Από την Πόλη στην Ανατολή: Ξενάγηση στην Καλλίπολη!

Τόποι που ξυπνούν μνήμες. Άνθρωποι που έχουν μια ιστορία να πουν. Αρώματα που διαρκούν στο χρόνο. Γεύσεις που σε ταξιδεύουν...

Απόψε, στις 20:00 η Μαρία Εκμεκτσίογλου μας ξεναγεί σε μια από τις πιο γραφικές πόλεις των ακτών του Μαρμαρά, την Καλλίπολη ή Γκελίμπολου, όπως ονομάζεται σήμερα.

Η περιήγηση ξεκινά από το γραφικό λιμανάκι της πόλης, όπου μπορεί κανείς να δει τα ερείπια του παλιού κάστρου. Επισκεπτόμαστε τον πύργο που δεσπόζει εκεί και αγναντεύουμε από ψηλά την πανοραμική θέα της Καλλίπολης. Στη συνέχεια, κάνουμε περίπατο στο σύγχρονο κομμάτι της, αναζητώντας γεύσεις και τοπικά προϊόντα. Κάνουμε μια στάση σε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο και μαθαίνουμε τα μυστικά της τραγανής τουλούμπας! Η Καλλίπολη, όμως, είναι ονομαστή και για τις σαρδέλες της, γι’ αυτό επισκεπτόμαστε ένα από τα πιο παλιά κονσερβοποιεία σαρδέλας.

Λίγο πιο έξω από την πόλη, σε έναν υπέροχο αμπελώνα, η Μαρία μαγειρεύει μια ξεχωριστή πίτα με κιμά, ενώ αργότερα, μας παίρνει μαζί της σε μια απόγευματινή βόλτα με ένα μικρό σκάφος.

Αφήνουμε την Καλλίπολη και παίρνουμε το δρόμο για την Πόλη. Επισκεπτόμαστε τα Πριγκιπόνησα και συγκεκριμένα τη Χάλκη, όπου συναντάμε τον Μητροπολίτη Προύσσης,
κ. Ελπιδοφόρο, ο οποίος μας ξεναγεί στους υπέροχους κήπους της Σχολής. Ακόμα, φιλοξενούμαστε στο σπίτι ενός φίλου, του Μελίχ, όπου η Μαρία μαγειρεύει λαυράκι με σπανάκι.

Επίσης, κάνουμε βόλτα στο γραφικό ψαροχώρι Καρίτσιε, όπου έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα παλιά σπίτια και να απολαύσουμε την ηρεμία της περιοχής. Έπειτα, η Μαρία συναντά έναν φίλο, τον γνωστό ηθοποιό Μπουράκ Χακί!

Το οδοιπορικό ολοκληρώνεται με επίσκεψη σε ένα από τα εντυπωσιακότερα συμπλέγματα οθωμανικών παλατιών, το Τοπ Καπί. Εκεί, μπορεί κανείς να δει τις παλιές κουζίνες του, να περιηγηθεί στο χελβαχανέ με τα τεράστια καζάνια όπου έφτιαχναν τους χαλβάδες αλλά και στο σερμπέτ χανέ με τα υπέροχα βάζα και τις κούπες, όπου συνήθιζαν να φυλάσσουν και να σερβίρουν τα σερμπέτια.