60΄ Ελλάδα στη Σέριφο

Την Πέμπτη 24 Μαρτίου, στις 23:50.

Με πυξίδα τον άνθρωπο και προορισμό την ελληνική περιφέρεια, η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα» συνεχίζει για τέταρτη χρονιά, το οδοιπορικό της. Στόχος η καταγραφή της καθημερινότητας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας, αλλά και του μηνύματος ότι η ζωή μακριά από τα αστικά κέντρα χτίζεται με τόλμη και έμπνευση.

Το 16ο οδοιπορικό του Νίκου Μάνεση μας οδηγεί στη Σέριφο, στο νησί του Κύκλωπα και των μεταλλείων. Του Κύκλωπα γιατί, σύμφωνα με το μύθο, εκεί έζησε ο Πολύφημος και των μεταλλείων γιατί η Σέριφος είναι πλούσια σε σιδηρομετάλλευμα.

Οι ιστορίες ξετυλίγονται…

Περίπλους του νησιού, επίσκεψη στις παραλίες, κατάδυση στα ναυάγια, ξενάγηση στις στοές και τις γέφυρες φορτοεκφόρτωσης. Εκεί, όπου γράφτηκε Ιστορία. Στη Σέριφο καθιερώθηκε το 8ωρο για όλη την Ελλάδα, μετά από αιματηρές εξεγέρσεις των εργατών.
Και από το χθες πάμε στο σήμερα της Σερίφου. Το νησί είναι γεμάτο μέτοικους.
Αυτοί που επέστρεψαν ή βρήκαν απάγκιο εν μέσω κρίσης; Ιδού!
Στη Χώρα, ο «Βασιλέας» με το καφενείο του. Βασιλέας γιατί είναι, όπως λέει, ο… «μεγαλύτερος Βασίλης του νησιού». Εκεί, χτυπά η καρδιά της χειμερινής διασκέδασης της Σερίφου. Γλέντι μέχρι πρωίας, περιμένοντας να πάρεις ψωμί από τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του Γιάννη, ο οποίος από μηχανικός έγινε φούρναρης. Και μετά, καφέ στους «Μύλους» με τον έτερο Γιάννη, ο οποίος από τις απεντομώσεις στην Αθήνα έγινε καφετζής.
Λίγο μακρύτερα ο Ιταλός, που νίκησε την επάρατο. Ήρθε στη Σέριφο πριν από χρόνια για να χαρεί όση ζωή του απέμεινε. Όμως ο καρκίνος νικήθηκε και ο Ιταλός έγινε Έλληνας.

Το νησί, αυτή την περίοδο, έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο για να προλάβει τους πρώτους τουρίστες του Πάσχα. Άλλοι βάφουν σοκάκια, άλλοι φτιάχνουν το λιμάνι και άλλοι κάνουν υπόγεια τα εναέρια καλώδια της ΔΕΗ.

Χαμόγελα, ζωντάνια και χιούμορ. Όπως η Σέβη, η φαρμακοποιός από το Διδυμότειχο η οποία επιμένει να… μας πάρει την πίεση και εμείς «τρελαίνουμε» το πιεσόμετρο.

Και όλα τελειώνουν όπως άρχισαν… Με ένα γλέντι. Βιώσαμε το παραδοσιακό έθιμο της «Καπετανίας», όπου δύο «στρατοί» ντόπιων πολεμούν και μετά τα πίνουν…