Κατερίνα Καινούργιου: Όλα όσα είπε για το σοβαρό τροχαίο του πατέρα της

«Έχει περάσει πολλές δυσκολίες, αλλά είναι αξιοπρεπέστατος».

Στον καναπέ της Νάνσυς Ζαμπέτογλου κάθισε η Κατερίνα Καινούργιου που άνοιξε την καρδιά της και μίλησε για το σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχε ο πατέρας της.

«Οι γονείς μου είναι πολύ αξιοπρεπείς άνθρωποι. Ο πατέρας μου έχει περάσει από πολύ δύσκολες καταστάσεις με την υγεία του, αλλά είναι αξιοπρεπέστατος. Το αυτοκινητιστικό ατύχημα του μπαμπά μου και η κατάσταση της υγείας του μετά είναι κάτι που φρόντισαν οι γονείς μου να μην με επηρεάζει, αλλά σίγουρα με πλήγωνε. Λείπανε ώρες, λείπανε μέρες, πολλές φορές μεγάλωνα με τον παππού και τη γιαγιά. Να είσαι έξι χρονών και να βλέπεις έναν άνθρωπο σε καρότσι να τα αντιμετωπίζει… Λες τι γίνεται; Ήταν άνθρωπος με πολύ δύναμη και αυτό μου έχει δώσει ένα τεράστιο μάθημα ζωής.

Ήταν ένας άνθρωπος που γενικότερα, ακόμα και τώρα, δεν θα μου πει “φέρε μου αυτό από εκεί γιατί εγώ δεν μπορώ”. Είναι πολύ αξιοπρεπής. Νιώθω ότι αυτός με προστατεύει. Ανά πάσα στιγμή, άμα του πω “τρέξε” θα “τρέξει” και θα έρθει. Το ίδιο ισχύει και για τη μητέρα μου και τον αδελφό μου. Είμαι πολύ περήφανη για τον μπαμπά μου και πολύ περήφανη για τους γονείς μου γενικότερα.

Έχω ευαισθησία στους ανθρώπους που έχουν κινητικές δυσκολίες. Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε οι Έλληνες είναι ότι όταν βλέπουμε έναν άνθρωπο που μπορεί να είναι σε ένα καρότσι ή να έχει μια κινητική δυσκολία, τον κοιτάμε με λύπηση χωρίς να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Κοιτάμε με περιέργεια. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ίσοι με εμάς, πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με εμάς και πρέπει να τους σεβόμαστε. Δεν θέλουν τη λύπη μας. Το μόνο που θέλουν είναι να τους αντιμετωπίζουμε το ίδιο, με αξιοπρέπεια.

Το σύστημα στην Ελλάδα είναι λίγο πίσω. Εγώ ποτέ δεν θα παρκάρω σε θέση που είναι για ανθρώπους με κινητική δυσκολία. Το θεωρώ ανεπίτρεπτο. Δεν θα κλείσω ποτέ ράμπα.

Δεν θέλει ο μπαμπάς μου να συζητάω για αυτή την ιστορία. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τη λέξη “ανάπηρος”, δεν το θέλω, έτσι έχω μεγαλώσει. Μιλάω απλά επειδή τον θαυμάζω πολύ και θέλοντας να με ακούσει ο κόσμος να πω ότι άνθρωποι που μπορεί να έχουν μια δυσκολία στη ζωή τους, είναι πολύ πιο αξιοθαύμαστοι από κάποιους άλλους που τα έχουν όλα τέλεια και δεδομένα και μπορεί να έχουν καταφέρει πολύ λιγότερα».