Από την Πόλη στην Ανατολή: Η Μαρία Εκμεκτσίογλου μας ταξιδεύει στην Σαφράμπολου

Καλντερίμια και δρόμοι ανασταίνουν μνήμες. Μυρωδιές και γεύσεις συνδέουν το παρελθόν με το παρόν. Πρόσωπα και εικόνες διηγούνται ιστορίες.

Το Σάββατο 9 Ιανουαρίου, στις 20:00, η Μαρία Εκμεκτσίογλου μας ταξιδεύει στην Σαφράμπολου, την πόλη που χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, το 1994.
Η περιήγησή μας ξεκινά από το λόφο του Προφήτη Ηλία και καταλήγει στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Επισκεπτόμαστε το Κουπρουλού τζαμί, περιπλανιόμαστε στα σοκάκια και κάνουμε μια μικρή στάση για να δούμε πώς φτιάχνεται η παραδοσιακή κλειστή πίτα της Σαφράμπολου. Στη συνέχεια, σ’ ένα όμορφο πάρκο, η Μαρία φτιάχνει νόστιμους μποχτσάδες. Αμέσως μετά κάνουμε βόλτα στο εντυπωσιακό φαράγγι Ιντζέκαγια και από εκεί κατευθυνόμαστε στο χωριό Γιόρουκ, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Σαφράμπολου. Περπατάμε στα λιθόστρωτα σοκάκια του χωριού, επισκεπτόμαστε ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κονάκια της περιοχής, ενώ σ’ ένα γραφικό στενάκι, η Μαρία μαγειρεύει κότσι με πράσα και κάστανα. Αφήνουμε το Γιόρουκ και επιστρέφουμε στη Σαφράμπολου, όπου δοκιμάζουμε λουκούμια, παραδοσιακά πιάτα αλλά και τα «ψωμάκια της Σαφράμπολου». Τέλος, επισκεπτόμαστε το κονάκι του παππού της Μαρίας, που σήμερα λειτουργεί σαν ξενοδοχείο.