60΄ Ελλάδα: Φινάλε από τη Φολέγανδρο

Απόψε τα μεσάνυχτα, στον Alpha...

Τελευταίος προορισμός για φέτος η Φολέγανδρος, το μικρό αλλά διάσημο Κυκλαδίτικο νησί που ανθίζει τουριστικά τα τελευταία χρόνια. Κάποτε, τόπος εξορίας. Μέχρι πρότινος, προορισμός της άγονης γραμμής. Σήμερα, απάγκιο τόσο για όσους ξαναχτίζουν τη ζωή τους μακριά από την Αθήνα, όσο και για εκείνους που αναζητούν ήσυχες διακοπές.

Στο νησί, γινόμαστε μάρτυρες των προσπαθειών εκείνων που έχασαν τις δουλειές τους στα αστικά κέντρα, λόγω της κρίσης, και τώρα κάνουν μια νέα αρχή, στο πλαίσιο των ευκαιριών που παρέχει ο Τουρισμός. Η μοναδική και κυρίως αναλλοίωτη Κυκλαδίτικη ομορφιά της Φολεγάνδρου, όπως την καταγράφει ο τηλεοπτικός φακός, δικαιολογεί απόλυτα μια τέτοια επιλογή. Ένας γνώριμος από τα παλιά, ο μουσικοσυνθέτης Ανδρέας Μπονάτσος εξηγεί πως βρέθηκε στο νησί και συνδέθηκε με τους κατοίκους, διατηρώντας πλέον μόνιμα μία επιχείρηση με τουριστικά είδη. Όταν μάλιστα παίρνει το αρμόνιο στη βεράντα του μαγαζιού του, στα σοκάκια της χώρας στήνεται «από το πουθενά» ένα πάρτι για τους επισκέπτες.

Επίσης με την κάμερα της εκπομπής, ο Νίκος Μάνεσης μας φέρνει κοντά στους κατοίκους του νησιού που υποδέχονται τους πρώτους τουρίστες: Ιταλούς, Βέλγους και Γερμανούς, φανατικούς λάτρεις της Φολεγάνδρου αλλά και 55 Καναδούς που πέρασαν τον Ατλαντικό για… έναν γάμο! Την ώρα που το ζευγάρι των νεόνυμφων Καναδών γλεντάει στην παραλία της Αγκάλης δίπλα στο κύμα, σε μια άλλη παραλία, τη Γαλύφο, η οποία έχει πρόσβαση μόνο με καΐκι ή από μονοπάτι, γνωρίζουμε τους τουρίστες που ζουν στο σκοτάδι κατ’ επιλογή. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα με φώς μόνο από τα αστέρια …

Ακόμα, ένας πρώην μηχανικός τηλεπικοινωνιών, εκπαιδευτής καταδύσεων σήμερα, μαζί με την παρέα του αναλαμβάνουν να μας ξεναγήσουν από θαλάσσης στις κρυφές ομορφιές του νησιού αλλά και στο μποστάνι με τα βιολογικά προϊόντα τους.

Στην Άνω Μεριά, τον δεύτερο οικισμό της Φολεγάνδρου, συναντάμε τον αρτοποιό που ψήνει το ψωμί σε ξυλόφουρνο όπου καίει μόνο θυμαρίσια φρύγανα, αλλά και την μπακαλοταβέρνα της κυρά – Ειρήνης που φτιάχνει τα πιο διάσημα «ματσάτα» του νησιού, τα παραδοσιακά μακαρόνια της Φολεγάνδρου.

«Θεμωνιές», λεμονόσπιτα, παραλίες, νησιώτικα σοκάκια, φιλόξενοι άνθρωποι. Για ακόμη μια φορά, η μικρή οθόνη γεμίζει με μοναδικές ελληνικές εικόνες……