Είναι μόνος του από εσωτερική ανάγκη ας πούμε; Δεν έχει τι να κάνει;

Βίκυ Γεροθόδωρου
Ο Σάκης όπως πάντα ήταν εξαιρετικός με ό,τι καταπιάνεται θεωρώ ότι τα καταφέρνει υπέροχα και πραγματικά χαίρομαι που ένας τόσο νέος άνθρωπος και τόσο λαμπερός σε όλη τη διάρκεια στην πορεία του και στην καριέρα του καταπιάνεται με πράγματα όλο και πιο ωραία και πιο σημαντικά και πιστεύω σε αυτόν και συγχαρητήρια.

Γιάννης Μποστατζόγλου
Είναι σύμβολο του Lifestyle δεν ξέρω το να μπορεί να λέει αγωνιστικά τραγούδια γενικώς με παραξενεύουν όλοι εκείνοι του κάνω ό,τι γουστάρω κάνω οπότε θέλω ό,τι θέλω, αυτό. Γούστο του καθένα του να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά όταν έχω ακούσει εγώ τον Μπιθικώτση τι να ακούσω εγώ τον Ρουβά μετά τα μακαρόνια με κιμά ξέρω εγώ.

Αφροδίτη Γραμμέλη
Δεν ήταν κάτι τόσο περίεργο τόσο αποκρουστικό όσο το φαντάζονταν κάποιοι αλλά δεν ήταν και κάτι το ιδιαιτέρως σημαντικό σε σχέση με το έργο απλά ήταν λίγο χαοτική η κατάσταση δεδομένου ότι γινόταν σε μία πλατεία. Πιο πολύ ήταν η προσμονή η αναμονή και η φασαρία παρά η ουσία του. Σε τελική ανάλυση καλύτερα να ακούγεται το Άξιον Εστί από όποιον το επιθυμεί και θέλει να το τολμήσει παρά τα σκυλάδικα που μας έχουν κατακυριεύσει. Το προσπάθησε τπ δπύλεψε και στάθηκε με σεβασμό απέναντι σε όλο αυτό.

Ποσειδώνας Γιαννόπουλος
Σαφέστατα εκτιμώ την προσπάθεια του, σαφώς είμαι της άποψης ότι είναι ελεύθερος ο καθένας να τραγουδήσει ό,τι θέλει αρκεί να το σεβαστεί, το θετικό ήταν ότι ο Σάκης Ρουβάς όντως το σεβάστηκε το έργο απ’ ότι είδα από τον τρόπο που το ερμήνευσε όσον αφορά το αποτέλεσμα είμαι από αυτούς που δεν έμειναν ικανοποιημένοι , θεωρώ ότι δεν ήταν καλό το αποτέλεσμα για τον απλούστατο λόγο ότι εν αντιθέσει με άλλους σπουδαίους ερμηνευτές που τραγούδησαν και δοκίμασαν να πουν το Άξιον Εστί μετά τον τεράστιο Γρηγόρη Μπιθικώτσξ, δυστυχώς ο Σάκης έπεσε στην παγίδα να υποδυθεί κάποιον άλλον, αυτός που ακούσαμε δεν ήταν ο Σάκης, ήταν κάποιος άλλος, ίσως του βάρυνε πολύ τους ώμους το μεγαλείο του έργου και αυτό τον έβαλε σε μία διαδικασία να υποδυθεί κάποιον άλλον ερμηνευτικά δηλαδή ήταν μία μίξη η φωνή του ένα είδος Γρηγόρη Μπιθικώτση με λίγο από Μάριο Φραγκούλη, αλλά δεν ήταν ο Σάκης

Κώστας Δόξας
Θεωρώ ότι ο τρόπος που ο Σάκης ερμήνευσε τα τραγούδια ήταν πολύ ξεχωριστός δεν έχω ακούσει τον Σάκη να βγάζει τέτοιο χρώμα στη φωνή του… ένιωσα ότι έβγαλε πιο λυρισμό στην φωνή του πιο μπάσο, και νομίζω ότι κατάφερε να βγάλει έναν διαφορετικό ήχο.Είναι παρα πολύ σημαντικό να πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα στην καριέρα σου. Ο Σάκης έχει κάνει απίστευτα πράγματα είναι καταξιωμένος και είναι άτομο το οποίο δεν επαναπάυεται.

 https://www.youtube.com/embed/lpkmNnbOCqw