Ιβάν Σβιτάιλο: «Βίωσα την προσφυγιά πολύ μικρός»

«Αυτό που συμβαίνει τώρα με επηρεάζει απόλυτα...»

Ο χορευτής και ηθοποιός Ιβάν Σβιτάιλο κάθισε στον καναπέ της Ντορέττας Παπαδημητρίου και μίλησε για την σημερινή κατάσταση για το προσφυγικό με βάση τις δικές του εμπειρίες, αφού σε ηλικία 10 ετών ήρθε από την Κριμαία στην Ελλάδα.
«Αυτό που συμβαίνει τώρα με επηρεάζει απόλυτα και νιώθω ότι και συμμετέχω και ταυτίζομαι με όλη την κατάσταση γιατί την έχω βιώσει. Δηλαδή έχω βιώσει τη μεγάλη μου εμπειρία, το ταξίδι μου κι ακόμα το βιώνω μια μετέωρη κατάσταση που ακόμα δεν ξέρω ποιο είναι το σπίτι μου. Καταλήγω στην Αθήνα, αλλά και πάλι, όταν η μητρική σου γλώσσα είναι άλλη και το νιώθεις καθημερινά αυτό, πάντα σου θυμίζει. Ειδικά τώρα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που η ανθρωπότητα όλη βιώνει πράγματα τα οποία είναι πάρα πολύ έντονα.

Είναι και το όνομα μου ξένο και αν κάποιος δεν σε γνωρίζει και σε ρωτάει πως σε λένε και του απαντάς Ιβάν, η επόμενη ερώτηση μπορεί να είναι «από που είσαι;» ή «μιλάς ελληνικά;». Είναι λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί δεν θεωρώ ότι η Αθήνα είναι μια πολυπολιτισμική πόλη, όπως το Λονδίνο ας πούμε.»