Διάσημα παιδιά που «καταστράφηκαν» από τη δίψα των γονιών τους για δόξα και χρήμα

Διαβάστε για τα παιδιά που... "κατέστρεψε" η δημοσιότητα

«Η σειρά κατέστρεψε την οικογένειά μου» δήλωσε προσφάτως ο τραγουδιστής της κάντρι Μπίλι Ρέι Σάιρους σε αμερικανικό περιοδικό, αναφερόμενος στο νεανικό σίριαλ «Χάνα Μοντάνα» στο οποίο πρωταγωνιστούν η κόρη του Μάιλι και ο ίδιος (υποδύεται τον πατέρα της). «Εύχομαι να μην είχε γίνει ποτέ αυτό το σίριαλ» τόνισε.

Η σειρά έκανε την κόρη του πάμπλουτη και διάσημη σε ολόκληρο τον κόσμο, στρέφοντας τους προβολείς της διασημότητας σε ένα κορίτσι που ήταν μόλις 14 ετών όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα πριν από τέσσερα χρόνια. Μαζί με τη διασημότητα όμως ήρθαν και τα σκάνδαλα: ημίγυμνες φωτογραφίσεις για ιλουστρασιόν περιοδικά, χορευτικά νούμερα με έντονα σεξουαλικά υπονοούμενα και πριν από έναν μήνα ένα βίντεο που διέρρευσε στο Διαδίκτυο και στο οποίο η Μάιλι καπνίζει μια πίπα με μαριχουάνα. «Ειλικρινά φοβάμαι για την κόρη μου. Οι άνθρωποι που την περιτριγυρίζουν είναι επικίνδυνοι.Το γνωρίζω ότι είναι πλέον ενήλικη,αφού έχει κλείσει τα 18,αλλά είμαι πάντα ο πατέρας της και δεν μπορώ να σταματήσω να ανησυχώ για εκείνη» λέει.

Ο κ. Σάιρους θα έπρεπε όμως να γνωρίζει καλύτερα. Αστέρας της κάντρι μουσικής ο ίδιος, θα έπρεπε να γνωρίζει καλά τις παγίδες που κρύβει η δημοσιότητα, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ένα παιδί. Η ιστορία της showbiz είναι γεμάτη από περιστατικά αγοριών και κοριτσιών που έγιναν διάσημα σε μικρή ηλικία για να φξάσουν στο τέλος να μπαινοβγαίνουν σε κλινικές αποτοξίνωσης, να αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα και σε αρκετές περιπτώσεις να καταλήγουν στο νεκροτομείο.

Ισως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των τραγικών συνεπειών που μπορεί να έχει η δημοσιότητα σε έναν νέο άνθρωπο είναι ο Μάικλ Τζάκσον. Με έναν αυταρχικό πατέρα που τον κακοποιούσε από μικρό παιδί προκειμένου να αντεπεξέλθει στο υπερφορτωμένο πρόγραμμα των ηχογραφήσεων και των συναυλιών, ο Μάικλ μεγάλωσε, έγινε ο πιο διάσημος αστέρας της ποπ, κέρδισε τεράστια χρηματικά ποσά και στη συνέχεια μεταμορφώθηκε σε ένα απόκοσμο πλάσμα, με αποκρουστική όψη και συμπεριφορές που οδηγούσαν από το ένα σκάνδαλο στο άλλο. Ούτε το αδιαμφισβήτητο μουσικό ταλέντο του δεν μπόρεσε να τον σώσει στο τέλος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι δύο άλλα παιδιά-θαύματα, η Ντριού Μπάριμορ και ο Μακόλεϊ Κάλκιν. Εκείνη έκλεψε τις καρδιές του κόσμου στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «ΕΤ, ο εξωγήινος». Προτού καν κλείσει τα 13 της χρόνια η Ντριού είχε εθιστεί στην κοκαΐνη και στο αλκοόλ και ως την ηλικία των 20 ετών μπαινόβγαινε στις κλινικές αποτοξίνωσης. Ο Κάλκιν έγινε διάσημος από τη σειρά ταινιών «Μόνος στο σπίτι» και για ένα διάστημα εθεωρείτο το πιο διάσημο παιδί-θαύμα μετά τη Σίρλεϊ Τεμπλ . Καθώς μεγάλωνε όμως ο Κάλκιν είδε τη φήμη του να μειώνεται και άρχισε να έχει προβλήματα με τα ναρκωτικά. Σήμερα τίποτε πάνω του δεν θυμίζει το χαριτωμένο παιδί οι ταινίες του οποίου έσπαγαν ταμεία.

Και δεν είναι μόνον αυτοί. Πριν από λίγα χρόνια η αγγλίδα τραγουδίστρια Εϊμι Γουαϊνχάουζ κυκλοφόρησε έναν δίσκο που πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το όνομά της να γίνει συνώνυμο με την αυτοκαταστροφή. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Εϊμι άρχισε να νοσηλεύεται σε κλινικές αποτοξίνωσης, ενώ όλοι στοιχημάτιζαν ότι σύντομα θα έχανε τη ζωή της. Τα πράγματα είχαν τόσο πολύ ξεφύγει από τον έλεγχο που ο πατέρας της με δηλώσεις του στον Τύπο προέτρεπε τους θαυμαστές της να σταματήσουν να αγοράζουν τον δίσκο της σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει την κόρη του.

ΠΗΓΗ: TO BHMA