Από την Πόλη στην Ανατολή: Οδοιπορικό στην Κωνσταντινούπολη

Σήμερα στις 20:00 στον Alpha.

Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, στις 20:00, η Μαρία Εκμεκτσίογλου ολοκληρώνει τον κύκλο των οδοιπορικών της στην αγαπημένη της Κωνσταντινούπολη.

Ξεκινώντας από την περιοχή του Γαλατά, μας πηγαίνει σε ένα από τα πιο σημαντικά προάστια της Πόλης, το Ουσκουντάρ ή Σκούταρι. Η συνοικία αυτή είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες και βρίσκεται στην ασιατική πλευρά, στο νότιο άκρο του Βοσπόρου. Πρώτη στάση, στο τζαμί που χτίστηκε για την κόρη του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, την Μιχριμάχ. Αμέσως μετά, κάνουμε βόλτα στο παζάρι του Ουσκουντάρ, ένα από τα μεγαλύτερα της Πόλης, όπου δοκιμάζουμε σάντουιτς με μύδια καθώς και τοπικά γλυκά της περιοχής.

Στη συνέχεια, η Μαρία παρέα με τους δυο γιους της, επισκέπτονται το σπίτι ενός φίλου. Εκεί, η σεφ φτιάχνει τη δικής της «ομελέτα τής παρέας». Επόμενος σταθμός, η πλατεία Ταξίμ. Κατηφορίζουμε την Ιστικλάλ και επισκεπτόμαστε το μοναδικό Μουσείο της Αθωότητας, που ίδρυσε ο νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ για να στεγάσει τα αντικείμενα που συνέλεξε γράφοντας το ομώνυμο μυθιστόρημά του.

Στην περιοχή του Χάλιτς, δοκιμάζουμε το διάσημο κοκορέτσι της Πόλης, ενώ όταν πέσει το βράδυ, η Μαρία μαγειρεύει ασουρέ σε μια γραφική αυλή. Το οδοιπορικό συνεχίζεται στην περιοχή Κατίκιοϊ, όπου η σεφ μας προτρέπει να γευτούμε τα περίφημα πολίτικα τουρσιά. Λίγο αργότερα, σε ένα γραφικό παντοπωλείο, μαθαίνουμε την έννοια του «μεζέ».

Επιστρέφουμε στο μαγαζί της Μαρίας, όπου συναντάμε τον ηθοποιό Γιοντέμ Σελτσούκ. Αφού κάνουμε ένα διάλειμμα για παραδοσιακή σούπα από λαιμό αρνιού, κάνουμε βόλτα στην περιοχή του Σουλεϊμανιέ τζαμί και επισκεπτόμαστε το σοκάκι με τα μαγαζιά τής ντόπιας φασολάδας αλλά και των πικάντικων τουρσιών. Η Πόλη, όμως, είναι γνωστή και για τα υπέροχα λουκούμια της. Έτσι, σε μια βιοτεχνία λουκουμιών, παρακολουθούμε τη διαδικασία παρασκευής της γλυκιάς αυτής μπουκιάς.

Λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα καταλήγουμε στο έμβλημα της Κωνσταντινούπολης, τον περίφημο πύργο του Λεάνδρου, όπου μαζεύονται οι κάτοικοι για να αγναντέψουν τη θέα και να πιουν τον καφέ τους.