Από την Πόλη στην Ανατολή: Οδοιπορικό στα περίχωρα της Σμύρνης

Τόποι που ξυπνούν μνήμες. Άνθρωποι που έχουν μια ιστορία να πουν. Αρώματα που διαρκούν στο χρόνο. Γεύσεις που σε ταξιδεύουν…

Το Σάββατο 9 Μαΐου, στις 20:00, η Μαρία Εκμεκτσίογλου συνεχίζει το οδοιπορικό στα περίχωρα της Σμύρνης και μας ξεναγεί στα Βουρλά, την Έφεσο και το Αϊβαλί.

Πρώτος σταθμός το χωριό Οζμπέκ. Εκεί, η Μαρία συναντά τον Δήμαρχο του χωριού και στη συνέχεια μας παρουσιάζει τη γιορτή των «χόρτων». Πρόκειται για ένα πανηγύρι που διοργανώνεται κάθε χρόνο, με παραδοσιακή μουσική, χορούς αλλά και τοπικές νοστιμιές. Στο Οζμπέκ, η σεφ επισκέπτεται διάφορους μικροπωλητές με τοπικά προϊόντα, κυρίως χόρτα, και μαζί με τις γυναίκες του χωριού, μας δείχνουν πως φτιάχνεται το κεσκέκ, ένα τοπικό φαγητό με αρνί και σιτάρι.

Η περιήγηση συνεχίζεται στους περίφημους αμπελώνες, στο χωριό Βουρλά, αλλά και το οινοποιείο της περιοχής. Από εκεί, ταξιδεύουμε στο χωριό Κιριντζέ, με τα παραδοσιακά πέτρινα σπιτάκια, όπου η Μαρία μαγειρεύει σουτζουκάκια σμυρνέικα με πατάτες τηγανητές.

Επόμενοι σταθμοί, ο αρχαιολογικός χώρος της Εφέσου, το καταπράσινο χωριό Σέλτζουκ και η Φώτσα, η γνωστή Φώκαια, όπου μας καλωσορίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων. Τελευταίος προορισμός το Αϊβαλί και η εκκλησία των Ταξιαρχιών, ενώ αποχαιρετάμε τη Σμύρνη και τα περίχωρά της από το Μοσχονήσι.