60΄ Ελλάδα: Έρχεται απόψε – Όσα είπε ο Νίκος Μάνεσης στο zappIT

Πρεμιέρα στις 23:45 στον ALPHA...

Λίγο πριν την πρεμιέρα του 60′ Ελλάδα στον Alpha ο Νίκος Μάνεσης μίλησε στο zappIT για όλες τις αλλαγές που θα δούμε στην εκπομπή, αλλά και πως έχει δει ο ίδιος την ελληνική περιφέρεια μέσα από την έρευνα.

Φέτος στα οδοιπορικά σας έχετε ως πυξίδα τις ιστορίες ανθρώπων από διαφορετικούς τόπους της Ελλάδας.
Ναι, αυτή είναι μια από τις αλλαγές της εκπομπής. Πέρα από το γεγονός ότι καταγράφουμε αυτά τα οποία συμβαίνουν στην περιοχή την οποία επισκεπτόμαστε φέτος κάνουμε πυξίδα τις ιστορίες ανθρώπων οι οποίες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Βάζουμε στο επίκεντρο της εκπομπής προσωπικές ιστορίες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γυρίσουμε τις περιοχές τις οποίες επισκεπτόμαστε, όμως γνώμονάς μας για να πάμε σε κάποιες περιοχές είναι οι ιστορίες των ανθρώπων. Η κριτική μας ματιά παραμένει η ίδια, αν βρούμε σκάνδαλα ή ειδήσεις σαφώς και θα τις προβάλουμε αλλά πατάμε στον άνθρωπο και λέμε ότι παιδιά εντάξει τώρα πάμε για την μετά κρίση εποχή, ελάτε να χαμογελάσουμε. Πάμε να δείξουμε ωραία πράγματα που συμβαίνουν γιατί η ζωή συνεχίζεται, τα πράματα πάνε καλύτερα, φτάνει πια η μιζέρια και η κατάθλιψη της κρίσης, πάμε να δείξουμε ότι υπάρχουν και χαμογελαστοί και αισιόδοξοι άνθρωποι.

Το να ανακαλύπτεις διαρκώς ενδιαφέρουσες ιστορίες προϋποθέτει και περισσότερη δουλειά και έρευνα από εσάς και την ομάδα σας αλλά και έναν πολύ προσεχτικό χειρισμό στο τι και πως θα αναδείξεις μια ιστορία καθώς σε αυτήν εμπλέκονται άνθρωποι.
Βεβαίως, χρειάζεται ένας πολύ προσεχτικός χειρισμός ο οποίος ξεκινάει από την προετοιμασία που κάνουμε εδώ στην Αθήνα, αλλά επειδή πολλά πράγματα εξακολουθούμε και τα βρίσκουμε στις περιοχές που επισκεπτόμαστε θέλει περισσότερη ματιά στους τόπους που πηγαίνουμε. Θέλει περισσότερο ψάξιμο και μεγαλύτερη διερευνητική ματιά.

Αυτό πιστεύετε ότι δίνει κάτι παραπάνω στον τηλεθεατή για τον τόπο τον οποίο επισκέπτεστε; Δηλαδή, το να δει και να γνωρίσει έναν τόπο μέσα από τις ιστορίες και την ματιά των ανθρώπων που μένουν εκεί, άλλωστε δεν κάνετε τουριστική εκπομπή.

Το να κάνω μια τουριστική εκπομπή θα ήταν πολύ εύκολο. Θα έβαζα κάποιους απλά να μιλάνε για τις φυσικές ομορφιές του συγκεκριμένου τόπου, θα έβαζα μια ωραία μουσική. Θα ήταν κάτι εύκολο αλλά σε μένα δεν αρέσουν τα εύκολα πράγματα. Εμένα αυτό που μ’ ενδιαφέρει είναι να παρουσιαστεί ο τόπος μέσα από τα μάτια ενός μόνιμου κάτοικου. Θα είναι η δική του οπτική γιατί μην ξεχνάμε ότι εγώ έχω πάντα την οπτική του επισκέπτη. Εγώ θα πάω για δύο ημέρες και μετά θα φύγω, έτσι λοιπόν πρέπει να δανειστώ την ματιά του ντόπιου ο οποίος έχει να πει μια ιστορία και μέσα από την ιστορία που ξετυλίγεται γνωρίζω και εγώ και ο τηλεθεατής καλύτερα τον τόπο. Επίσης, μέσα από τις ιστορίες των ντόπιων βλέπει κανείς και τη δυναμική του τόπου αλλά και τη δυναμική του ίδιου του ανθρώπου.

Υπάρχει κάποια άλλη αλλαγή στην εκπομπή φέτος;
Ναι, φέτος έχουμε περισσότερα τεχνικά μέσα στη λήψη, τα οποία τα βάζουμε σταδιακά. Χρησιμοποιούμε ελικοπτεράκια, χρησιμοποιούμε περισσότερες κάμερες οι οποίες είναι υποβρύχιες, έχουμε δηλαδή και εναέριες και υποβρύχιες λήψεις φέτος, και αυτό πιστεύω ότι εμπλουτίζει την οπτική. Μια κάμερα από ελικόπτερο αναδεικνύει καλύτερα το φυσικό περιβάλλον της περιοχής που επισκέπτεσαι, δηλαδή έχουμε διαρκή ψάξιμο και βελτίωση στα τεχνικά μέσα της εκπομπής και όσο περνάει ο καιρός την ενισχύουμε και με άλλα τεχνικά μέσα τα οποία βοηθούν πολύ στην οπτικοποίηση.

Τελικά υπάρχει κρίση στην περιφέρεια;
Το έχω πει πολλές φορές για μένα δεν υπάρχει οικονομική κρίση στην ελληνική περιφέρεια, στην ελληνική περιφέρεια συμβαίνουν πράγματα, κατεβαίνουν ιδέες και ο κόσμος ζει τη ζωή του με μια διαφορετική ποιότητα απ’ ότι στα αστικά κέντρα. Δεν λέω ότι στην περιφέρεια δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, ναι δεν υπάρχουν γιατροί, δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν υπάρχουν ακτοπλοϊκά δρομολόγια, υπάρχουν προβλήματα και στην εκπαίδευση, αλλά έτσι ήταν πάντα, έτσι είναι και έτσι θα είναι δυστυχώς γιατί είναι καθαρά θέμα της Πολιτείας να ρυθμίσει αυτά τα θέματα. Όμως, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι προσαρμόζονται στις δυσκολίες και τραβάνε μπροστά, είναι κεφάτοι, αισιόδοξοι άνθρωποι, γελάνε και το παλεύουν. Τις ιστορίες αυτών των ανθρώπων θα καταγράψει φέτος η κάμερα της εκπομπής. Είναι σημαντικό να δείξεις αυτή την αισιόδοξη πλευρά, άλλωστε το κουράγιο που αντλείς από την ελληνική περιφέρεια σε κάνει να αντέχεις κι εσύ στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Διαβάστε ακόμα:

60' Ελλάδα: Πότε επιστρέφει στον Alpha;