Αυτό είναι το πιο αφράτο και κορδονάτο τσουρέκι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου!

Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Πώς θα πετύχεις τα πιο αφράτα τσουρέκια με ίνες, κορδονάτα, φουσκωτά, μαστιχωτά και γεμάτα αρώματα;

Ποιο είναι το κατάλληλο αλεύρι για τα καλύτερα τσουρέκια; Το δυνατό αλεύρι είναι ιδανικό για τσουρέκια. Εχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κι είναι πλούσιο σε γλουτένη απαραίτητη για την ανάπτυξη του πλέγματος της ζύμης.

Τι είναι το πλέγμα της γλουτένης και τι ρόλο παίζει στο ζύμωμα των τσουρεκιών; Μετά την προσθήκη των χλιαρών υγρών αναπτύσσεται το πλέγμα της γλουτένης, που δένει τα συστατικά του τσουρεκιού και με την ξεκούραση και το φούσκωμα της ζύμης, αυτό σταθεροποιείται. Σαν αποτέλεσμα έχουμε φουσκωτά και αφράτα τσουρέκια.

[dfp_ads id=236982]

Γιατί πρέπει να προσέχω τις θερμοκρασίες των υλικών; Γιατί δεν φουσκώνουν τα τσουρέκια; Η μαγιά είναι ζωντανή κι αποτελείται από ζυμομύκητες. Αυτοί ενεργοποιούνται και προκαλούν χημικές αντιδράσεις δημιουργώντας κυψέλες μέσα στην ζύμη. Οι θερμοκρασίες των υλικών δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 40 °C (εγώ 35 °C σας λέω για να μην έχουμε αποτυχία και μου λέτε ότι τα τσουρέκια σας δεν φούσκωσαν). Αν είναι καυτά τα υγρά υλικά που θα πέσουν πάνω στην μαγιά τότε θα καούν οι ζυμομύκητες της μαγιάς και δεν θα φουσκώσουν τα τσουρέκια όσο κι αν περιμένετε.

Τι υφή πρέπει να έχει η ζύμη του τσουρεκιού; Η ζύμη πρέπει να είναι τσιχλωτή και βουτυράτη. Πρέπει να είναι χαλαρή και να πέφτει. Δεν προσθέτουμε αλεύρι για να σφίξει.Όταν την μαζέψουμε από τον κάδο θα πρέπει να πέφτει και να χύνεται σαν μια μεγάλη τσίχλα. Επειδή πιάνεται δύσκολα, βουτυρώνουμε τα χέρια για να πιάσουμε την ζύμη.

Πώς θα πετύχω μαστιχωτά, κορδονάτα τσουρέκια με ίνες;

Τα πιο αφράτα, κορδονάτα και φουσκωτά Πασχαλινά τσουρέκια, που έχετε φτιάξει είναι αυτά. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει μια φανταστική συνταγή την οποία μας παρουσιάζει βήμα βήμα!

Δείτε εδώ όλα τα υλικά της συνταγής και πώς θα φτιάξετε εύκολα τα ωραιότερα τσουρέκια…