Από την Πόλη στην Ανατολή: Ξενάγηση στα Μουδανιά

Απόψε στις 20:00 στον Alpha.

Καλντερίμια και δρόμοι ανασταίνουν μνήμες. Μυρωδιές και γεύσεις συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Πρόσωπα και εικόνες διηγούνται ιστορίες.

Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, στις 20:00, η Μαρία Εκμεκτσίογλου μας ξεναγεί στα Μουδανιά. Το ταξίδι ξεκινά από τον μαχαλά των Tουρκοκρητικών και των Ρωμιών, με τις παλιές γειτονιές και τα πανέμορφα, γραφικά ξύλινα σπίτια. Εκεί, στη μέση του μαχαλά, η Μαρία μάς ετοιμάζει μακαρονάδα ογκρατέν με κοτόπουλο.

Στη συνέχεια, η μοναδική Ελληνίδα της περιοχής, η κα Τούλη Μπαϊρακτάρ, μας ανοίγει το σπίτι της. Μετά από ένα καφεδάκι, αναχωρούμε για την Τρίγλια, κάνοντας ενδιάμεση στάση στο χωριό Σιγρί, όπου η σεφ μαγειρεύει πιλάφι θαλασσινών. Φτάνουμε στην Τρίγλια, περπατάμε στους δρόμους της πόλης και γνωρίζουμε τα τοπικά προϊόντα, που εκθέτουν οι γυναίκες της περιοχής στο παζάρι τους. Επισκεπτόμαστε το Ταχίρ Πασά Κονάκ, ενώ λίγο αργότερα η Μαρία μάς παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή με κανταΐφι.

Επόμενος σταθμός η κοσμοπολίτισσα πόλη της ανατολίτικης Ριβιέρας, η Μπούρσα ή Μπρούσα όπως είναι ευρέως γνωστή. Πρόκειται για μια πόλη κόσμημα, με χαρακτηριστικό το μουσείο του Καραγκιόζη αλλά και το εντυπωσιακό Ουλού Τζαμί. Με έναν γλυκό αποχαιρετισμό, κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφήνουμε πίσω άλλη μια γεμάτη μέρα. Αυτή η πόλη, όμως, έχει πολλά να μας αποκαλύψει ακόμα…