60 Ελλάδα… στην Ίο

Απόψε στις 23:45 στον Alpha...

Το 20ο οδοιπορικό του Νίκου Μάνεση μας οδηγεί, εν όψει καλοκαιριού, σε θαλάσσιους προορισμούς. Η εκπομπή «δένει» στο Γιαλό, το λιμάνι της Ίου και η μικρή οθόνη γεμίζει με εικόνες της καθημερινότητας όπως τη βιώνουν οι Νιώτες πριν καταφθάσουν τα καραβάνια των επισκεπτών.

Οι κάτοικοι βρίσκονται επί ποδός προκειμένου το νησί τους να υποδεχθεί τους τουρίστες της θερινής περιόδου. Ετοιμασίες παντού, από τη Χώρα, τον Μυλοπότα, την Κουμπάρα, την Αγία Θεοδότη και το Μαγγανάρι έως τις περίπου 50 πανέμορφες κυκλαδίτικες παραλίες του νησιού, οι περισσότερες εκ των οποίων παρθένες και ανεξερεύνητες.

Οι εικόνες και οι ιστορίες ξετυλίγονται…

Ο γύρος του νησιού με ξεναγούς τους επαγγελματίες …
Η εκπομπή γίνεται συνοδοιπόρος στο μεροκάματο των απλών ψαράδων, αλλά και των επιχειρηματιών του αλιευτικού τουρισμού. Τι είναι το«fishing tour», η νέα μόδα που έρχεται από την Αμερική; Ποιοι είναι οι πρώτοι που το επιχειρούν στην Ίο;
Επίσης, υποθαλάσσιες λήψεις των θησαυρών του Νιώτικου βυθού, παρέα με τους δύτες του νησιού.

Ο αρχαίος οικισμός…
Ο λόφος του Σκάρκου και ο μεγαλύτερος έως σήμερα γνωστός οικισμός του Πρωτοκυκλαδικού κόσμου, στην περίοδο της πλήρους ακμής του. Τα διώροφα σπίτια στα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ., το οργανωμένο πολεοδομικό σχέδιο και το σύστημα απορροής όμβριων υδάτων.

Ξενάγηση με τα μουλάρια στο μονοπάτι που οδηγεί από το Λιμάνι στη Χώρα…
Ο τελευταίος αγωγιάτης, οι μεταφορές οικοδομικών υλικών και τροφίμων τον χειμώνα, οι βόλτες με τους τουρίστες το καλοκαίρι.

Ο Μάρκ ένας τοπικός θρύλος…
Βρέθηκε πριν από 25 χρόνια στο νησί για διακοπές, με ένα σακίδιο στην πλάτη. Ερωτεύτηκε τον τόπο και έμεινε. Σήμερα, πουλάει vintage ρούχα, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι γυναίκες από την Ταϊλάνδη…
Γιατί οι ντόπιοι προτιμούν γυναίκες από τη μακρινή Ταϊλάνδη και ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια για να γνωρίσουν τη σύντροφο της ζωής τους;

Το μεζεδοπωλείο και η Λαρισαία…
Οι διακοπές των ολίγων ημερών έγιναν, τελικά, μόνιμη εγκατάσταση. Τα τελευταία 10 χρόνια, διατηρεί ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία του νησιού.

Ο επιβλέπων μηχανικός δημοσιών έργων και τα παιχνίδια της τύχης…
Ο 28χρονος που εγκατέλειψε την Αθήνα της κρίσης, πριν από 3 χρόνια και βρέθηκε στην Ίο τυχαία, λόγω κακοκαιρίας. Πως έγινε σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίου;

Slamer…
Ένα μπαρ, ένα κράνος κι ένα σφυρί. Ένα πρωτότυπο αλλά και… επίπονο παιχνίδι!

Αυτή την ομάδα, ποιος θα την πάρει;
Η ομάδα ποδοσφαίρου του Α.Σ. Ίου έμεινε ακέφαλη, δεν βρέθηκε πρόεδρος να την αναλάβει και έτσι δε συμμετέχει στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. Η επιμονή του προπονητή στα νέα παιδιά, η ομάδα που συνεχίζει τις προπονήσεις και η έκκληση για χρηματοδότη.

Ο σκουπιδιάρης και τα μπουζούκια…
Το πρωί, εργαζόμενος στην καθαριότητα του Δήμου. Το απόγευμα, οργανοποιός χειροποίητων εγχόρδων. Το χόμπι που έγινε επάγγελμα και οι διάσημοι πελάτες.