Από την Πόλη στην Ανατολή: Καστάμονου

Καλντερίμια και δρόμοι ανασταίνουν μνήμες. Μυρωδιές και γεύσεις συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Πρόσωπα και εικόνες διηγούνται ιστορίες.

Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στις 20:00, η Μαρία Εκμεκτσίογλου μας ταξιδεύει σε μία από τις λιγότερο γνωστές πόλεις της περιοχής του Πόντου, την Καστάμονου (ή Κασταμονή), που είναι και η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Πρόκειται για μια πόλη 150.000 κατοίκων, με αρκετά αξιοθέατα κι ένα ξεχωριστό, παραδοσιακό χρώμα.

Η περιήγησή μας ξεκινά από την κεντρική πλατεία της Καστάμονου και το πολυσύχναστο Ναρσουλάχ Μεϊντάνι. Στη συνέχεια, επισκεπτόμαστε ένα από τα πιο γνωστά παστουρματζίδικα της πόλης, όπου, σε συνεργασία με τον διπλανό φούρνο, φτιάχνονται οι κυριακάτικες παστουρμαδόπιτες των μερακλήδων.

Κάνουμε μια σύντομη επίσκεψη στο Μινιρέ Σουλτάν Μεντρεσεσί, ένα ιδιαίτερο εμπορικό κέντρο με χειροποίητα αντικείμενα κι αναμνηστικά της περιοχής και από εκεί, κατευθυνόμαστε στον Πύργο του Ρολογιού για να αγναντέψουμε την υπέροχη θέα. Το βραδάκι, η Μαρία μας φτιάχνει μια νόστιμη πίτα για όλες τις ώρες.

Επόμενος σταθμός, η μικρή παραθαλάσσια πόλη Αμάσρα. Κάνουμε βόλτα στο κάστρο με τις παλιές γραφικές γειτονιές στο εσωτερικό του και στη συνέχεια, η σεφ μαγειρεύει κοτόπουλο γεμιστό με σπανάκι. Περιπλανιόμαστε στο παζάρι της πόλης, όπου γυναίκες από τα γύρω χωριά πωλούν τα προϊόντα του κήπου ή του μπαξέ τους και καταλήγουμε στην παραλία της Αμάσρα, όπου η Μαρία ετοιμάζει ένα πεντανόστιμο «κυδωνάτο κεμπάπ».

Επιστρέφουμε στην Καστάμονου και επισκεπτόμαστε το πολιτιστικό κέντρο της πόλης, που φιλοξενεί μια ιδιαίτερη συλλογή από φλυτζανάκια του καφέ αλλά και σύγχρονα καπέλα της ευρύτερης περιοχής, καθώς και μια αξιόλογη έκθεση με σύγχρονες φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής. Το ταξίδι ολοκληρώνεται με ξενάγηση στο κάστρο της πόλης.