Από την Πόλη στην Ανατολή: Οδοιπορικό στο Τσαβουσίν της Καππαδοκίας

Σήμερα στις 20:00 στον Alpha.

Καλντερίμια και δρόμοι ανασταίνουν μνήμες. Μυρωδιές και γεύσεις συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Πρόσωπα και εικόνες διηγούνται ιστορίες.

Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, στις 20:00, η Μαρία Εκμεκτσίογλου μας ξεναγεί στο Τσαβουσίν, ένα χωριό ιδιαίτερης ομορφιάς, στο κέντρο της Καππαδοκίας.

Το ταξίδι ξεκινά από την εκκλησία τού Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, που βρίσκεται λαξευμένη μέσα σε βράχο. Αμέσως μετά, κάνουμε βόλτα σε ένα από τα μεγαλύτερα παζάρια της Καππαδοκίας με μπαχαρικά, φρέσκα κι αποξηραμένα λαχανικά, μαρμελάδες και άλλα τοπικά προϊόντα. Η Μαρία, εμπνευσμένη από όλες αυτές τις νοστιμιές, μας φτιάχνει κανταΐφι γεμιστό με μαλεμπί.

Επόμενος σταθμός, το χωριό Σινασός. Περπατάμε στην κεντρική πλατεία του χωριού και τα γραφικά σοκάκια με τα παλιά αρχοντικά σπίτια, ενώ έχουμε την τύχη να επισκεφθούμε την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, που συνήθως παραμένει κλειστή για το κοινό.

Στη συνέχεια, αφού δοκιμάσουμε το νόστιμο φιλέτο με σως μουστάρδας που μαγειρεύει η Μαρία, κατευθυνόμαστε στο μοναδικό Μουσείο Κούκλας. Εκεί, η ιδιοκτήτρια και εμπνεύστριά του, κα Σιμπέλ Ραντιγιέ Γκιουλ, μας δείχνει μικρά μυστικά για την κατασκευή της κούκλας. Ακόμα, ένα από τα παλιότερα κονάκια της Σινασού, το Old Greek House, ανοίγει τις πόρτες του και μας παρουσιάζει μερικά από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα της περιοχής.

Το οδοιπορικό ολοκληρώνεται με τη μερακλίδικη συνταγή της Μαρίας, «Μενεμένη με παστουρμά».