Από την Πόλη στην Ανατολή: Τίρε, Φώκαια, Πέργαμος

Απόψε, στις 20:00, με τη Μαρία Εκμεκτσίογλου...

Τίρε, η κωμόπολη που απέχει μόλις μία ώρα από τη Σμύρνη. Η Τίρε αποκτά ιδιαίτερη ζωή χάρη στα μεγάλα παζάρια της, που στήνονται εκεί δύο φορές την εβδομάδα. Η περιήγηση ξεκινά από τα σοκάκια με τα λαχανικά, όπου αγρότες από τις γύρω περιοχές πωλούν τα προϊόντα τους. Αμέσως μετά, σε ένα μικρό εστιατόριο, δοκιμάζουμε μια γευστική σούπα, μαγειρεμένη με βάση το αρνί. Η Τίρε, όμως, κρύβει κι άλλες νόστιμες εκπλήξεις. Με τη βοήθεια της Μαρίας, μαθαίνουμε τη συνταγή για τα νόστιμα κεφτεδάκια της πόλης.

Στη συνέχεια, επισκεπτόμαστε ένα παλιό κονάκι που στεγάζει τις υφάντρες της περιοχής, κάνουμε βόλτα στο τσαρσί με τα πολύχρωμα υφαντά και λίγο έξω από την Τίρε, σε ένα γραφικό σοκάκι, η Μαρία κάνει μια στάση για να φτιάξει τραχανά με καβουρμά και σαφράν. Λίγο πριν αποχαιρετίσουμε την πόλη, επισκεπτόμαστε το λαογραφικό μουσείο, που έχει σαν κύριο θέμα του τα παραδοσιακά επαγγέλματα που χάνονται στη σύγχρονη ζωή.

Επόμενος σταθμός, η Φώκαια. Μετά από ένα διάλειμμα για «εκμέκ ντολματσί», παίρνουμε το τοπικό καραβάκι και αγναντεύουμε την πόλη από τη θάλασσα. Η μέρα μας κλείνει με ακόμα μία πρωτότυπη συνταγή τής Μαρίας για πατάτες σκεπαστές με χιουνγκιάρ.

Το οδοιπορικό ολοκληρώνεται στην Πέργαμο. Περπατάμε στα σοκάκια της σύγχρονης πόλης και επισκεπτόμαστε τον χώρο του Ασκληπιείου, που χτίστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα. Λίγο πριν δύσει
ο ήλιος, κάνουμε ξενάγηση στην ακρόπολη της αρχαίας Περγάμου, που δεσπόζει επάνω σε έναν λόφο με εκπληκτική θέα.