«Έαρ» Βικτώρια: Ένας νέος χώρος φιλοδοξεί να φέρει την άνοιξη στη θεατρική ζωή της πόλης

Δείτε φωτογραφίες!

Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, στις 12 πμ, στο χώρο του POLIS ART CAFE, (Πεσματζόγλου 5, πάνω από τη Στοά του Βιβλίου) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία Συνέντευξη Τύπου από την Εταιρεία Θεάτρου Ωκέα Ίρις και το Θέατρο «Έαρ» Βικτώρια για το «Κίνημα Ελληνικού Έργου» που εγκαινιάζεται με την έναρξη της λειτουργίας του «Έαρ» Βικτώρια και την άνοιξη που φιλοδοξεί να φέρει στη θεατρική ζωή της πόλης και στο ιστορικό της κέντρο…
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία αλλά και την παρέμβαση τους προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών όπως η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη – Ρούκ, οι Γιώργος Χριστοφιλάκης, Γιώργος Μανιώτης, Γιάννης Τσίρος και Βασίλης Κατσικονούρης ενώ μήνυμα απηύθυναν οι Νάνος Βαλαωρίτης και Παναγιώτης Μέντης σε ένα δημιουργικό διάλογο με τους εκπροσώπους του τύπου και το κοινό.

Έαρ» Βικτώριa – Κίνημα Ελληνικού Έργου

Η εποχή αλλάζει και το όραμα μας οδηγεί σε μια θεατρική «άνοιξη», ως το ισχυρότερο κίνητρο για την προσπάθεια μας. Μια προσπάθεια συλλογική στη βάση της με κινητήρια δύναμη την ελπίδα, την εμπειρία, την αντικειμενική κρίση, τη σκληρή δουλειά, τη γόνιμη συνεργασία, τη γνώση και τη δράση. Στόχος μας είναι η ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, λογοτεχνίας και ποίησης με δυναμική εξέλιξης και καρποφορίας στο παγκόσμιο θεατρικό στερέωμα.

Έχουμε υπηρετήσει το «Ελεύθερο Θέατρο» διαγράφοντας έναν κύκλο μέσα από αντιξοότητες και προκλήσεις. Με την πίστη στην προσπάθεια μας, την αγάπη και το σεβασμό στην Τέχνη, στο Θέατρο και στο κοινό που όλα αυτά τα χρόνια μας στήριξε και παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τοποθετήσαμε όλες μας τις δυνάμεις και τα όνειρα σε μια καινούρια στέγη, το «Έαρ» Βικτώρια, έναν χώρο έκφρασης όλων των μορφών Τέχνης με ορίζοντα το Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο.

Κοιτίδα του ευρωπαϊκού θεάτρου ήταν το Θέατρο του Διονύσου, χτισμένο σε έναν ιερό χώρο κι αφιερωμένο στο Βάκχο. Στο πλαίσιο των δραματικών αγώνων, χορηγοί, ποιητές και υποκριτές διαγωνίζονταν για το πρώτο βραβείο το οποίο τους εξασφάλιζε τεράστιο κύρος και βαθύτατη εκτίμηση στα μάτια των πολιτών1. Ήταν μια γιορτή, υπόθεση της πολιτείας, με διαστάσεις πολιτικές, κοινωνικές και διδακτικές για την αθηναϊκή δημοκρατία και τους θεσμούς της σε μια ιστορική περίοδο όπου στην καθημερινότητα του απλού πολίτη μπορούμε να βρούμε αντιστοιχίες και σημεία κοινά με τη σύγχρονη ζωή. Στεκόμαστε στην αναφορά αυτή και θεμελιώνουμε το όραμα μας στη βάση της για μια διαδρομή που θα αναδείξει και τιμήσει την ελληνική τέχνη.

Το κέντρο της πόλης είναι ο πυρήνας της κι εμείς επιλέξαμε αυτόν για το ξεκίνημα μας σε ένα χώρο που επαναλειτουργεί σα να θεμελιώθηκε από την αρχή. Δημιουργήσαμε δύο Θεατρικές Σκηνές. Την Κεντρική Σκηνή και τη Δεύτερη Σκηνή:

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Η Κεντρική Σκηνή θα απευθύνεται στο κοινό με έργα σύγχρονα, επιλεγμένα από το ελληνικό ρεπερτόριο με οπτική και ιδέες που θα ακουμπούν στο παρόν, έχοντας πάντα σαν κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη της ελληνικής έκφρασης και δραματουργίας.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΗ
Η Δεύτερη Σκηνή απευθύνεται στους ίδιους τους εκφραστές, νέους έλληνες καλλιτέχνες (Ηθοποιούς – Σκηνοθέτες – Συγγραφείς) που με την συνεργασία τους θα μπορούν να παρουσιάζονται έργα και παραστάσεις κυρίως του ελληνικού αλλά και του διεθνούς ρεπερτορίου δίνοντας αυτή τη φορά έμφαση στην αισθητική και εκφραστική δύναμη του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί το θέατρο στη χώρα μας. Η Δεύτερη Σκηνή θα έχει εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με την Κεντρική Σκηνή ενώ παράλληλα θα μπορεί να φιλοξενεί ποιητικές βραδιές με αναγνώσεις αλλά και βραδιές μελοποιημένης ποίησης, παρουσιάσεις συγγραφέων και των νέων εκδόσεων τους καθώς και ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό των αναγνωστών, στα πλαίσια της προσέγγισης και του διαλόγου μεταξύ θεάτρου, ποίησης, λογοτεχνίας και μουσικής.

Δείτε φωτογραφίες από τη σημερινή παρουσίαση: